Zeker weten?

Vrije tijd Travel inspiration

Een jaar in Bulgarije | inspiratie van maand tot maand

Laatste update: 5 maart 2024  ◦  5 januari 2022 door Foto van Emma Emma  ◦  1476 keer bekeken  ◦  5 minutes leestijd
Blog header

Wist jij dat Bulgarije ontzettend divers is? In dit Oost-Europese land vind je zowel zon als sneeuw, en zowel hoge bergtoppen als bruisende badplaatsen. Ben jij van plan om een jaar te gaan werken in Bulgarije? Fantastische keuze. Dan kan jij genieten van alles wat Bulgarije jou het hele jaar door te bieden heeft. En wij verklappen je alvast: dat is héél veel! Wij hebben de ultieme jaargids samengesteld, waarmee je van maand tot maand de tofste activiteiten, leukste feestdagen en mooiste plekken in Bulgarije ontdekt. Kijk je snel verder?

Januari - Sneeuw, nieuwjaar & wintersport 

Het begin van het nieuwe jaar wordt in Bulgarije vaak vergezeld met een heleboel sneeuw. Tegelijkertijd zijn er veel vrolijke, culturele gebruiken rondom het nieuwe jaar. Ben jij een echte wintersporter? Dan heb jij geluk! In Bulgarije vind je geweldige, kilometerslange pistes waar jij heerlijk kan gaan skiën of snowboarden! Van beginners tot professionals: in de grote skigebieden Bansko of Pamporovo is er voor ieder wat wils. Ga jij wonen en werken in Sofia? Dan zijn de pistes in het nabijgelegen Vitosha gebergte aan te raden!

Februari - Rustige citytrips, wintersport & wijnfeesten 

In februari is het lekker fris én heerlijk rustig in de steden. Het ski- en snowboard seizoen is dan ook in volle gang. Geniet dus van sportieve middagjes op de pistes óf ontdek juist nieuwe steden tijdens relaxte stadswandelingen! Tips nodig voor toffe steden in Bulgarije? De charmante en hippe hoofdstad Sofia, het unieke Plovdiv en kuststad Varna zijn zeker de moeite waard. Ook als je van goede wijn houdt is februari dé maand voor jou. In Bulgarije vieren ze op 14 februari namelijk St. Trifon’s Day. Op deze feestdag houden de Bulgaren gezellige wijnfeesten in dorpen, wijnhuizen en wijngaarden door het hele land. Cheers!

Maart - Culturele feesten & muziekfestivals

Vanaf maart wordt het steeds een tikkeltje warmer in Bulgarije. Terwijl het ski- en snowboard seizoen langzaam tot een eind komt, worden de zomerse, toeristische activiteiten langzaam weer opgezet. Tijdens het traditionele Baba Marta feest op 1 maart ervaar jij de Bulgaarse cultuur ten volste. Tijdens deze dag wenst iedereen elkaar geluk toe door middel van rood-wit wollen Martenitsa's. Connect met locals en vier het feest zoals het hoort! In maart vinden ook nog eens veel muziekfestivals plaats. Vervelen is dus geen optie!

April - Paasfeest, city breaks & hikes

Vergeet niet om in april het Paasfeest op de Bulgaarse manier te vieren. Dit is namelijk een hele happening in Bulgarije! Haal in ieder geval een Kozunak (Bulgaars paasbrood) bij een Bulgaarse bakkerij én smullen maar… In april komt laat ook de zon zich vaak even zien, waardoor dit de perfecte maand is voor een city break of sportieve activiteit! Ontdek bijvoorbeeld de prachtige nationale parken van Bulgarije tijdens een toffe hike. Jij kan de hoogste bergtop van de Balkan in het Rilagebergte beklimmen óf juist hiken door het prachtige Pirin gebergte, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Voor inwoners van Sofia is het Vitosha gebergte perfect voor het ontdekken van schitterende wandelroutes!

Mei - Relaxte stranddagen, roadtripjes & de rozenvallei

In mei kan het soms al wel 21 graden worden. De perfecte kans om alvast van de zomer te proeven en wat stranddagen in te plannen dus! De kustgebieden in Bulgarije zijn in mei nog heerlijk rustig, dus maak hier vooral lekker gebruik van. Reis in mei ook zeker af naar het midden van Bulgarije en maak hier een roadtripje naar de rozenvallei. Vanaf mei staan de bloemen namelijk in de bloei en is het hier adembenemend mooi!

Juni - Kayakken, klimmen & zomerfestivals 

De zomer is in aantocht! Juni is de perfecte maand om lekker actief bezig te zijn. Kajakken en klimmen zijn daarom perfecte activiteiten tijdens deze maand. Er zijn talloze meren, rivieren en nationale parken waar jij kan genieten van deze zomerse activiteiten. Wat dacht je van kajakken door het Iskar Reservoir, peddelen over de Kamchia rivier, of voor de echte sportievelingen: klimmen door de Rhodopen? Om alvast de zomer in te luiden zijn er ook een aantal toffe festivals die je niet mag missen. Vier bijvoorbeeld het jaarlijkse Rose Festival in de bloemenvallei óf reis af naar Varna voor het Summer International Music Festival.

Juli - Zwemmen, surfen & hete zomerdagen

Zomer vieren in Bulgarije is heerlijk! Je gaat vooral genieten van zonnige temperaturen: het kan namelijk wel 28 graden worden in Bulgarije. De perfecte temperatuur dus om een duik te nemen in de zee en bruin te bakken op het strand. Langs de 378 kilometer lange kustlijn van de Zwarte Zee vind je prachtige, zonovergoten plekken. Van gouden zandstranden en afgelegen baaitjes tot gezellige stadsstrandjes en duinen: er valt een heleboel te ontdekken langs de Bulgaarse Rivièra. Ben jij een echte actieveling? Boek dan een surflesje en leer wind- of kitesurfen in Bulgarije!

Augustus - Muziekfestivals & fijne zomeravonden

Of je nou zin hebt in een feestje, een picknick op het strand óf een uitgebreide stadswandeling: in augustus kan het allemaal. De avonden zijn nog lang en warm, en in de steden en kustgebieden bruist het van de gezelligheid. Er zijn dan ook veel toffe muziek festivals in augustus. Voetjes van de vloer dus!

September - De Bulgaarse countryside & city tours

Wat te doen in september? September is een fijne maand om de Bulgaarse natuur met de fiets te verkennen. Er zijn fantastische fietsroutes door het binnenland van Bulgarije, waarbij je langs zonnebloemvelden, kronkelende wegen en bergkammen fietst. Ben jij meer een stadsmens? Ontdek dan de leukste hotspots van steden als Sofia, Varna, Plovdiv en Burgas tijdens een fietstour!

Oktober - Cultuur, wine tastings & waterval

Oktober is de maand van de druivenoogst en de bijbehorende culturele festivals! Wat dit betekent? Een heleboel gezelligheid, wijnproeverijen en volkstradities. Zin om in oktober ook nog iets van de prachtige, Bulgaarse natuur te verkennen? Zet dan de Hotnitsa Waterfall op jouw bucketlist. Deze prachtige waterval middenin de natuur is adembenemend mooi en absoluut een bezoekje waard!

November - Koude winterdagen, Netflix nights & authentieke dorpjes

Wanneer de dagen korter en kouder worden, weten we dat de winter in aantocht is. Maar niet getreurd: in Bulgarije zijn de winters heel gezellig en sfeervol. In de steden blijft het gezellig druk, en natuurlijk mag een avondje Netflix met warme drankjes ook niet ontbreken. Ben je een dagje vrij tijdens het werken in Bulgarije? Verken dan vooral wat authentieke dorpjes of steden in de buurt! Een echte aanrader is Koprivshtitsa, dat niet voor niets verkozen is tot het mooiste dorp van Bulgarije. In dit dorp aan de voet van de berg ervaar je echt nog de karakteristieke Bulgaarse sfeer!

December - Feestdagen & stadse gezelligheid

Nu de winter echt aangebroken is, is het tijd voor stadse gezelligheid. Kleed je lekker warm aan, verken de gezellige steegjes van de stad en haal een lekker warm drankje on-the-go! Een echte Bulgaarse alcoholische specialiteit is Rakia, dat in de wintermaanden heerlijk warm en met honing geserveerd wordt. Rondom de kerstdagen zijn de Bulgaarse steden ook nog eens gezellig verlicht. Ga jij wonen en werken in Sofia? Ervaar dan ook de feestelijke gezelligheid op de jaarlijkse kerstmarkt. Kerst vieren in Bulgarije is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Wij hopen dat je met deze dosis inspiratie een onvergetelijk jaar in Bulgarije tegemoet gaat. Ben jij enthousiast geworden en wil jij graag wonen en werken in Bulgarije? Check dan hier onze vacatures in Bulgarije en ontdek de opties!


Wat vind je van deze blog?

Bulgarije reizen werken in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in