20 unieke en onbekende plekken in Europa - deel 1

30 september 2019 door
Foto van Femke Brink
Femke Brink  ◦  1659 keer bekeken  ◦  6 minutes leestijd
20 unieke en onbekende plekken in Europa - deel 1

Europa heeft onwijs veel moois te bieden. Wist jij bijvoorbeeld dat Spanje een woestijn heeft? En ken jij de Poolse stad Wrocław? Lees snel verder en ontdek (relatief) onbekende steden, natuurgebieden en eilanden die waarschijnlijk weinig mensen kennen. Heb jij even geluk!

#1 De Spaanse woestijn

Als je gaat werken in Spanje denk je al snel aan de uitgestrekte costa’s, steden als Valencia en Barcelona en de bergen in het Noorden. In het zuidoosten van de regio Navarra maak je kennis met de andere kant van Spanje. Hier vind je Bardenas Reales, de grootste woestijn van Europa. Dit 42.500 hectare natuurpark werd in 2000 uitgeroepen tot UNESCO bioreservaat en dat is niet zonder reden. De woestijn bestaat voornamelijk uit steile rotsen en steen en zo nu en dan een enkele struik. Een deel van deze woestijn is afgesloten als militair oefenterrein, maar het andere gedeelte is open voor toeristen. Boek een gids met een 4 x 4 en tour door dit immense woestijngebied. De big 5 spot je niet, maar de geschiedenis is minstens zo indrukwekkend! 

#2 Sächsische Schweiz Nationaal Park in Duitsland

In het oosten van Duitsland ligt het natuurgebied Saksisch Zwitserland, wat onderdeel is van de Duitse deelstaat Saksen. Dit gebied staat bekend om zijn steile rotsformaties die wel oplopen tot 305 meter hoog en de verschillende uitzichtpunten genaamd de Bastei. Hier ben je op het goede adres voor een stevige wandeling die je bij de Bastei brug brengt. De brug ligt ongeveer 195 meter boven rivier de Elbe en is een populaire spot onder toeristen, fotografen en bergbeklimmers. In de Bastei zijn verschillende wandelpaden aangelegd die je bij het uitzichtpunt op de brug brengen. De beginners route is een stevige wandeling die ongeveer drie uur duurt. Wanneer je gaat werken in Duitsland, dan is het zeker een aanrader om het stof van de wandelschoenen te vegen en richting het Oosten te rijden!

#3 St. Michael’s Mount in Groot-Brittannië 

Het idyllische getijdeneiland de Mont Saint-Michel in Frankrijk klinkt je vast bekend in de oren. Maar ben jij ook net zo bekend met het tweelingzusje in Groot-Brittannië? De St. Michael’s Mount is gelegen aan de zuidkust van Cornwall. Dit eiland bereik je via een glibberige weg vanuit het plaatsje Marazion. De Mount is enkel te voet te bereiken en daarbij moet je ook nog eens rekening houden met de waterstand, want de weg staat slechts 12 uur per dag droog. Geen nood! Bij hoogwater vaart er gewoon een bootje naar het eiland. Het tweelingzusje van de Franse variant is echter wel degelijk anders dan de Engelse. Op de top van het eiland staat geen abdij, maar een kasteel en de St. Michael’s Mount is ook een stuk kleiner dan de Mont Saint-Michel. Een leuk feitje is dat de Franse Saint-Michel jaarlijks miljoenen toeristen trekt, tegenover enkele tienduizenden in Engeland.

#4 Het Venetiaanse Perast in Montenegro

Montenegro is één van de verrassingen van Oost-Europa en het kleine, maar fijne stadje Perast bewijst dat maar weer eens. In dit autovrije dorp ontsnap je even aan de drukte van de bekendere steden Kotor en Budva. Perast heeft met slechts 349 inwoners een zeer indrukwekkend cultureel en historisch erfgoed met Venetiaanse invloeden. Met zestien prachtige katholieke en orthodoxe kerken, negen verdedigingstorens en verschillende paleizen heeft deze plaats een verdiende plek in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Neem bij een bezoek aan Perast de boot naar één van de twee kleine eilanden: St. Joris (Sveti Djordje) en Onze Vrouwe van de Rots (Gospa od Skrpjela). Hier vind je ook diverse musea die je terugbrengen naar de tijd van de zeevaart, destijds één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor dit dorp. 

#5 Onontdekt Wrocław 

Heb jij de usual steden als Parijs, Barcelona, London en Berlijn al afgevinkt? Hoogste tijd om te ervaren wat Europa nog meer te bieden heeft. Wrocław (spreek uit als ‘vrotslof’) behoort tot één van de minder bekende steden van Europa. Deze stad ligt in Polen en werd in 2016 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Ondanks deze culturele onderscheiding, wordt de stad nog weinig bezocht door toeristen. Superjammer, want Wrocław is namelijk een zeer diverse stad. Van kleurrijke gevels tot gave street art, historische hoogtepunten en foodspots om je vingers bij af te likken. In Wrocław vind je het allemaal én tegen aantrekkelijke prijzen! 

6# Historische verrassing Jerez de la Frontera in Spanje

Een tweede, minder bekende stad in Europa is Jerez de la Frontera. Deze culturele stad staat bekend om drie dingen: sherry, paarden én de Flamenco. Wanneer je door de straatjes van Jerez slentert, kan de geur van sherry niet missen. Deze stad beschikt over alle ingrediënten om de beste sherry te produceren. Overal in de stad vind je dan ook houten vaten gevuld met sherry. Een sherry proeverij is tijdens je citytrip Jerez dus geen pré, maar een must. Daarnaast vind je in Jerez de la Frontera ook de koninklijke rijschool van Andalusië. Een aantal dagen in de week is het mogelijk om een training of show spektakel bij te wonen. Zeker de moeite waard! Tot slot is Jerez de La Frontera de place to be voor de Flamenco. De geschiedenis van deze dans is langgeleden begonnen in deze stad. Ga je werken in Spanje? Plan je trip dan in mei tijdens de feestweek van ‘Feria del Caballo’. Tijdens dit festijn geniet je één week van alle hoogtepunten van de stad.

#7 Outdoor avontuur in Hälsingland & Gästrikland in Zweden

De uitgestrekte regio Hälsingland & Gästrikland is hét gebied om te genieten van het natuurschoon dat Zweden te bieden heeft. De stroom aan toeristen heeft dit gedeelte van Zweden nog niet ontdekt. Des te meer een reden om op korte termijn een trip hiernaartoe te plannen als je bijvoorbeeld gaat werken in Zweden. In Hälsingland & Gästrikland kom je voor het mysterieuze bosgebied, afwisselende natuur en het spotten van wildlife. We zien je al denken ‘huh, wildlife?’, maar voor de wildlife liefhebber is er enorm veel te spotten in dit gebied. Boek een gids die jou begeleidt tijdens een safari. Grote kans dat jij oog in oog staat met bevers, beren, wolvend, elanden of lynxen. Hoe gaaf is dat! 

#8 Tropisch Kefalonia in Griekenland

Denk jij bij tropische eilanden aan Bora Bora of de Gili’s in Indonesië? Think twice, want ook in Europa zijn er tropische parels te vinden. Eén van deze parel is het Griekse eiland Kefalonia. Dit eiland is het grootste eiland van de Ionische eilanden en een fantastische bestemming. Huur een auto, tour het eiland over en laat je verrassen door al het moois dat het te bieden heeft. Voor verlaten stranden, pittoreske dorpen en kleine havenstadjes is Kefalonia zeker een aanrader. De meeste toeristen komen in Lassi of in het zuidoosten in Skala. Toch is deze tropische Europese verrassing in de zomer nog niet bedolven onder toeristen. Dat vinden wij dan weer leuk! 

#9 ‘De meeste onderschatte stad van Italië’ Bologna

Laat Venetië, Pisa en Milaan voor wat ze zijn en ga naar Bolgona. Deze op-en-top Italiaanse stad barst van de historische gebouwen, schilderingen van de Italiaanse kunstenaar Rafaël en klassieke architectuur. De universiteit van Bolgona zorgt ervoor dat er veel levendigheid is en er in de binnenstad vaak iets te doen is. Ook voor de Italiaanse keuken ben je in Bolgona op het goede adres. De stad kent namelijk ook wel de bijnaam ‘La Grasse’, oftewel ‘de dikke’. Hiermee verwijzen de Italianen naar het heerlijke eten en drinken wat in de stad bereid wordt. En de stad heeft nóg een bijnaam, namelijk: ‘La Rossa’. Ook deze naam doet de stad eer aan, want wie Bolgona van bovenaf ziet, ziet voornamelijk rode daken! 

#10 De Deense Faeröer eilanden

Misschien heb je de naam ‘Faeröer eilanden’ ooit eens voorbij horen komen. Deze Deense eilandengroep is zeker de moeite waard. De Faeröer eilanden bestaan uit 19 eilanden en is gelegen in de Atlantische Oceaan. De natuurliefhebber vindt hier alles wat zijn of haar hartje begeert. ‘Faeröer’ staat letterlijk voor schapeneiland en dit representeert zeker het veelzijdige landschap van de eilandengroep. Nationale parken, groene oases, gletsjers, watervallen én papegaaiduikers. Voor de zon hoef je niet in dit gebied te komen, want het weer kan er nogal krachtig een guur zijn. 

Enthousiast geworden om het onontdekte in Europa te gaan ontdekken? Dat begrijpen wij maar al te goed! Benieuwd wat de wereld nog meer voor moois te bieden heeft? Check dan ook onze andere blogs

Gerelateerde vacatures