Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
6.000+ Yobbers
Vrije tijd Travel inspiration

De 15 indrukwekkendste nationale parken in de wereld!

15 oktober 2020 door
Foto van Myrthe Zuethof
Myrthe Zuethof  ◦  1827 keer bekeken  ◦  7 minutes leestijd
De 15 indrukwekkendste Nationale Parken in de wereld!

Voel jij je helemaal op je plek in de vrije natuur? Dan is het bezoeken van nationale parken zeker een aanrader. Deze parken zijn essentieel om de prachtige natuur op onze aarde te kunnen beschermen. Speciaal voor de natuurliefhebbers hebben wij 15 indrukwekkende nationale parken op een rijtje gezet!

Amerika was het allereerste land dat een Nationaal Park in het leven riep. En zoals het altijd gaat...  als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Nog steeds worden er wereldwijd nieuwe parken opgericht. Deze parken bieden je de mogelijkheid om er rustig door rond te lopen en te genieten van de prachtige landschappen! Daarbij draag je ook nog eens bij aan de bescherming van biodiversiteit.

1. Nationaal Park Yellowstone in de Verenigde Staten

Dat dit het oudste nationale park ter wereld is, doet niets af aan de schoonheid. Yellowstone is zo’n 900.000 hectare groot en is daarmee verdeeld over drie Amerikaanse staten. Het park staat met name bekend om de vele warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen! Geisers zijn er ook in grote hoeveelheden. Meer dan de helft van het aantal actieve geisers ter wereld(!) bevinden zich hier. Naast deze geologische fenomenen is de biodiversiteit hier ook gigantisch. Er leven allerlei wilde dieren, zoals wolven, grizzlyberen, elanden en bizons. Je kunt in het park verblijven op verschillende kampeerterreinen en in trekkershutten, dus je hoeft niet binnen één dag het park weer uit gelukkig.

2. Nationaal Park Fiordland in Nieuw-Zeeland

Staat werken in Nieuw-Zeeland op jouw bucketlist? Ga dan zeker eens langs het Fiordland Nationaal Park. In dit park zijn (surprise surprise!) een tiental fjorden gevonden, allen door gletsjers ontstaan. Ga op avontuur met een boot, kajak of een duik tank! In het park zijn allerlei dieren te bewonderen zoals dolfijnen, zeehonden en er zijn pinguïns in overvloed. Maar je kunt ook gewoon op het vasteland blijven. Op het vaste land is het zeker een aanrader om de Great Walks te lopen waar je langs prachtige watervallen en kristalheldere meren komt. 

3. Nationaal Park Plitvicemeren in Kroatië

Dit is één van de meest bezochte ‘natuurlijke attracties’ van Kroatië en met een hele goede reden. Het lijkt wel alsof je rechtstreeks een sprookje binnen komt wandelen. Uitgestrekte helderblauwe meren omringd door weelderige bossen. Je kunt je door het park voortbewegen over houten bruggetjes en wandelpaden en volledig je eigen route bepalen, er is niets verplicht. Ook kan je er (gratis!) boottochtjes maken over de prachtige wateren! 

4. Nationaal Park Kruger in Zuid-Afrika

Een park net zo groot als Nederland... je vindt deze in Zuid-Afrika. Met een oppervlakte van bijna twintigduizend vierkante kilometer is het verre weg één van de meest indrukwekkende natuurreservaten van het continent. Spot hier 'the big five' oftewel de leeuw, olifant, neushoorn, panter en de buffel en daarnaast nog honderden andere prachtige diersoorten. Je kunt zelfstandig het park in met eigen auto of rondrijden met een gids aan je zijde. De gidsen zijn continu op de hoogte van alles wat er in het park gebeurt. Door middel van de walkietalkies houden de gidsen elkaar op de hoogte waar de dieren zich begeven. Met zo’n fraai park vlakbij, is wonen en werken in Zuid-Afrika zo gek nog niet! 

5. Nationaal Park Karijini in Australië

Hoge plateaus, adembenemende mooie dalen en gigantische kliffen die boven de vallei uit stijgen. Ben jij inmiddels om? En al zin om te wonen in Australië? Bezoek dan zeker het Karijini National Park in West-Australië! Door miljoenen jaren erosie vind je er diep uitgesneden kloven. Je kunt er prachtige wandelingen maken en klimmen naar een uitkijkpunt op een knooppunt van vier kloven. Geniet van de vele watervallen en neem een duik in één van de helderblauwe poelen. 

6. Schweizerischer Nationaal Park in Zwitserland

Één van de oudste nationale parken van Europa ligt in Zwitserland en is ook meteen the one and only in het land. Het is een prachtig park met uitzicht op de gigantische Alpen. Er gelden wel strenge regels om het landschap zoveel mogelijk te beschermen. Zo mag je er niet kamperen en alleen wandelen op de daarvoor uitgezette paden. Maar dat mag de pret niet drukken! Het uitzicht is wonderbaarlijk en misschien spot je nog wel een alpensteenbok. Wil jij graag wonen en werken in Zwitserland, dan is dit zeker een plek om te bezoeken!

7. Nationaal Park Samariá Kloof in Griekenland

Als je aan Kreta denkt, dan denk je al gauw aan zon, zee en strand. En geef jezelf eens ongelijk, want deze drie ingrediënten zijn er inderdaad in overvloed. Maar als je verder naar het binnenland trekt, vind je reusachtige bergen en kloven waar je mooie wandelingen kunt maken. Één van deze kloven is de Samariá kloof, waar het nationale park ook naar is vernoemd. Met zestien kilometer is het één van de langste kloven van Europa! Je loopt de kloof in over een rotsachtig pad, langs stroompjes en de 500 meter hoge rotswanden. De wandeling duurt wel zo’n vijf tot acht uur, dus vergeet niet je goede wandelschoenen als je gaat werken in Griekenland.

8. Nationaal Park Vatnajökull in IJsland

Dit schitterende nationale park is de op één na grootste van heel Europa. De gletsjer Vatnajökull beslaat zo’n 100 vierkante kilometer van het 1300 vierkante kilometer grote park. Onder de gletsjer is er een hoop schoons te vinden. Van bergen tot actieve vulkanen, noem maar op! In het park kun je heerlijk wandelen en de watervallen bezoeken. Maar je kunt er ook voor kiezen om er door heen te gaan op een sneeuwscooter of met een huskytocht!

9. Nationaal Park Mounts Iglit-Baco in de Filipijnen

Dit nationale park op het Filipijnse eiland Mindoro herbergt diepe dalen en hoge bergen. Het park is het thuis van verscheidene bedreigde diersoorten. Dit park is ook aanvankelijk opgericht als “toevluchtsoord voor dieren en vogelreservaat”, dit vanwege de tamaroe. Dit is een bedreigde rund die alleen nog maar voorkomt in dit park. Het park heeft een ruig terrein dat bestaat uit hellingen, rivierkloven en plateaus. Echt een park voor waaghalzen! Helaas is op het eiland nog maar minder dan 3% van de primaire bossen bewaard gebleven.

10. Nationaal Park Sierra Nevada in Spanje

Staat werken in Spanje nog op je bucketlist? Dan is een bezoekje aan dit nationale park zeker een aanrader. Je vindt er niet alleen prachtige wandelroutes maar je kunt er ook skiën! In dit park bevinden zich de hoogste bergtoppen van Spanje, met één echte uitschieter van 3479 meter hoog. In het prachtige park vind je ruim 2000 verschillende plantsoorten. Ook zijn er verscheidene dieren te vinden, zoals berggeiten.

11. Nationaal Park Ujung Kulon in Indonesië

Sinds 1991 staat dit park op de Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks! Het park, gelegen op het eiland Java, kent veel verschillende soorten begroeiing van tropisch regenwoud tot moerassen. Binnen deze begroeiing is er een grote diversiteit aan planten en bloemen. Ook leven hier meer dan 300 verschillende soorten zoogdieren, reptielen en vogels! Het park grenst aan verschillende zeeën, waar je prachtige koralen en kleurrijke vissen kan vinden. Wist je dat dit park onderdak biedt aan de met uitsterven bedreigde Javaans eenhoornige neushoorn? Precies om deze reden heeft het park een bijzondere status! 

12. Nationaal Park Manú in Peru

Manu is één van de beste plekken in Zuid-Amerika om de Amazone in al haar glorie te beleven. De Amazone is natuurlijk bekend vanwege de vele kleurrijke dieren en planten die er leven. Het complete Amazone gebied is niet te bereiken, waardoor het onmogelijk is voor houtkappers en stropers om er te komen. Wist je dat de vele papegaaien hier klei eten om giftige vruchten te kunnen verteren?

13. Nationaal Park Khao Sok  in Thailand

Een gigantisch regenwoud met een leeftijd van maar liefst 160 miljoen (!) jaar: je vindt het diep verscholen in de staart van Thailand. Het Khao Sok Nationaal Park kent een enorme hoeveelheid aan flora en fauna. Mocht je hier zelfstandig gaan hiken, dan kom je hier sowieso aapjes, slangen en vleermuizen tegen. Onder begeleiding van een lokale gids kom je misschien ook wel een tarantula-nest of een Maleise beer tegen! 

14. Nationaal Park Göreme in Turkije

Grote kans dat je adembenemende foto’s voorbij hebt zien komen van dit prachtige park. Tientallen kleurrijke heteluchtballonnen gaan met z’n alle tegelijkertijd de lucht in, een bijzonder spektakel. Des te meer reden om te gaan wonen in Turkije! Het landschap bestaat uit veel verschillende rotsformaties. Deze worden ook wel feeënschoorstenen genoemd. In het park zijn heel lang geleden gehele ondergrondse steden, verblijfplaatsen en zelfs kerken uitgehakt! Je kunt het park ontdekken aan de hand van de luchtballonvaarten, wat zorgt voor prachtige uitzichten!

15. Nationaal Park Phong Nha-Kẻ Bàng in Vietnam

Dit park staat vooral bekend om de grote grotten. Tijdens een trekking door het park is het zelfs mogelijk om in één van deze grotten te blijven slapen! In 2009 is hier (per ongeluk) een grot ontdekt die een volledig city blok uit Manhattan, New York op zou kunnen slokken. Doordat deze grot zo groot is heeft het een geheel eigen ecosysteem, hoe bizar is dat? Je kunt met een kayaktrip naar de opening van de Dark Cave gaan, waar je wandelt met modder tot aan je middel. Een ervaring op zich!

Bijna ongeloofwaardig hé, dat dit soort prachtige plekken op moeder aarde te vinden zijn? Met uiteenlopende redenen staan ze bijna allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat deze parken goed bewaard blijven, zodat we deze bijzondere plekken nog lang mogen ontdekken. 

Wil jij nog meer reisinspiratie voor jouw bucketlist? Check dan ook even de website van Wereldreizigers.nl. Een echte aanrader, want dit platform is dé inspiratiebron voor alle reisliefhebbers! Je vindt er tips voor gave natuurparken, mooie reisroutes, must sees, travel tips en nog veel meer!


Wat vind je van deze blog?

Backpacken Reizen natuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures