Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
5.000+ Yobbers

Thuiswerken tijdens de coronacrisis

7 april 2020 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  2667 keer bekeken  ◦  5 minutes leestijd
Thuiswerken tijdens de coronacrisis

Veel bedrijven van over de hele wereld, zo ook wij, hebben afgelopen weken moeten besluiten om de werkzaamheden te verplaatsen van kantoor naar thuis. Ook al zal het wellicht kriebelen om een kop koffie bij de automaat op je werk te halen en lekker productief aan de slag te gaan.. we zullen in deze tijd creatief moeten zijn om een fijne productieve werkspot 2.0 te creëren! Wat jij kunt doen om ondanks het thuiswerken even productief te zijn (of zelfs productiever) als normaal op de werkvloer? Wij vertellen het je graag. Lees snel verder!

Trustpilot 5 stars Review van Joshua Van Maele

Crisisreview

Het gehele proces van een eerste kennismaking over de telefoon tot het solliciteren en aanvaard worden door een werkgever is allemaal zeer leuk en goed verlopen. Het mooiste die gebeurd is, is dat jullie tijdens deze coronacrisis de tijd namen me op te bellen en te vragen hoe het met me is hier in Barcelona. Ik hoop dat iedereen het zo goed mogelijk stelt nu. Take care and stay safe! Groeten Joshua ..lees meer

30 maart 2020

Communication is the key

Normaal gesproken breng je de hele dag door met je collega’s. Communicatie op de werkvloer is makkelijk, kost geen moeite en is heel vanzelfsprekend. Juist wanneer je vanuit huis werkt is het belangrijk om de communicatie te verhogen. Thuiswerken kan namelijk heel isolerend en eenzaam aanvoelen! Sociale isolatie en eenzaamheid kan op zijn beurt er weer voor zorgen dat je minder gemotiveerd en minder productief bent. Om dit te voorkomen is het heel erg van belang om regelmatig (dagelijks) contact te hebben met je collega’s. Neem ‘s ochtends de dag door, ben van elkaar op de hoogte wat er speelt en wat er gedaan wordt, plan meetings in en sluit de dag af door simpel de vraag te stellen ‘’En?’Hoe was jouw dag’’? Bellen en videobellen is hierbij de key tot succes!

Een thuis werkplek creëren

Hoe heerlijk het ook klinkt om ‘s ochtends je bed uit te rollen en in je pyjama of jogginsbroek achter je laptop te springen, doe het niet! Stap je bed uit, maak je bed op, neem een douche, kleed je aan en doe zelfs je schoenen aan. Doe net alsof je van plan bent om op je fiets te stappen of de trein te pakken om naar je werk te gaan! Heb je geen speciaal ‘kantoorkamertje’? Probeer dan zoveel mogelijk een werkplek te creëren. Je werk vanuit bed uitvoeren zal er alleen maar voor zorgen dat je minder productief bent. Heb je een laptop tot je beschikking? Neem dan bijvoorbeeld een draadloze toetsenbord en muis vanuit werk mee, om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken! Zet je laptop neer op een tafel en ga op een rechtopstaande stoel zitten, dat wat je normaal gesproken ook doet achter je bureau. Overigens kan je ‘’nieuwe gecreëerde werkplek’’ er ook voor zorgen dat je productiever werkt! Je wordt immers minder gestoord door je collega’s!

Onderscheid werk-tijd van je privé-tijd

Zorg ervoor dat jij de juiste werkmentaliteit hebt. Hoe? Het is belangrijk om je dag goed in te delen. Wanneer je thuis werkt is het moeilijk om je werktijd te onderscheiden van je privé tijd! Je gaat namelijk niet fysiek het kantoor in- en uit. Je werk achter je laten zal daardoor lastiger zijn! Het is juist belangrijk bewust te zijn van je werkdag. Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen ‘’ach, laat ik de was nog even snel doen’’, maar zet voor jezelf grenzen tussen werk en privé. Start bijvoorbeeld voordat je gaat werken met een goed ontbijt en een kopje koffie, maak tussen de middag een wandeling (en doe ondertussen de was) en sluit je werkdag af door te sporten! Hiermee weet jij werk en privé perfect te onderscheiden!

#VirtueleVrijMiBo

Ondanks de maatregelen die je voor jezelf kunt nemen om de overgang van kantoor naar thuiswerken zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan het nog steeds wennen zijn en isolerend aanvoelen. We hebben het al eerder gezegd, maar communication is the key! De tijd waarin we op dit moment leven kan erg stressvol zijn waardoor het echt heel erg van belang is om te blijven communiceren met je collega’s. Communicatie door middel van videogesprekken zal zorgen voor saamhorigheid binnen het team waarmee je werkt, wat er ook weer toe leidt dat je productiever bent. Zorg ervoor dat het thuiswerken zo normaal mogelijk lijkt, alsof je op kantoor bent! Organiseer bijvoorbeeld een ‘vrijmibo’ om het weekend in te luiden. Of organiseer bijvoorbeeld een virtuele pubquiz of pizza avond. Dit is de manier om goed contact te houden met je collega’s en om ervoor te zorgen dat jij je minder geïsoleerd zult voelen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en het is ook nog eens hartstikke leuk! Daarnaast is het een goed idee om de (informele) sociale activiteiten die normaal gesproken op kantoor plaatsvinden te verplaatsen naar de online wereld! Is er één jarig? Vier dit door met z’n allen te zingen via Google Meets en eet er een stukje taart bij! Of vertel aan het einde van de week welke doelen er die week zijn behaald en waar je als team trots op mag zijn. Het is natuurlijk extra leuk om van dit moment gebruik te maken om één van je collega’s extra in het zonnetje te zetten! Juist in deze tijd moet je juist wat liever zijn voor je collega’s!

Speciaal voor jou hebben wij nog een aantal tips bij elkaar verzameld om ervoor te zorgen dat jij optimaal en productief vanuit huis kunt werken!

1. Zorg voor een (ochtend) routine
Een routine is iets dat je steeds opnieuw doet en je ready maakt om in de ‘werkmodus’ te komen. Zet bijvoorbeeld je wekker elke dag op een vaste tijd, zet een heerlijke kopje koffie voor jezelf om wakker te worden, maak je klaar (je wilt immers wel on fleek voor de camera verschijnen tijdens de meeting) en open dan pas je laptop om aan de slag te gaan!

2. Open je gordijnen en ramen iedere dag!
Ook al is het koud buiten, open je ramen! Binnenlucht is vele malen meer vervuild dan buitenlucht. Juist omdat je al zoveel tijd binnen doorbrengt is het voor je eigen gezondheid erg belangrijk om je ramen te openen! Geloof ons, de frisse lucht zal je goed doen en je productiviteit een boost geven!

3. Plan pauzes in
Komt ‘oh is het al zo laat?’ jou bekend voor, dan is het tijd om wat aan je timemanagement te doen. Zelfs als je geen trek hebt en liever doorwerkt, is het goed om even een pauze in te lassen. Krijgt niet alleen je productiviteit een boost van; ook je creativiteit, energie en concentratie krijgt een lekkere oppepper. 

4. Beweeg!
Als je thuis werkt, is het belangrijk dat je zo nu en dan in beweging komt. Ons lichaam is namelijk niet gebouwd om zoveel stil te zitten. Maak tussendoor een lekkere lunchwandeling om de productiviteit hoog te houden. 

5. Laat je niet afleiden!
Je kent het wel… Instagram checken, mails nakijken, vrienden die je whatsappen, je moeder die opbelt, de afwas van vanochtend en de rommel in je woonkamer. Kortom, allemaal afleidende factoren! Wat je er aan kunt doen? Simpel: werk en privé gescheiden houden. Mobiel aan de kant en huishoudelijke klusjes en gezelligheid aan het einde van de dag. En niet geheel onbelangrijk: houdt je huis schoon en netjes!

Werk jij, net als ons, ook vanuit huis? En heb jij nog meer tips om productief vanuit huis te werken? Laat het ons dan zeker weten!


Tips COVID-19 Coronavirus Covid-19 Corona Thuiswerken

Reacties

Suyenne Alberta Silie 😀💬 🙋‍♀️💁‍♀️

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account