Vanaf nu zijn wij Grenzelooswerk Yobbers! 🎉
Lees meer!

Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

11 mei 2021 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  15166 keer bekeken  ◦  8 minuten leestijd
Coronavirus

UPDATE: DINSDAG 11 MEI | Hoewel in veel landen de maatregelen aangescherpt zijn, en het kabinet adviseert om tot en met 15 mei niet op reis te gaan, is het wél mogelijk om naar het buitenland te reizen voor werkgerelateerde doeleinden. Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Yobbers begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over de veiligheid en situatie in andere landen. Deze beantwoorden wij in onderstaande blog.

Trustpilot 5 stars Review van Silvano Ramautarsing

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Het coronavirus heeft ons al maanden in haar greep. We kijken uit naar het moment dat we weer volop nieuwe culturen, talen en de wereld mogen ontdekken. Ondanks dat reizen (tijdelijk) nu niet mogelijk is, kun jij nog steeds het avontuur aangaan in het buitenland. Reizen om te gaan werken in het buitenland is namelijk wel mogelijk! Uiteraard nemen wij de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen wij dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Wij vinden het belangrijk dat jij altijd met een goed gevoel kunt starten.

Hoe blijft Yobbers op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Yobbers is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij je ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat. Daarnaast hebben wij een handige en overzichtelijke infographic gemaakt op Pinterest.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Yobbers is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot covid-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Kan ik nog werken in het buitenland?

Goed nieuws: ja! Jij kan ondanks Corona werken in het buitenland, en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er vanaf dinsdag 11 mei 2021 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij ondanks Corona werken in het buitenland!

Frankrijk

Jij kunt nog steeds werken in Frankrijk. Voor het land geldt momenteel een oranje reisadvies. Dit betekent dat de grenzen open zijn voor kandidaten uit Nederland. In Frankrijk gelden er op dit moment strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar de regering maakte onlangs het stappenplan bekend voor versoepelingen. Goed nieuws dus! Op dit moment geldt in heel Frankrijk nog een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur. Vanaf 19 mei verschuift de avondklok naar 21.00 uur. Mocht je vanwege noodzakelijke redenen toch naar buiten moet of genoodzaakt bent om te reizen, dan heb je een verklaring van verplaatsing nodig. Ben je tijdens de avondklok op weg naar het vliegveld of de trein, dan moet je ook je ticket laten zien. Niet-essentiële winkels, horeca en musea openen 19 mei weer hun deuren en vanaf 9 juni zijn ook toeristen weer welkom in Frankrijk.

 

Goed om te weten: bij aankomst in Frankrijk hoef je niet in quarantaine. Als je naar Frankrijk vliegt, moet je een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Bij aankomst in Frankrijk moet je altijd beschikken over een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur. Zorg er ook voor dat je een Verklaring op Erewoord bij je hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen covid-19 gerelateerde symptomen vertoont. Thuiswerken is de norm en mondkapjes in openbare ruimten is in heel Frankrijk verplicht. Op een aantal plekken is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht.

Italië

Hoewel de kleurcode ‘oranje’ op dit moment nog geldt in Italië, zijn de maatregelen in het land onlangs versoepelt. In veel regio's neemt het aantal besmettingen namelijk af. Daarom zijn horecazaken en toeristische bezienswaardigheden weer beperkt open. Per regio kunnen de maatregelen nog wel verschillen in een aantal regio's geldt bovendien nog een lockdown. Check dit voorafgaand aan je reis. Bij aankomst in Italië moet je een negatieve coronatest kunnen aantonen die niet ouder is dan 48 uur vóór aankomst. Vergeet dit niet, want bij aankomst in Italië is het niet meer mogelijk om te testen. Ook ben je verplicht om voor je vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit document moet je altijd bij je hebben. Net als dit document. Reis je naar Sicilië of Sardinië, dan moet je je ook registreren via een website. Bij aankomst in Italië geldt tot en met 15 mei een quarantaineverplichting van 5 dagen. Het adres waar je in quarantaine gaat, moet je doorgeven aan de autoriteiten. Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in publieke ruimtes zowel binnen als buiten! Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Op dit moment geldt in Italië nog wel een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur. Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden zijn momenteel beperkt open.

Spanje

Spanje is één van de zwaarst getroffen landen als het aankomt op het coronavirus. Op dit moment geldt er voor het hele land code oranje, wat inhoudt dat je alleen noodzakelijk mag reizen. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan kun jij dus gewoon veilig en verantwoord reizen. Reis je per vliegtuig of boot? Houd er dan rekening mee dat je beschikt over een negatieve coronatest van maximaal 72 uur. Daarnaast moet je een ingevuld Health Control Form kunnen aantonen en moet je een PLF formulier invullen op het vliegveld. Deze maatregelen gelden niet als je per auto of trein reist. In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht. Op 9 mei is de noodtoestand in Spanje beëindigd. Een aantal maatregelen zijn hierdoor komen te vervallen, waaronder de avondklok en de lockdown. Een paar autonome regio's handhaven deze maatregelen nog wel om lokale verspreiding van het virus te verminderen. Horeca, musea, attracties zijn beperkt open. Ook dit verschilt per regio. 

Duitsland

Duitsland doet hard zijn best om het aantal corona besmettingen terug te dringen. De regering heeft besloten om de lockdown (vergelijkbaar met Nederland) te verlengen. Wel plant de regering langzaamaan kleine versoepelingen. Op dit moment geldt voor Duitsland code oranje, wat inhoudt dat alleen noodzakelijk reizen mogelijk is. Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Leuk! Dat is dus ook nog steeds mogelijk. Vergeet niet om je reis hier aan te melden. Door de lockdown zijn momenteel alle winkels gesloten, met uitzondering van supermarkten, apotheken en drogisterijen. Ook blijven alle restaurants en cafés gesloten, maar is afhalen wel nog steeds toegestaan, gelukkig! Kappers en soortgelijke bedrijven voor persoonlijke verzorging zijn wel open, maar voor een bezoek is een negatieve coronatest vereist. De 1,5 meter regel geldt ook nog steeds! Naast de verlengde lockdown heeft Duitsland ook de maatregelen verscherpt. Zo is er ook een testplicht. Dit betekent dat je je binnen 48 uur voor aankomst moet testen. Daarnaast moet je beschikken over een doktersattest in het Engels of Duits. Bij aankomst in Duitsland heb je een quarantaine plicht van 10 dagen. Als je op de vijfde dag negatief test, wordt de quarantaine plicht opgeheven. Per deelstaat kunnen de regels van de quarantaineverplichting verschillen. In afgesloten publieke ruimtes is een medische mondkap (categorie FFP-2) verplicht. Op het niet-naleven van de coronaregels in Duitsland staan hoge boetes. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de actuele maatregelen wanneer je gaat werken in Duitsland. 

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk. De kleurcode in Griekenland is momenteel ook vastgesteld op ‘oranje’. Om het aantal besmettingen tegen te gaan, geldt momenteel nog een lockdown. Ook geldt er een avondklok tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Gelukkig mag je voor een (nieuwe) baan wel naar dit prachtige land afreizen, maar houd rekening met extra maatregelen. Zo ben je verplicht om 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form formulier in te vullen. Dit kun je eenvoudig online doen. Daarnaast moet je over een geboortecertificaat beschikken en een negatieve coronatest kunnen aantonen die maximaal 72 uur van tevoren is afgenomen. Bij aankomst in Griekenland ga je 7 dagen in thuisquarantaine. Verder is de regel dat je zowel binnen als buiten een mondkapje draagt, met uitzondering van binnenshuis. Je riskeert een boete van €300,- als je je hier niet aan houdt. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden de regel.

Portugal

Op dit moment geldt voor bijna heel Portugal een ‘oranje’ reisadvies. Dit betekent dat het met extra maatregelen nog steeds mogelijk is om aan de slag te gaan in het prachtige Portugal. Er is goed nieuws voor Portugal, want de regering heeft aangekondigd de lockdown stap voor stap te gaan versoepelen. Dit betekent dat niet-essentiële winkels hun diensten met maatregelen hervatten. Kappers en manicures zijn weer open even als musea, monumenten, paleizen en winkels. Het is ook weer mogelijk om met max. 4 personen naar het terras te gaan en van het zonnetje genieten! Restaurants, bioscopen, theaters en concertzalen zijn ook weer geopend. Nog wel tijdelijk met openingstijden. Het ziet er dus naar uit dat Portugal op korte termijn weer heropent en winkels, restaurants en café's zonder tijdsbeperking werken, maar enkel nog met een beperkte capaciteit. Voorlopig moet je bij aankomst nog wel een negatieve coronatest kunnen aantonen (niet ouder dan 72 uur). Daarnaast heb je bij aankomst een quarantaineverplichting van 14 dagen. Deze quarantaineverplichting kun je echter gewoon vanuit je nieuwe appartement uitzitten terwijl je ondertussen alvast vanuit huis begint met je nieuwe baan. Vul voorafgaand aan je reis ook het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid. Het dragen van een mondkapje is buitenhuis verplicht. Tot slot; houd je aan de 2 meter afstand regel!

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Debby De Haan Ik heb interesse in vrijwilligerswerk in thailand, is dat nog steeds mogelijk in deze periode?
Suzanne Meinsma Hi Debby, Dit is altijd in overleg met de werkgever. Samen met de werkgever kun je kijken naar een verantwoorde en veilige startdatum.
Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures