Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
6.000+ Yobbers
Ervaringen Studeren

Met wilde dolfijnen zwemmen en husky sleeën!

23 februari 2017 door
Foto van Dafra Gutierrez Kwant
Dafra Gutierrez Kwant  ◦  2191 keer bekeken  ◦  4 minutes leestijd

Als ik weer de kans krijg om te gaan werken in het buitenland zal ik dat met beide handen aanpakken

Mijn naam is Dafra en ik ben geboren op één van de Canarische eilanden, nadat ik op jonge leeftijd verhuist ben naar Nederland, was ik erg onrustig. Toen ik op het MBO de kans kreeg om te gaan werken in het buitenland heb ik dat met beide handen aangegrepen. Ik ben beide keren naar het buitenland geweest. De eerste stage was Mallorca en de tweede stage was Lanzarote. In dit verhaal zal ik me niet op deze ervaringen richten maar op mijn derde en vierde buitenlandse ervaring. In mijn eerste jaar van mijn HBO studie kwam ik voor een keuze te staan welke richting ik op wilde. In eén van deze richtingen werd de student verplicht om zijn stage in het derde jaar in het buitenland te lopen. Natuurlijk heb ik voor deze kant van de opleiding gekozen. Om niet als alle andere mensen de standaard plekken te kiezen, heb ik gekozen voor een prachtig eiland in de Indische oceaan dat Mauritius heet. Het staat ook wel bekend als Paradise Island en zo ziet het er ook uit. De vierde buitenlandse ervaring en tevens de meest recente was een exchange programma om in het buitenland te studeren en hiervoor heb ik voor Finland gekozen.
Voordat ik naar Mauritius ging heb ik me ingelezen in de cultuur en gewoontes van de bewoners, daarnaast heb ik gekeken wat het klimaat van het eiland was om me er mentaal op voor te bereiden. Ik vertrok met wat studiegenoten en we zaten allemaal in hetzelfde gebied, het huis was volledig gevuld met Nederlanders wat ik niet zag aankomen. Het was leuk om met allemaal Nederlanders een half jaar daar te zitten, maar had het me ook leuk geleken om met andere internationale mensen in contact te komen. Op stage heb ik kennis gemaakt met werken in het buitenland en veel lokale mensen ontmoet. Al snel had ik in de gaten dat de mensen ontzettend gastvrij zijn en ze alles voor je willen doen. Door een collega ben ik uitgenodigd om naar een hindoestaanse bruiloft te gaan om dat eens mee te maken. Dat geeft aan hoe gastvrij en warm ze zijn. Op onze vrije dag ondernamen we als groep ontzettend veel, ondanks dat het een eiland is, was er veel te doen en te beleven. Ik heb gemerkt dat tijdens het werken in het buitenland veel meer dingen onderneemt en activiteiten doet die je thuis minder snel zal doen. Zo hebben wij kitesurf lessen gehad, hebben we met wilde dolfijnen gezwommen, zip-line, bergen opgewandeld, gedoken, boottripjes gedaan, gesnorkeld en prachtige watervallen gezien. Deze ervaring heeft me als mens veranderd, de bevolking is er arm en staan toch nog altijd klaar voor iedereen en willen alles voor je doen. Ik heb zelfs mensen hun was zien doen in rivieren of mensen die in hutjes leefden. De meeste mensen genieten van dezelfde faciliteiten als wij in Nederland dus niet iedereen leeft daar zo meer. De dag van vertrek was het nog heerlijk warm, het was daar zomer terwijl het in Nederland winter was. De laatste dag spendeerden wij aan het strand en genoten nog van de laatste momenten op Mauritius. Ik vond het verschrikkelijk om weer terug te gaan naar huis. Alles met elkaar heb ik Mauritius een speciaal plekje gegeven en ik zal zeker weer een keer terug willen gaan.
Nog geen twee weken thuis en ik begon weer onrustig te worden. Het koste me meer energie om te wennen aan Nederland dan bij aankomst in Mauritius. Ik kreeg opnieuw een mogelijkheid om naar het buitenland te gaan om mijn minor te volgen bij een partner Universiteit. Binnen dertig minuten had ik de beslissing genomen om opnieuw weg te gaan en welk land het zou worden. Ik ging naar Jyväskylä in Finland. Deze ervaring was compleet anders, omdat ik nu niet aan het werk ging maar er gewoon ging studeren. Daarnaast begon de winter al snel bij aankomst terwijl op Mauritius de zomer in aantocht was. Binnen een week had ik een vriendengroep dat bestond uit internationale studenten uit landen als Portugal, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, China en Oostenrijk. Meerdere keren per week kwamen we samen om iets te ondernemen of gewoon gezellig te kletsen. Dit keer heb ik eigenlijk ook meerdere tripjes gedaan van langere periodes. Zo zijn een aantal van ons naar St. Petersburg, Lapland, Tallinn en westkust van Finland geweest. Finland is al helemaal prachtig wanneer er sneeuw ligt. Ik heb hier minder contact met de bevolking gehad dan op Mauritius maar het was opnieuw een bijzondere ervaring. Juist die georganiseerde tripjes waren ontzettend gaaf en het was simpel om te reizen en te wandelen in de natuurgebieden. Ik zou geen keuze kunnen maken wat ik het mooist vond van beide buitenlandse ervaringen. De meest gave activiteiten in Finland die ik ondernomen heb waren husky sleeën, rijden op een sneeuwscooter, zwemmen in het Arctische zee en het zien van het Noorderlicht.
Ik raad iedereen aan om te gaan werken in het buitenland want je leert nieuwe mensen, culturen en gewoonten kennen wat jou als mens ook doet veranderen. Daarnaast maakt zo’n ervaring je rijker en neem je het de rest van je leven mee. Als ik weer de kans krijg om te gaan werken in het buitenland zal ik dat met beide handen aanpakken om nog meer kennis op te doen van een nieuw land en een nieuwe cultuur.

Wat vind je van deze blog?

Facility Management Finland Overig

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures