Zeker weten?

Ervaringen Vaste banen

Ik heb eindelijk mijn droom nagejaagd!

Laatste update: 27 januari 2023  ◦  17 december 2018 door Foto van Denise Denise  ◦  4 minutes leestijd
Denise in Berlijn

Midden in de stad na het werk een cocktailtje doen bij de strandbar aan de Spree. Dineren voor een tientje in één van vele restaurantjes met uitzicht over de hele stad, zonsondergang aan het Tempelhofer Feld.

Mijn eerste keer Berlijn was destijds met schoolreisje, inmiddels al dik 12 jaar geleden. Ik was op slag verliefd op de stad. Berlijn is heel divers, bruisend maar ook weer ruw. Iedereen leeft met elkaar, onder het motto leven en laten leven. Je vindt altijd een persoon die nog weer iets gekker is dan jezelf, zoals de Berlijners zeggen. Op dat moment wist ik; dit is het, hier wil ik wonen en werken. In de laatste vier jaar ben ik drie keer per jaar naar Berlijn gereisd om de stad nog beter te leren kennen. En ook om erachter te komen of ik hier echt mijn toekomst zie. Hoe vaker ik kwam hoe moeilijker het werd om afscheid te nemen. Ik had het gevoel dat ik elke keer steeds meer een stukje van mijzelf achterliet. Er zijn kleine momenten die mij hebben aangetoond dat dit mijn stad is. Zoals bijvoorbeeld dat iedereen één is in het Mauerpark, vooral bij de Karaoke hier, wordt het gevierd als je het aandurft om voor een publiek te zingen. De ruwe Urban kant van de stad, je voelt de geschiedenis. De muzikanten die in de Ubahn hun muziek laten horen. Maar het mooiste van alles de geur van de Ubahn. 

www.yobbers.com

Toen ik van Yobbers hoorde, heb ik mij meteen ingeschreven op de site en mijn profiel ingevuld. Begin januari kreeg ik een bericht dat er een interessante vacature open stond die aansloot bij mijn profiel. Het sollicitatie proces verliep heel soepel en ik werd super ondersteund door iedereen van Yobbers. Natuurlijk komen er bij zo’n grote stap om te werken in het buitenland vragen naar voren, zoals hoe het zit met de aanmelding bij de gemeente wanneer je gaat wonen en werken in Berlijn, de belasting, waar te kijken voor woningen en eventuele andere bijzondere kosten. Zelfs hierin heb ik ondersteuning gehad van het team van Yobbers. In het begin als je net het proces instapt, komt er heel veel op je af. Ik heb het als super hulp ervaren dat het team elk moment van de dag wel bereikbaar was voor vragen en uitleg over bepaalde zaken. Wat ik echt leuk vind van het team is dat je na het hele sollicitatieproces nog steeds contact met ze hebt, op de eerste dag dat je gaat werken krijg je een appje dat ze je veel succes wensen. Af en toe vragen ze hoe het op het werk gaat. 

Denise maakt foto in Berlijn

Nieuwe baan via Yobbers

Helaas bleek uiteindelijk dat de eerste baan niet echt bij mij als persoon paste. Het werk was leuk en uitdagend genoeg om te doen, alleen zat ik op dat moment niet lekker in mijn vel binnen het bedrijf en zag hier dus geen toekomst, ook was er geen verdere zekerheid. Ik heb Yobbers begin juli meteen gebeld en de situatie uitgelegd, ze gingen meteen voor mij aan de slag om iets nieuws te zoeken in Berlijn. Eind juli had Yobbers een sollicitatiegesprek voor mij geregeld bij een nieuw bedrijf en twee dagen later kreeg ik te horen dat ik was aangenomen. Ook hier kreeg ik de nodige morele ondersteuning tot aan mijn eerste werkdag, deze was 1 november. Ik kan nu al zeggen, na drie weken tijd, dat ik het prima naar mijn zin heb, het werk ligt mij, ik heb een superleuk team om mij heen en ik heb eindelijk het gevoel dat ik ben “aangekomen”. 

Berlijn is een stad die zo divers is, dat je het eigenlijk bijna niet wil en kan veroorloven om een weekendje op de bank door te brengen. Het weekend hier is ideaal om over de verschillende markten te struinen, karaoke te luisteren in het Mauerpark met een BerlinerPilzener, of één van honderden musea te bezoeken. Feestjes zijn er in overvloed, ik ben groot fan van de Underground Hip-Hop feesten en hier ga ik dus ook graag heen. 

Foto's van Berlijn in polaroids

Soms moet ik mij nog steeds even knijpen en kan ik er niet bij dat ik na 12 jaar eindelijk mijn droom heb nagejaagd en echt in Berlijn leef, met dank aan de nodige ondersteuning van Yobbers, zonder hun was het niet gelukt om te werken in Berlijn!

Voor mij verbind ik Berlijn met vrijheid, diversiteit, een heftige geschiedenis en het is een geweldige ruwe canvas om elke dag te mogen vastleggen met camera. Het is fantastisch om te zien hoe, in het positieve Berlijn is veranderd en je hier nu vrij kan leven, wat men 30 jaar geleden nog voor onmogelijk hield. En precies dit is het wat Berlijn zo mooi maakt. 

'' Die Berliner sind unfreundlich und rücksichtslos, ruppig und rechthaberisch, Berlin ist abstossend, laut dreckig und grau, Baustellen und verstopften Strassen, wo man geht und steht. Aber mir tun alle Menschen leid, die nicht hier leben können. ''

 


Wat vind je van deze blog?

Berlijn werken in Duitsland wonen in Duitsland wonen in Berlijn Duitsland werken in Berlijn

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in