Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

26 november 2021 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  19295 keer bekeken  ◦  19 minutes leestijd
Coronavirus wereldbol

UPDATE: VRIJDAG 26 NOVEMBER | In veel landen zijn de corona maatregelen aangescherpt en de reisadviezen aangepast. Geldt op jouw nieuwe bestemming momenteel code oranje? Dan mag jij voor werk gerelateerde doeleinden gewoon naar het buitenland reizen! Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Yobbers begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over jouw veiligheid en situatie in andere landen. Deze meest gestelde vragen beantwoorden wij in deze blog.

Trustpilot 5 stars Review van Silvano Ramautarsing

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Wij nemen jouw gezondheid en veiligheid erg serieus en willen dat jouw werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. In een aantal landen geldt momenteel nog een negatief reisadvies, maar ook hier kun jij veilig starten met jouw droombaan! Het is namelijk mogelijk om met een coronabewijs te reizen door Europa. Lees voor de zekerheid wel nog een keer de regels die gelden voor jouw bestemming door! Met de CoronaCheck App of je geprinte QR-code, bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent op Corona, of dat je recent hersteld bent van het virus. Deze QR-code kan verschillende benamingen hebben in de andere Europese landen. Binnen de Europese Unie is afgesproken om dit bewijs, het EU Digitale Covid Certificaat (DCC) te noemen. In Frankrijk wordt het coronabewijs, Pass Sanitaire genoemd en in Italië de Green Pass. Een aantal Europese landen heeft nog een aanvullende maatregel. Hier moet je, naast het hebben van een coronabewijs ook een European Digital Passenger Locator Form (dPLF) invullen.

Kan ik nog werken in het buitenland?

Ja! Jij kan ondanks Corona en alle daarbij behorende maatregelen nog steeds werken in het buitenland en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres! Wij helpen je graag verder bij het vinden van jouw droombaan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Hoe blijft Yobbers op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Yobbers is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij jou ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat.

Waar moet ik mijn EU Digitale Covid Certificaat (DCC) laten zien? 

Inmiddels is in veel landen de maatregel ingevoerd, dat je niet kunt reizen zonder coronabewijs. Hiermee bewijs je dat je bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent op Corona, of dat je recent hersteld bent van het virus. In de meeste Europese landen moet jij je coronabewijs laten zien als jij gebruikt wil maken van de horeca, theaters, musea, nachtclubs, bars, etc. Maar ook tijdens jouw reis naar je nieuwe thuis zul je dit bewijs een aantal keer moeten tonen. Zorg daarom dat jij de CoronaCheck App of een geprinte versie van je QR-code bij de hand hebt.

 

⚠️ Let op: Het gele boekje is niet overal geldig, omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat.

Moet ik voor mijn vaccinatie terug naar Nederland?

Over het algemeen geldt binnen de EU dat je gevaccineerd kan worden in het land waar je woont. Ga jij werken in Portugal, Italië, Spanje, Griekenland of een ander Europees land, dan kun jij daar dus een vaccinatie krijgen. Je hoeft dus niet terug naar Nederland! Je kunt bij de autoriteiten van het betreffende land informatie krijgen over wanneer je de prik krijgt en welk vaccin dit zal zijn. Heb je al een vaccinatie gehad? Dan mag jij vaak zelfs door de EU reizen zonder te testen en hoef je ook niet meer in quarantaine!

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Yobbers is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot COVID-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Lees hieronder een samenvatting van welke maatregelen er gelden in bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal. Kom er achter en bereid je zo goed mogelijk voor op jouw nieuwe avontuur in het buitenland!

Frankrijk 🇫🇷 

De kleur van Frankrijk is momenteel geel. Dit betekent dat jij nog steeds kunt gaan werken in Frankrijk. Houdt er wel rekening mee dat om te kunnen reizen naar Frankrijk jij een coronabewijs nodig hebt (Digitale Corona Certificaat-DCC) Deze wordt in Frankrijk de Pass Sanitaire genoemd. Je kunt je corona bewijs laten zien met de CoronaCheck App of geprinte versie van je QR-code.  


Er gelden voor jouw reis naar Frankrijk de volgende maatregelen: 

 

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 7 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Vanaf 13 november 2021 00.01 uur geldt: Als je niet (volledig) bent gevaccineerd of niet bent hersteld van COVID-19 moet je een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk.

 

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud moeten binnen Frankrijk een coronabewijs laten zien bij het bezoeken van culturele en sportactiviteiten, winkelcentra en horecazaken.

 

Zorg er ook voor dat je een Verklaring op Erewoord bij je hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen vertoont. Vertrek je naar Frankrijk per vliegtuig? Dan moet je ook een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft.

 

In openbare ruimtes waar je niet meer dan 1 meter afstand kunt houden zijn mondkapjes nog verplicht in Frankrijk. Er is geen avondklok in Frankrijk en inmiddels zijn ook de restaurants, winkels, theaters, bioscopen en pretparken weer open! Vaak wordt er om een coronabewijs (negatieve PCR- of antigeentest, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) gevraagd wanneer je bezienswaardigheden wilt bezoeken.

 

Goed om te weten: bij aankomst in Frankrijk hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden

Italië 🇮🇹

De kleurcode van Italië is momenteel geel. Voor Sardinië is momenteel kleurcode groen van kracht. Werken in Italië kan dus gelukkig gewoon! Om te kunnen reizen naar Italië heb jij een coronabewijs nodig het (Digitale Corona Certificaat-DCC). Deze wordt in Italië de Green Pass genoemd. Je kunt dit coronabewijs laten zien met de CoronaCheck App of de geprinte versie van je QR-code. 

 

De volgende maatregelen gelden voor het reizen naar Italië:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 7 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 72  uur vóór vertrek. 

 

Dit kun je gemakkelijk aantonen met behulp van de CoronaCheck app. Ook ben je verplicht om voor vertrek een gezondheidsverklaring en het Digital Passenger Locator Form in te vullen. Deze documenten moet je altijd bij je hebben, net als dit document. 

 

Daarnaast geldt voor Sicilië nog een extra maatregel: Iedereen moet bij aankomst op de luchthaven van Sicilië zich (gratis) laten testen, ongeacht of je in het bezit bent van een van de bovenstaande bewijzen. De uitslag ontvang je binnen 30 minuten. Indien je positief test ga je 10 dagen in quarantaine in een door de Italiaanse overheid aangewezen quarantainehotel. 

 

Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in publieke binnenruimtes en in het OV. Ook dien je als meerderjarige een Digitaal Corona Certificaat te laten zien voor toegang tot overdekte gelegenheden zoals horeca, concerten, sportevenementen, musea, theaters, zwembaden, sportscholen, festivals, beurzen, etc. Hiervoor kun je de CoronaCheck App gebruiken.

 

Goed om te weten: bij aankomst in Italië hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Spanje 🇪🇸

De kleurcode van Spanje (zowel het vaste land als de Balearen en Canarische eilanden) is momenteel geel. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan kun jij gewoon veilig en verantwoord naar jouw nieuwe woonplaats reizen. 

 

Bij aankomst in Spanje gelden de volgende maatregelen:

Je hebt een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin (minimaal 14 dagen voor Pfizer, Moderna, AstraZeneca. (minimaal 28 dagen) voor Jansen.Of tenminste 14 dagen geleden 1 vaccinatie hebt gekregen.Of je kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Als je niet (volledig) bent gevaccineerd tegen of niet bent hersteld van COVID-19 moet je een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 72  uur vóór vertrek naar Spanje (gerekend vanaf het moment van afname). 

 

Daarnaast moet je een ingevuld Health Control Form kunnen aantonen. Reis je met het vliegtuig? Vul dan het FCS formulier in, waarmee je een QR-code krijgt die je kan laten scannen bij aankomst.

In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes verplicht. Voor buitenruimtes is een mondkapje nodig wanneer de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Een paar autonome regio's handhaven nog een avondklok om lokale verspreiding van het virus te verminderen. De tijden van de avondklok kunnen dus verschillen per regio, check de maatregelen per regio hier voor vertrek. 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Spanje hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Duitsland 🇩🇪 

Op dit moment geldt voor Duitsland code geel! Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Superleuk! Houd er wel rekening mee dat momenteel in bijna alle Duitse deelstaten de 2G regel (gevaccineerd of genezen) geldt. 

 

Lees hier welke maatregelen er gelden voor Duitsland:

Je moet in het bezit zijn van een negatief testresultaat (PCR-test niet ouder dan 48 uur of een antigeensneltest niet ouder dan 72 uur) Of een vaccinatiebewijs waar uit blijkt dat jij volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen oud voor Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Voor Jansen (minimaal 28 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 28 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Heb je geen herstel-vaccinatiebewijs? Alle reizigers vanaf 12 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien, moeten zich vóór vertrek naar Duitsland laten testen op corona.  De antigeentest mag maximaal 48 uur en de PCR-test maximaal 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen.

 

Let op: Ook doorreizigers moeten een coronabewijs in Duitsland kunnen laten zien.

 

De 1,5 meter regel geldt ook nog steeds in Duitsland! In afgesloten publieke ruimtes is een medisch mondkapje (categorie FFP-2) verplicht. Inmiddels geldt er in Duitsland de 2G regel, dat betekent dat je bent gevaccineerd of getest als voorwaarde om toegang te krijgen tot hotels, restaurants, sportactiviteiten, verzorgingstehuizen, kappers en schoonheidssalons. 

Dit kun jij aantonen met de CoronaCheck App. 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Duitsland hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Griekenland 🇬🇷

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk! De kleurcode op het vasteland en de eilanden van Griekenland is momenteel geel wat betekent dat vrij reizen is toegestaan.

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor een reis naar Griekenland:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 30 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT- laten zien die niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek of een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur vóór vertrek. 

 

Zorg er ook voor dat je 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form invult. Dit kun je eenvoudig online doen.

 

Verder is de regel dat je in openbare ruimtes een mondkapje draagt in Griekenland. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden nog steeds de regel. Voor binnenruimtes is er momenteel een beperking voor niet-gevaccineerden: horecagelegenheden, bars, theaters en bioscopen laten alleen gevaccineerde bezoekers toe in binnenruimtes. Goed nieuws: de buitenruimtes van (horeca)gelegenheden zijn voor iedereen toegankelijk. Gelukkig zijn de meeste gelegenheden in Griekenland buiten door het mooie weer! 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Griekenland hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Portugal 🇵🇹

De kleurcode voor het vasteland van Portugal en voor Madeira is geel. De kleurcode voor de Azoren is zelfs groen! Jij kan dus gerust gaan wonen en werken in Portugal. 

 

Mits je je houdt aan deze maatregelen:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 30 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT- laten zien die niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek of een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur vóór vertrek. 

 

Vul voorafgaand aan je reis ook het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid. 

 

Voor binnenruimtes van horecagelegenheden is een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs nodig in de weekenden. Voor toegang tot toeristische instellingen en lokale accomodaties is het ook verplicht om een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs te laten zien. Voor buitenruimtes van horecagelegenheden is geen coronabewijs nodig. De maatregelen verschillen wel per regio, dus houd de maatregelen voor jouw nieuwe bestemming goed in de gaten! 

 

⚠️ Als gevolg van nieuwe inreisregels vanaf 1 december zijn negatieve Covid-19-tests verplicht voor alle vluchten die in Portugal aankomen. Vanaf  2 tot 9 januari, wordt thuiswerken verplicht, worden de schoolvakanties verlengd en sluiten bars en discotheken hun deuren. Vanaf 1 december is een (Digitale Corona Certificaat-DCC) verplicht in restaurants en hotels. Daarnaast is een negatieve test vereist voor het bijwonen van belangrijke culturele of sportevenementen, voor het bezoeken van bejaardentehuizen of bars en nachtclubs.

 

Het dragen van een mondkapje is in openbare ruimtes nog wel verplicht. Een mondkapje is in de buitenlucht alleen verplicht wanneer de 2 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. En tot slot: houd je aan de 2 meter afstand regel in Portugal!

 

Goed om te weten: bij aankomst in Portugal hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Malta 🇲🇹

De kleurcode van Malta is groen! Jij kunt dus met een gerust hart jouw nieuwe avontuur starten op Malta! Mits je je houdt aan de volgende maatregelen! 

 

Deze maatregelen gelden er voor jou reis naar Malta:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent en hebt daarnaast tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je hoeft niet in quarantaine op Malta als je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of als je hersteld bent van Covid-19 en 1 vaccinatie gehad heeft.Ben je nog niet gevaccineerd? Dan geldt er een test- en quarantaineplicht. Zorg er dan voor voor dat je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (let op: een antigeen-test is niet geldig!) en ga 14 dagen in quarantaine in een door de Maltese overheid aangewezen quarantaine faciliteit. De details hiervan kun je hier lezen

 

Vergeet ook niet om het Passenger Locator Form in te vullen voor vertrek! 

 

Inmiddels zijn ook in Malta de restaurants weer open tot middernacht, maar wel met beperkte capaciteit. Dit geldt ook voor sportscholen. Musea, bioscopen en theaters zijn ook beperkt open. Vergeet niet: binnen is het dragen van een mondkapje op Malta verplicht en de social distancing regel is hier 2 meter!

 

Goed om te weten: bij aankomst op Malta geldt er een quarantaineplicht als je nog niet gevaccineerd bent.

Bulgarije 🇧🇬 

Wil jij binnenkort gaan wonen en werken in Bulgarije? Dat is nog steeds mogelijk. Op dit moment is de kleurcode voor Bulgarije geel! 

 

Deze maatregelen gelden er voor jouw reis naar Bulgarije:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 7 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 48 uur vóór vertrek. 

 

De maatregelen in Bulgarije zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, het openbaar vervoer en drukke gebieden. Daarnaast is de regel om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Daarnaast zijn de sportscholen in Bulgarije weer open, en hebben ook  restaurants, bars, bioscopen en musea hebben hun deuren weer (deels) geopend!

 

Goed om te weten: bij aankomst in Bulgarije hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Ierland 🇮🇪

Momenteel staat de kleurcode van Ierland op geel. Dit betekent dat jij nog steeds nog steeds kunt starten met jouw baan in Ierland! 

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor jou reis naar Ierland:

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer (7 dagen), Moderna, Jansen (14 dagen) AstraZeneca, Covishield (15 dagen). Of je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

 

Je dient ook een Passenger Locator Form in te vullen voordat je vertrekt naar Ierland.
 

In Ierland geldt ook nog steeds de regel om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. De maatregelen worden wel langzamerhand versoepeld, dus er zijn steeds meer mogelijkheden om leuke dingen te doen tijdens jouw avontuur van werken in het buitenland! 

 

Goed om te weten: bij aankomst in Ierland hoef je niet in quarantaine, wanneer je voldoet aan bovengestelde voorwaarden.

Roemenië 🇷🇴

Roemenië heeft momenteel als kleurcode geel. Je kunt gewoon gaan werken in Roemenië! Wel dien je rekening te houden met een aantal maatregelen. Vanaf 31 oktober 2021 is Nederland voor Roemenië een hoog risicoland (rode lijst). Vanaf 31 oktober 2021 geldt er daarom een quarantaineplicht van 14 dagen voor ongevaccineerden die vanuit Nederland naar Roemenië reizen. Bij terugkeer uit Roemenië moet je je coronabewijs laten zien. 

 

Verder gelden er de volgende maatregelen in Roemenië: 

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent met: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Je hebt tenminste 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. Je bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Of ben je niet in het bezit van een herstelbewijs? Dan moet je een negatieve PCR/NAAT laten zien die niet ouder is dan 72 uur vóór vertrek. Daarnaast geld er voor ongevaccineerden een quarantaine plicht van 14 dagen.

 

In Roemenië geldt nog steeds een mondkapjesplicht voor openbare ruimtes en drukke buitenruimtes. Ook is er momenteel een avondklok voor niet-gevaccineerden. Voor culturele en sportieve evenementen (binnen en buiten) dien je sinds kort ook een Corona Certificaat te laten zien. 

 

Goed om te weten: Als je nog niet volledig gevaccineerd bent, geldt er in Roemenië een quarantaineplicht.

Slowakije 🇸🇰

De kleurcode van Slowakije is momenteel geel! Dit betekent dat jij gewoon kunt gaan werken in Slowakije! Wel gelden er een aantal maatregelen. 

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor jou reis naar Slowakije:

Je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent met Pfizer, Moderna, AstraZeneca (minimaal 14 dagen) of Jansen (minimaal 28 dagen). Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd (je hebt alleen je 1e prik gehad óf het is minder dan 14 dagen geleden dat je je 2e prik hebt gehad?) Dan moet je bij aankomst in Slowakije 14 dagen in (thuis)quarantaine. Je kunt op de 5e dag een PCR-test laten doen. Is het testresultaat negatief, dan kun je de (thuis)quarantaine stoppen. 

 

Er geld in Slowakije nog steeds een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Daarnaast is er de regel om 2 meter afstand te houden van elkaar. Ook zijn de aantallen bezoekers voor evenementen aan maxima gebonden, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan een theater of een concert. Maatregelen kunnen per regio verschillen. Op de website van de overheid kun je hier meer over lezen. 

 

Iedere reiziger van 12 jaar of ouder die naar Slowakije reist, moet zich vooraf online registreren via dit formulier. 

 

Goed om te weten: Als je nog niet volledig gevaccineerd bent, geldt er in Slowakije een quarantaineplicht.

Oostenrijk 🇦🇹

Heel Oostenrijk is momenteel in Lockdown. Onder andere horeca, winkels en culturele instellingen zijn gesloten. De kleurcode van Oostenrijk is geel. 

 

Dit zijn de maatregelen die gelden voor jou reis naar Oostenrijk:
Je bent volledig gevaccineerd met 2 vaccinaties. Je tweede vaccinatie is niet langer dan 270 dagen geleden gegeven. Direct na de 2e vaccinatie wordt u als volledig gevaccineerd gezien, of; Je heeft het Janssen-vaccin 22 dagen of langer geleden gehad, maar niet langer dan 270 dagen geleden, of Je bent hersteld van corona en je hebt 1 vaccinatie gehad. In dit geval moet je een positieve PCR-test laten zien die minstens 21 dagen voor je 1e vaccinatie is afgenomen. Je hebt de 1e vaccinatie niet langer dan 270 dagen geleden gekregen, of;
Je kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst, of;
je hebt een medische verklaring waaruit blijkt dat je in de 180 dagen voor jouw aankomst met corona besmet bent geweest. De verklaring kan pas 14 dagen na de eerste verschijnselen van de besmetting afgegeven worden. In de verklaring moet staan dat je niet langer een infectierisico bent op basis van onderzoek door een medisch laboratorium.

 

Ook geld in Oostenrijk de 2G-regel. 2G houdt in dat iedereen die een restaurant, een kapper of een kabelbaan wil bezoeken een bewijs van coronavaccinatie of genezing moet voorleggen. Een negatief testresultaat, dat in Nederland voldoende is, geldt niet meer.

 

Er geld in Oostenrijk nog steeds een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Daarnaast is er de regel om 2 meter afstand te houden van elkaar. Ook zijn de aantallen bezoekers voor evenementen aan maxima gebonden, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan een theater of een concert.

 

Goed om te weten: Oostenrijk is nu in volledige lockdown. Als je nog niet volledig gevaccineerd bent, geldt er in Oostenrijk een quarantaineplicht.

 

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Debby De Haan Ik heb interesse in vrijwilligerswerk in thailand, is dat nog steeds mogelijk in deze periode?
Suzanne Meinsma Hi Debby, Dit is altijd in overleg met de werkgever. Samen met de werkgever kun je kijken naar een verantwoorde en veilige startdatum.
Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures