Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
6.000+ Yobbers
Werken Corona

Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

9 april 2022 door
Foto van Lilly Bloemberg
Lilly Bloemberg  ◦  21487 keer bekeken  ◦  13 minutes leestijd
Coronavirus wereldbol gebouwen koffer

UPDATE: MAANDAG 9 MEI | In veel landen zijn de corona maatregelen aangescherpt en de reisadviezen aangepast. Geldt op jouw nieuwe bestemming momenteel code oranje? Dan mag jij voor werk gerelateerde doeleinden gewoon naar het buitenland reizen! Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Yobbers begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over jouw veiligheid en situatie in andere landen. Deze meest gestelde vragen beantwoorden wij in deze blog.

Trustpilot 5 stars Review van Silvano Ramautarsing

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Wij nemen jouw gezondheid en veiligheid erg serieus en willen dat jouw werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. In een aantal landen geldt momenteel nog een reisadvies met een bepaalde kleurcode, maar ook hier kun jij veilig starten met jouw baan in het buitenland! Het is namelijk mogelijk om met een coronabewijs te reizen door Europa. Lees voor de zekerheid wel nog een keer de regels die gelden voor jouw bestemming door! Met de CoronaCheck App of je geprinte QR-code, bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent op Corona, of dat je recent hersteld bent van het virus. Deze QR-code kan verschillende benamingen hebben in de andere Europese landen. Binnen de Europese Unie is afgesproken om dit bewijs, het EU Digitale Covid Certificaat (DCC) te noemen. In Frankrijk wordt het coronabewijs Pass Sanitaire genoemd en in Italië de Green Pass. Een aantal Europese landen heeft nog een aanvullende maatregel. Hier moet je, naast het hebben van een coronabewijs ook een European Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen.

Kan ik nog werken in het buitenland?

Ja! Jij kan ondanks Corona en alle daarbij behorende maatregelen nog steeds werken in het buitenland en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres! Wij helpen je graag verder bij het vinden van jouw baan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker… de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Hoe blijft Yobbers op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Yobbers is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij jou ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat.

Waar moet ik mijn EU Digitale Covid Certificaat (DCC) laten zien? 

Inmiddels is in veel landen de maatregel ingevoerd dat je niet kunt reizen zonder coronabewijs. Hiermee bewijs je dat je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent op Corona, of dat je recent hersteld bent van het virus. In de meeste Europese landen moet jij je coronabewijs laten zien als je gebruik wilt maken van de horeca, theaters, musea, nachtclubs, bars, etc. Maar ook tijdens jouw reis naar je nieuwe thuis zul je dit bewijs een aantal keer moeten tonen. Zorg daarom dat jij de CoronaCheck App of een geprinte versie van je QR-code bij de hand hebt.

 

⚠️ Let op: Het gele boekje is niet overal geldig, omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat.

Moet ik voor mijn vaccinatie terug naar Nederland?

Over het algemeen geldt binnen de EU dat je gevaccineerd kan worden in het land waar je woont. Ga jij werken in Portugal, Italië, Spanje, Griekenland of een ander Europees land, dan kun jij daar dus een vaccinatie krijgen. Je hoeft dus niet terug naar Nederland! Je kunt bij de autoriteiten van het betreffende land informatie krijgen over wanneer je de prik krijgt en welk vaccin dit zal zijn. Heb je al een (booster)vaccinatie gehad? Dan mag jij vaak zelfs door de EU reizen zonder te testen en hoef je ook niet meer in quarantaine!

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Yobbers is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot COVID-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Lees hieronder een samenvatting van welke maatregelen er gelden in bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal. Zo kan jij je goed voorbereiden op jouw nieuwe avontuur in het buitenland!

Frankrijk 🇫🇷 

De kleur van Frankrijk is momenteel groen! Dit betekent dat jij kunt gaan werken in Frankrijk!


Er gelden voor jouw reis naar Frankrijk de volgende maatregelen: 

Je moet kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 7 dagen) of Janssen (minimaal 28 dagen) + een boostervaccinatie hebt gehad. Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven, daarnaast moet je minimaal 2 vaccinaties hebben wanneer je besmet bent geweest. Door deze opties kun jij bewijzen dat jij recht hebt op een ‘Pass vaccinal’ waarmee je toegang krijgt. 

 

Als je niet volledig bent gevaccineerd of hersteld bent, moet je een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk.

Let op: Ben je gevaccineerd met Janssen en heb je deze langer dan 8 weken geleden gekregen? Dan mag je wel Frankrijk inreizen, maar geldt je vaccinatiebewijs niet meer als toegangsbewijs voor veel plekken. Je zal dan aanvullend een negatief PCR- of antigeen testresultaat moeten laten zien. 

 

Zorg er ook voor dat je een European Digital Passenger Locator Form bij je hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen vertoont. Vertrek je naar Frankrijk per vliegtuig? Dan moet je ook een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft.

 

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het OV en in zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

 

Goed om te weten: bij aankomst in Frankrijk hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden

Spanje 🇪🇸

De kleurcode van Spanje is momenteel groen. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan kun jij gewoon veilig en verantwoord naar jouw nieuwe woonplaats reizen. 

 

Bij aankomst in Spanje gelden de volgende maatregelen:

Je hebt een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Janssen (minimaal 28 dagen). Of je kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Als je niet (volledig) bent gevaccineerd tegen of niet bent hersteld van COVID-19 moet je een negatieve PCR/NAAT test die niet ouder is dan 72uur of een antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur bij aankomst Spanje (gerekend vanaf het moment van afname). 

In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, op boten waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden en in zorginstellingen. Check de maatregelen per regio in Spanje hier voor vertrek. 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Spanje hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Duitsland 🇩🇪 

Op dit moment geldt voor Duitsland code groen! Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Superleuk! Houd er wel rekening mee dat momenteel in alle Duitse deelstaten de 2G regel (gevaccineerd of genezen) geldt. 

 

Lees hier welke maatregelen er gelden voor Duitsland:

Je moet in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs waar uit blijkt dat jij volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen oud voor Pfizer, Moderna, AstraZeneca, voor Janssen minimaal 28 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 28 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Voor het Janssen vaccin geldt dat je hierbij ook twee keer gevaccineerd moet zijn. Als je niet (volledig) bent gevaccineerd tegen of niet bent hersteld van COVID-19 moet je een negatieve PCR/NAAT test die niet ouder is dan 72uur of een antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur bij aankomst in Duitsland (gerekend vanaf het moment van afname). 

 

Zorg dat jij je voor vertrek naar Duitsland registreert door middel van het invullen van dit formulier

 

In Duitsland zijn de meeste maatregelen vervallen. Als toegangscontrole wordt soms nog de 3G-regel gebruikt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Dit betekent dat je een negatieve uitslag van een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR/NAAT-test (maximaal 48 uur oud) moet laten zien als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Er gelden verschillende regels in Duitsland per deelstaat. Controleer dus altijd voor vertrek de maatregelen specifiek voor de deelstaat waar jij heen reist! Meer informatie over reizen naar Duitsland vind je hier.

Griekenland 🇬🇷

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk! De kleurcode op het vasteland en de eilanden van Griekenland is momenteel groen wat betekent dat reizen is toegestaan.

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor een reis naar Griekenland:

Er gelden geen inreisbeperkingen meer voor Griekenland! Je hoeft hier dus geen coronabewijs te laten zien. 

 

Verder is de regel dat je in binnenruimtes een mondkapje draagt in Griekenland. 1,5 meter afstand van elkaar houden is nog steeds de regel. Voor binnenruimtes is er momenteel een 3G regel. Dit betekent dat jij gevaccineerd, getest of een hersteld moet zijn.

 

Goed om te weten: bij aankomst in Griekenland hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Portugal 🇵🇹

De kleurcode voor het vasteland van Portugal is groen. Jij kan dus gerust gaan wonen en werken in Portugal. 

 

Mits je je houdt aan deze maatregelen:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Janssen (minimaal 28 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 30 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ook kan je met een negatieve PCR/NAAT- die niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek of een antigeentest die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek, Portugal in reizen.  

 

Het dragen van een mondkapje is in de meeste openbare ruimtes nog wel verplicht. Een mondkapje is in de buitenlucht alleen verplicht wanneer de 2 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. En tot slot: houd je aan de 2 meter afstand regel in Portugal! De maatregelen verschillen wel per regio, dus houd de maatregelen voor jouw nieuwe bestemming goed in de gaten! Je kunt de maatregelen ook hier vinden. 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Portugal hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Malta 🇲🇹

De kleurcode van Malta is groen! Jij kunt dus met een gerust hart jouw nieuwe avontuur starten op Malta! Mits je je houdt aan de volgende maatregelen.

 

Deze maatregelen gelden er voor jouw reis naar Malta:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Janssen (minimaal 28 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent. Je hoeft niet in quarantaine op Malta als je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of als je hersteld bent van Covid-19. Ben je nog niet gevaccineerd? Dan geldt er een test- en quarantaineplicht. Zorg er dan voor voor dat je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (let op: een antigeen-test is niet geldig!) en ga 14 dagen in quarantaine in een door de Maltese overheid aangewezen quarantaine faciliteit. De details hiervan kun je hier lezen

 

In Malta zijn alle evenementen en activiteiten weer zoals voor de corona pandemie!

 

Goed om te weten: bij aankomst op Malta geldt er een quarantaineplicht als je nog niet gevaccineerd bent.

Bulgarije 🇧🇬 

Wil jij binnenkort gaan wonen en werken in Bulgarije? Dat is nog steeds mogelijk. Op dit moment is de kleurcode voor Bulgarije groen!

 

Deze maatregelen gelden er voor jouw reis naar Bulgarije:

Ook voor Bulgarije gelden er geen inreisbeperking meer. Je hoeft dus geen coronabewijs te laten zien bij aankomst! 

 

Over het algemeen is het advies om 1,5 meter afstand te houden en mondkapjes te dragen in drukke omgevingen. Daarnaast zijn de sportscholen in Bulgarije weer open, en hebben ook  restaurants, bars, bioscopen en musea hun deuren weer geopend! Er kan om een “green certificatie” gevraagd worden bij (binnen) activiteiten in publieke ruimtes. Dit is een bewijs van vaccinatie, negatieve test of een herstelbewijs. 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Bulgarije hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Ierland 🇮🇪

Momenteel staat de kleurcode van Ierland op groen. Dit betekent dat jij nog steeds kunt starten met jouw baan in Ierland! 

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor jouw reis naar Ierland:

Alle COVID-19 inreisbeperkingen zijn opgeheven! Dit betekent dat jij geen vaccinatie-, herstek of testbewijs hoeft te laten zien bij aankomst! Ook het Passenger Locator Form hoef je niet meer in te vullen! 
 

In Ierland zijn ook alle COVID-19 maatregelen opgeheven. Je hoeft dus nergens meer een mondkapje te dragen! Als je klachten hebt moet je in isolatie tot 48 uur nadat je klachten voorbij zijn.  

 

Goed om te weten: bij aankomst in Ierland hoef je niet in quarantaine

Cyprus 🇨🇾

 

De kleurcode van Cyprus is groen! Dit betekent dat jij gewoon naar Cyprus mag reizen! 

 

Lees hier welke maatregelen er gelden voor Cyprus:

Als je naar Cyprus reist moet je beschikken over een coronabewijs. Je moet kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 7 dagen) of Janssen (minimaal 28 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Als je geen vaccinatie of herstel bewijs hebt mag je ook een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor vertrek of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek) laten zien. Daarnaast moeten de mensen die met een testbewijs naar Cyprus willen reizen ook een PCR-test doen bij aankomst. De kosten van deze test zijn voor eigen rekening (€15 per test).  Het testresultaat moet afgewacht worden in thuisquarantaine. Zodra de uitslag negatief is wordt de quarantaine gestopt!


Vergeet daarnaast niet op het formulierCyprus Flight Pass’ in te vullen, 48 uur voor vertrek. 

 

De winkels, restaurants en en andere openbare ruimtes zij open maar hier heb je alleen toegang tot met een geldige QR-code. Dit betekent dat je gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt of een negatieve sneltest hebt. Deze sneltesten worden op veel locaties gratis aangeboden. Alleen als je een boostervaccinatie hebt gehad, mag je zonder aanvullende test naar binnen. Het dragen van een mondkapje is overal verplicht op Cyprus. Zorg dus dat je een goede voorraad mondkapjes meeneemt wanneer jij gaat werken op Cyprus! 

Oostenrijk 🇦🇹

De kleurcode van Oostenrijk is groen!

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor jouw reis naar Oostenrijk:
Om Oostenrijk in te kunnen reizen heb je een vaccinatie- of herstelbewijs nodig, of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst. Dan hoef je je niet te registreren en ook niet in quarantaine. Wanneer je een boosterprik hebt gehad, hoef je geen PCR-test te laten zien. Dan hoef je je ook niet te registreren en je hoeft ook niet in quarantaine. 

 

Daarnaast geldt er bij de horeca, hotels, skigebieden en andere overnachtingsplaatsen de 3G-regel. Dit betekent dat je toegang krijgt met een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud. 

In de hoofdstad Wenen geldt voor personen vanaf 6 jaar de 2G-regel in restaurants, café's, uitgaansplekken en sportinstellingen. 

 

Er geldt in Oostenrijk nog steeds een mondkapjesplicht in alle gesloten ruimtes. Je moet een FFP2-masker dragen! Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, supermarkten, winkels en apotheken. 

 

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Hier kun je alle reisadviezen vinden met gedetailleerde informatie. Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat! 


Wat vind je van deze blog?

Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Debby De Haan Ik heb interesse in vrijwilligerswerk in thailand, is dat nog steeds mogelijk in deze periode?
Suzanne Meinsma Hi Debby, Dit is altijd in overleg met de werkgever. Samen met de werkgever kun je kijken naar een verantwoorde en veilige startdatum.
Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures