Ik ben van een cliff gejumpt!

3 mei 2017 door
Foto van Michelle de Vries
Michelle de Vries  ◦  2407 keer bekeken  ◦  4 minutes leestijd

Al mijn onzekerheid werd in één keer weggenomen!

Ik wilde altijd al graag studeren of werken in het buitenland, het liefst wilde ik dan ook na mijn HAVO diploma een jaar naar het buitenland. Of voor vakantiewerk in het buitenland of om te studeren. Maar helaas door de nieuwe regel van de studiefinanciering, moest ik wel in Nederland blijven voor mijn opleiding. Toen ik hoorde dat ik voor mijn opleiding een aantal modules in het buitenland kon volgen, was ik meteen verkocht. Ik hoorde klasgenoten vertellen over hun ervaring in Zuid Afrika, waardoor mijn interesse werd gewekt en ik besloot om een module van de opleiding te volgen in Zuid Afrika. Omdat het mijn eerste verre reis was, heb ik me goed voorbereid, ik had boekjes gelezen en op internet verhalen en foto’s gezocht. En daar ging ik dan.. 24 juli in alle vroegte naar Schiphol, mijn reis naar Zuid Afrika kon beginnen!
De reis naar Zuid Afrika viel me wel iets tegen, daar stond ik dan als klein meisje van 18, in de rij om het veel te grote vliegtuig in te stappen. ‘Waar ben ik aan begonnen’.. die gedachten spookten wel eventjes door mijn hoofd heen. Na een lange vlucht en een overstap in Johannesburg, kwamen we dan eindelijk aan bij onze campus in Port Alfred. Al mijn onzekerheid werd in één keer weggenomen! Wat een mooie omgeving, wat een mooi uitzicht over zee, gewoon echt mooi! En dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen natuur mens ben!
Mijn eerste indruk was echt ‘fantastisch’. De mensen zijn super beleefd, ze groeten je altijd en willen oprecht weten hoe het met je gaat en je wordt meteen opgenomen in de familie. Als je in Nederland iemand tegen komt, is het meestal ‘hoi, hoe gaat het? Ja goed en met jou? Ja ook goed. Nou we zien elkaar wel weer’. Maar hier in Zuid Afrika tonen ze oprecht belangstelling in je. Respect is erg belangrijk in Zuid Afrika, dat merk je heel erg en dat is fijn.
Hoe mooi het aan de ene kant van het land was, zo droevig was het in de townships, oftewel de arme krottenwijken. Docenten van onze school in Zuid Afrika vonden dat wij ook moesten zien hoe het er aan toe ging aan de andere kant van Zuid Afrika, vandaar dat we hier met een bus een bezoekje aan hebben gebracht. Ik kan je zeggen.. het raakt je echt. Toen ik de mogelijkheid kreeg om vrijwilligerswerk te doen heb ik mij meteen aangemeld. Ik deed vrijwilligerswerk op een after school care, het Ingubo project. Op deze naschoolse opvang ging ik met kinderen kleuren, voetballen, eten, tanden poetsen etc. Zo indrukwekkend en wat een liefde kreeg ik van die kinderen.
Ik studeerde op Stenden University South Africa , wat bestond uit allemaal kleine gebouwen. Het viel me op dat we hier maar met z’n zessen in de klas zaten, in Nederland hebben we soms wel hoorcolleges waar we met 200 studenten in een lokaal zitten. Aan het eind van een (school) dag gingen we samen eten in de kantine, wij als Grand Tour students en de locals daar. Daarna gingen we meestal gezellig poolen en drankjes drinken!
Ook de docenten beschouwden we als onze vrienden, ze gingen zelfs mee uit! Het leukste was dat zij aanboden om de volgende dag later te beginnen als we die avond op stap waren geweest en de volgende ochtend 08.00 moesten beginnen op school. Ik moet hier wel even bij vertellen dat alle clubs om 12 uur dicht gaan dus op zich konden we vroeg thuis zijn.
In Zuid Afrika gaat het allemaal een stuk relaxter, gemoedelijker en rustiger aan toe, als het werk maar af komt.
Mijn hoogtepunten in Zuid Afrika was ten eerste Jeffreys Bay. We verbleven in een hostel op een strand. We zijn hier een heel weekend gebleven. Het was super mooi weer, dus we hebben heerlijk op het strand gelegen. Ook heb ik hier voor het eerst gesurft, wat een beleving! Ook gingen we hier sandboarden! En ik ben hier van een clif afgejumpt! (Het echt Bungeejumpen gaat me wat te ver;) ) In ons hostel kwamen mensen vanuit de hele wereld bij elkaar, we gingen met z’n allen eten, kaartspelletjes doen en poolen. Ik ben meerdere keren naar Jeffreys Bay geweest, want het was echt geweldig en we hebben het al die keren echt getroffen met onze kamergenootjes!
Ook Coffee Bay was één van mijn hoogtepunten in Zuid Afrika. Hier hebben we met een Xhosa familie traditioneel in een huisje gegeten en gedanst, precies zoals je dat op tv altijd ziet! Samen met de kindjes daar eten gemaakt en gegeten, ik voelde me erg welkom! Ook hebben we hier een hike gemaakt, onder andere naar the whole in the wall, bekend van TV. Het was dit weekend ook weer super mooi weer en leuke mensen in het hostel. Dit keer allemaal mensen uit de UK, waar we ook een leuke tijd mee hebben gehad.
We hebben ook een bezoek gebracht aan Stellenbosch. Een wijnstreek, waar we de hele dag een wijnroute hebben gevolgd. 21 soorten wijn geproefd en toen in een schommelend busje weer terug naar de campus.. je kunt wel nagaan hoe wij ons voelden!
En natuurlijk zijn we naar een National parc geweest. Hier voor de eerste keer in mijn leven een olifant in levende lijve gezien. Ook stond er een bordje met ‘uitstappen op eigen risico’. Hier zouden de leeuwen verblijven. Wat een avontuur dat we toch zijn uitgestapt, maar helaas geen leeuwen gezien.
Verder zou ik je nog willen meegeven dat je niet teveel naar de vooroordelen moet luisteren. Er zijn veel vooroordelen over Zuid Afrika, dat het gevaarlijk zou zijn. Maar dat is zeker niet waar, dat heb ik mogen ervaren! Je moet gewoon goed uitkijken, net als dat je dat in Nederland ook moet doen. En doe je dat.. dan is het echt alleen maar mooi! Dus wil je studeren en/of werken in het buitenland? Het is een geweldige ervaring!

Student Zuid-Afrika Onderwijs

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures