Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

22 september 2021 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  18344 keer bekeken  ◦  11 minuten leestijd
Coronavirus wereldbol

UPDATE: WOENSDAG 22 SEPTEMBER | Goed nieuws: veel landen zijn goed op weg met vaccineren! Daarnaast heeft het kabinet het reisadvies voor een aantal landen aangepast van oranje naar geel of groen. Dit betekent dat reizen naar het buitenland niet langer wordt afgeraden. Geldt op jouw nieuwe bestemming momenteel nog wel code oranje? Dan mag jij voor werk gerelateerde doeleinden ook gewoon naar het buitenland reizen. Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Yobbers begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over de veiligheid en situatie in andere landen. Deze beantwoorden wij in onderstaande blog.

Trustpilot 5 stars Review van Silvano Ramautarsing

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Het coronavirus is al een lange periode het onderwerp van de dag. Nadat wij wereldwijd te maken hadden met strenge maatregelen, is er nu eindelijk goed nieuws! Veel (Europese) landen zijn goed op weg met vaccineren. Dit betekent er gauw meer ruimte komt voor versoepelingen. Dit is dus hét moment om ook jouw avontuur te starten. Uiteraard nemen wij de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen wij dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. In een aantal landen geldt momenteel nog een negatief reisadvies, maar ook hier kun jij veilig starten. Het is namelijk mogelijk om met een coronabewijs te reizen door Europa. Met deze CoronaCheck app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent op Corona, of dat je recent hersteld bent van het virus. 

Hoe blijft Yobbers op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Yobbers is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij je ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat. 

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Yobbers is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot COVID-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Moet ik voor mijn vaccinatie terug naar Nederland?

Over het algemeen geldt binnen de EU dat je gevaccineerd kan worden in het land waar je woont. Ga jij werken in Portugal, Italië, Spanje, Griekenland of een ander Europees land, dan kun jij daar dus een vaccinatie krijgen. Je hoeft dus niet terug naar Nederland! Je kunt bij de autoriteiten van het betreffende land informatie krijgen over wanneer je de prik krijgt en welk vaccin dit zal zijn. Heb je al een vaccinatie gehad? Dan mag jij vaak zelfs door de EU reizen zonder te testen en hoef je ook niet meer in quarantaine!

Kan ik nog werken in het buitenland?

Goed nieuws: ja! Jij kan ondanks Corona werken in het buitenland en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Ook fijn: bij veel landen hoef je momenteel niet meer in quarantaine en veel Europese landen hebben momenteel de kleurcode groen of geel. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet ben jij straks aan het werk in het buitenland!

Frankrijk

Voor Frankrijk geldt momenteel een geel reisadvies.Dit betekent dat jij met een gerust hart kan gaan werken in Frankrijk. Je dient wel rekening te houden met een aantal maatregelen.Bij aankomst in Frankrijk moet je altijd beschikken over een negatieve PCR- of antigeentest (niet ouder dan 24 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 28 dagen oud voor Janssen en van minimaal 7 dagen oud voor een volledige vaccinatie van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. In Frankrijk noemen ze het coronabewijs de ‘pass sanitaire’. 

Goed om te weten: bij aankomst in Frankrijk hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan deze gestelde voorwaarden. Zorg er ook voor dat je een Verklaring op Erewoord bij je hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen vertoont. Vertrek je naar Frankrijk per vliegtuig? Dan moet je ook een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft.

 

In openbare ruimtes waar 1 meter afstand niet mogelijk is zijn de mondkapjes nog verplicht in Frankrijk. Er is geen avondklok in Frankrijk en inmiddels zijn ook de restaurants, winkels, theaters, bioscopen en pretparken weer open! Vaak wordt er om een coronabewijs (negatieve PCR- of antigeentest, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) gevraagd wanneer je bezienswaardigheden wilt bezoeken. Houd hier dus rekening mee wanneer je een café, museum, theater, winkelcentra, etc. wilt bezoeken. 

Italië

Momenteel is er voor Italië een geel reisadvies van kracht. Werken in Italië kan dus gelukkig gewoon, mits je je aan een aantal maatregelen houdt. Bij aankomst in Italië moet je altijd beschikken over een negatieve PCR- of antigeentest (niet ouder is dan 48 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 14 dagen oud) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. Ook ben je verplicht om voor vertrek een gezondheidsverklaring en het Digital Passenger Locator Form in te vullen. Deze documenten moet je altijd bij je hebben, net als dit document. Reis je naar Sicilië? Dan dien je je op het eiland (nogmaals) te laten testen!

 

Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in publieke binnenruimtes en in het OV. Ook dien je als meerderjarige een Digitaal Corona Certificaat te laten zien voor toegang tot overdekte gelegenheden zoals horeca, concerten, sportevenementen, musea, theaters, zwembaden, sportscholen, festivals, beurzen, etc. Hiervoor kun je de CoronaCheckApp gebruiken.

Spanje

Goed nieuws: de kleurcode van Spanje (zowel het vaste land als de Balearen en Canarische eilanden) is momenteel geel. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan kun jij gewoon veilig en verantwoord naar jouw nieuwe woonplaats reizen. Bij aankomst in Spanje moet je wel altijd beschikken over een negatieve PCR- (niet ouder dan 72 uur) of antigeentest (niet ouder dan 48 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 14 dagen oud) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. 

Daarnaast moet je een ingevuld Health Control Form kunnen aantonen. Reis je met het vliegtuig? Vul dan het FCS formulier in, waarmee je een QR code krijgt die je kan laten scannen bij aankomst.

In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes verplicht. Voor buitenruimtes is een mondkapje nodig wanneer de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Een paar autonome regio's handhaven nog een avondklok om lokale verspreiding van het virus te verminderen. Er geldt nog wel een avondklok in de regio Andalusië (02.00 - 07.00 uur) en de regio Valencia/Costa Blanca (01.00 - 06.00 uur). De tijden van de avondklok kunnen dus verschillen per regio, check de maatregelen per regio hier voor vertrek. Horeca, musea en attracties zijn gelukkig wel weer (beperkt) open in Spanje!

Duitsland

Op dit moment geldt voor Duitsland code geel! Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Superleuk! Wel moet je een negatief testresultaat (PCR-test niet ouder dan 48 uur of een antigeensneltest niet ouder dan 72 uur), een vaccinatiebewijs (van minimaal 14 dagen oud) óf een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden) kunnen laten zien. Met de CoronaCheck app kan je gemakkelijk een van de benodigde bewijzen laten zien.

 

De 1,5 meter regel geldt ook nog steeds in Duitsland! In afgesloten publieke ruimtes is een medisch mondkapje (categorie FFP-2) verplicht. Ook geldt er de zogeheten 3G regel (gevaccineerd, genezen, getest) als voorwaarde voor toegang tot verzorgingstehuizen, hotels, restaurants, indoor evenementen, festivals, sportactiviteiten, kappers en schoonheidssalons.

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk! De kleurcode op het vasteland en de eilanden van Griekenland is momenteel geel wat betekent dat vrij reizen weer is toegestaan. Zorg er wel voor dat je 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form formulier invult. Dit kun je eenvoudig online doen. Bij aankomst in Griekenland moet je wel altijd beschikken over een negatieve testuitslag (PCR-test niet ouder dan 72 uur of een antigeensneltest niet ouder dan 48 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 14 dagen oud) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app.

 

Verder is de regel dat je in openbare ruimtes een mondkapje draagt in Griekenland. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden nog steeds de regel. Voor binnenruimtes is er momenteel een beperking voor niet-gevaccineerden: horecagelegenheden, bars, theaters en bioscopen laten alleen gevaccineerde bezoekers toe in binnenruimtes. Goed nieuws: de buitenruimtes van (horeca)gelegenheden zijn voor iedereen toegankelijk. Gelukkig zijn de meeste gelegenheden in Griekenland buiten door het mooie weer! 

Portugal

Op dit moment geldt voor heel Portugal een geel reisadvies. Jij kan dus gerust gaan wonen en werken in Portugal, mits je je houdt aan de maatregelen! Bij aankomst in Portugal moet je namelijk altijd beschikken over een negatieve testuitslag (PCR-test niet ouder dan 72 uur of een antigeentest niet ouder dan 48 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 14 dagen oud) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. Vul voorafgaand aan je reis ook het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid. 

 

Voor binnenruimtes van horecagelegenheden is een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs nodig in de weekenden. Voor toegang tot toeristische instellingen en lokale accomodaties is het ook verplicht om een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs te laten zien. Voor buitenruimtes van horecagelegenheden is geen coronabewijs nodig. De maatregelen verschillen wel per regio, dus houd de maatregelen voor jouw nieuwe bestemming goed in de gaten! 

 

Ook een nieuwtje: jij kan je nu al in Portugal laten vaccineren! Op dit moment kan iedereen die in Portugal woont en werkt namelijk een vaccinatie krijgen! Superfijn dus. Het dragen van een mondkapje is in openbare ruimtes nog wel verplicht. Een mondkapje is in de buitenlucht alleen verplicht wanneer de 2 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. En tot slot: houd je aan de 2 meter afstand regel in Portugal!

Malta

Het reisadvies voor Malta is inmiddels geel. Zorg er dus voor dat je beschikt over de benodigde documenten. Wanneer jij volledig gevaccineerd bent en dit kan aantonen met een bewijs (van minimaal 14 dagen oud), geldt er voor jou geen quarantaineplicht. Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd? Dan geldt er een test- en quarantaineplicht. Zorg er dan in ieder geval voor dat je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (let op: een antigeen-test is niet geldig!) en ga 14 dagen in quarantaine in een door de Maltese overheid aangewezen quarantaine faciliteit. De details hiervan kun je hier lezen. Vergeet ook niet om dit formulier (dPLF) in te vullen voor vertrek! 

 

Inmiddels zijn ook in Malta de restaurants weer open tot middernacht, maar wel met beperkte capaciteit. Dit geldt ook voor sportscholen. Musea, bioscopen en theaters zijn ook beperkt open. Vergeet niet: binnen is het dragen van een mondkapje op Malta verplicht en de social distancing regel is hier 2 meter!

Bulgarije

Wil jij binnenkort gaan werken in Bulgarije? Dat is nog steeds mogelijk. Op dit moment is de kleurcode voor Bulgarije geel! Bij aankomst in Bulgarije moet je wel altijd beschikken over een vaccinatiebewijs. Heb je die niet? Met een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden), een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur) óf een negatieve antigeentest uitslag (niet ouder dan 48 uur) word je ook toegelaten. Je negatieve testresultaat kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. Neem ook voor de zekerheid je coronabewijs geprint mee, zodat je altijd kunt aantonen dat je de in bezit bent van een geldig bewijs. 

 

Ook handig om te weten: je kan je laten vaccineren in Bulgarije (eerste en/of tweede prik, vaccin mag jij zelf kiezen) en de werkgever zal jou hierbij helpen. Verder zijn de maatregelen in Bulgarije vergelijkbaar met die in Nederland. Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, het openbaar vervoer en drukke gebieden. Daarnaast is de regel om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Daarnaast zijn de sportscholen in Bulgarije weer open, en hebben ook  restaurants, bars, bioscopen en musea hebben hun deuren weer (deels) geopend!

Ierland

Momenteel staat Ierland op geel en daarom kan jij nog steeds starten aan jouw baan in Ierland! Jij kan inmiddels met een coronabewijs naar Ierland reizen, waardoor je niet meer in quarantaine hoeft. Goed nieuws dus! Een geldig coronabewijs houdt in Ierland in dat je 15 dagen volledig gevaccineerd bent met AstraZeneca of Covishield. 14 dagen met Moderna of Janssen. of 7 dagen met Pfizer. Dat je bent hersteld van het coronavirus, of dat je een negatieve uitslag van de PCR-test van maximaal 72 uur oud kunt aantonen. Je dient ook een Passenger Locator Form in te vullen voordat je vertrekt naar Ierland.

In Ierland geldt ook nog steeds de regel om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. De maatregelen worden wel langzamerhand versoepeld, dus er zijn steeds meer mogelijkheden om leuke dingen te doen tijdens jouw avontuur van werken in het buitenland! 

Roemenië

Roemenië staat momenteel op code geel. Je kunt gewoon gaan werken in Roemenië! Wel dien je rekening te houden met een aantal maatregelen. Bij aankomst in Roemenië moet je namelijk beschikken over een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur), over een vaccinatiebewijs (van minimaal 10 dagen oud) óf over een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). De quarantaineplicht van 14 dagen komt dan te vervallen. 

In Roemenië geldt nog steeds een mondkapjesplicht voor openbare ruimtes en drukke buitenruimtes! Voor culturele en sportieve evenementen (binnen en buiten) dien je sinds kort ook een Corona Certificaat te laten zien. Deze kan bestaan uit een volledig vaccinatiebewijs, een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur), een negatieve antigeentestuitslag (niet ouder dan 24 uur) of een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maand).

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Debby De Haan Ik heb interesse in vrijwilligerswerk in thailand, is dat nog steeds mogelijk in deze periode?
Suzanne Meinsma Hi Debby, Dit is altijd in overleg met de werkgever. Samen met de werkgever kun je kijken naar een verantwoorde en veilige startdatum.
Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures