Vanaf nu zijn wij Grenzelooswerk Yobbers! 🎉
Lees meer!

Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

9 juni 2021 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  16353 keer bekeken  ◦  9 minuten leestijd
Coronavirus

UPDATE: WOENSDAG 9 JUNI | Goed nieuws: in veel landen zijn de maatregelen versoepeld! Daarnaast heeft het kabinet het reisadvies voor een aantal landen aangepast van oranje naar geel of groen. Dit betekent dat reizen naar het buitenland niet langer wordt afgeraden. Geldt op jouw nieuwe bestemming momenteel nog wel code oranje? Dan mag jij voor werkgerelateerde doeleinden ook gewoon naar het buitenland reizen. Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Yobbers begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over de veiligheid en situatie in andere landen. Deze beantwoorden wij in onderstaande blog.

Trustpilot 5 stars Review van Silvano Ramautarsing

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Het coronavirus is al een lange periode het onderwerp van de dag. Nadat wij wereldwijd te maken hadden met strenge maatregelen, is er nu eindelijk goed nieuws! Veel (Europese) landen hebben de maatregelen namelijk versoepeld en het kabinet heeft ook het reisadvies voor een selectie landen en gebieden aangepast. Op korte termijn verwacht de regering deze lijst met andere landen te kunnen uitbreiden. Dit is dus hét moment om ook jou avontuur te starten. Uiteraard nemen wij de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen wij dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. In een aantal landen geldt momenteel nog een negatief reisadvies, maar ook hier kun jij veilig starten.

Hoe blijft Yobbers op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Yobbers is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij je ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat. Daarnaast hebben wij een handige en overzichtelijke infographic gemaakt op Pinterest.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Yobbers is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot covid-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Moet ik voor mijn vaccinatie terug naar Nederland?

Over het algemeen geldt binnen de EU dat je wordt gevaccineerd in het land waar je woont. Ga jij werken in Portugal, Italië, Spanje, Griekenland of een ander Europees land, dan kun jij daar dus een vaccinatie krijgen. Je hoeft dus niet terug naar Nederland! Je kunt bij de autoriteiten van het betreffende land informatie krijgen over wanneer je de prik krijgt en welk vaccin dit zal zijn.

Kan ik nog werken in het buitenland?

Goed nieuws: ja! Jij kan ondanks Corona werken in het buitenland en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Ook fijn: bij veel landen hoef je momenteel niet meer in quarantaine. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er vanaf woensdag 9 juni 2021 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij ondanks Corona werken in het buitenland!

Frankrijk

Jij kunt nog steeds werken in Frankrijk! Voor het land geldt momenteel een oranje reisadvies. Dit betekent dat de grenzen open zijn voor kandidaten uit Nederland. Inmiddels zijn de winkels, terrassen, musea en monumenten weer open en is de avondklok verschoven naar 21:00. Mocht je vanwege noodzakelijke redenen toch naar buiten moet of genoodzaakt bent om te reizen, dan heb je een verklaring van verplaatsing nodig. Ben je tijdens de avondklok op weg naar het vliegveld of de trein, dan moet je ook je ticket laten zien.


Goed om te weten: bij aankomst in Frankrijk hoef je niet in quarantaine. Als je naar Frankrijk vliegt, moet je een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Bij aankomst in Frankrijk moet je altijd beschikken over een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur of over een vaccinatiebewijs. Zorg er ook voor dat je een Verklaring op Erewoord bij je hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen COVID-19 gerelateerde symptomen vertoont. Thuiswerken is de norm en mondkapjes in openbare ruimten is in heel Frankrijk verplicht. Op een aantal plekken is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht.

Italië

Op dit moment hebben sommige regio’s de kleurcode geel, andere delen zijn oranje. De besmettingen nemen af in Italië, super fijn! Per regio kunnen de maatregelen nog wel verschillen, dus check dit even goed voorafgaand aan je reis. Bij aankomst in Italië moet je een negatieve coronatest kunnen aantonen die niet ouder is dan 48 uur vóór aankomst. Vergeet dit niet, want bij aankomst in Italië is het niet meer mogelijk om te testen. Ook ben je verplicht om voor je vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit document moet je altijd bij je hebben. Net als dit document. Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in publieke ruimtes zowel binnen als buiten! Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Op dit moment geldt in Italië nog een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur, de regering hoopt deze snel te kunnen schrappen. Ook zijn in de gele regio’s momenteel terrassen, bars, bioscopen en sportscholen beperkt open. 

Spanje

Spanje is één van de zwaarst getroffen landen als het aankomt op het coronavirus. Op dit moment geldt er voor het hele land code oranje, wat inhoudt dat je alleen noodzakelijk mag reizen. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan kun jij gewoon veilig en verantwoord reizen. Reis je per vliegtuig of boot? Houd er dan rekening mee dat je beschikt over een negatieve coronatest van maximaal 72 uur. Daarnaast moet je een ingevuld Health Control Form kunnen aantonen en moet je een PLF formulier invullen op het vliegveld. Deze maatregelen gelden niet als je per auto of trein reist. In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht. Op 9 mei is de noodtoestand in Spanje beëindigd. Een aantal maatregelen zijn hierdoor komen te vervallen, waaronder de avondklok en de lockdown. Een paar autonome regio's handhaven deze maatregelen nog wel om lokale verspreiding van het virus te verminderen. In de regio Valencia en op de Balearen is bijvoorbeeld een avondklok van 23.00 uur en 06.00 uur. Horeca, musea en attracties zijn beperkt open in Spanje, ook dit verschilt per regio. 

Duitsland

Duitsland doet hard zijn best om het aantal corona besmettingen terug te dringen. Op dit moment geldt voor Duitsland code geel. Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Leuk! Dat is dus nog steeds mogelijk. Vergeet niet om je reis hier aan te melden. Sommige deelstaten hanteren nog een lockdown waarbij restaurants gesloten zijn (afhalen is wel toegestaan) en alleen supermarkten, apotheken en drogisterijen open zijn. Kappers en soortgelijke bedrijven voor persoonlijke verzorging zijn wel open, maar voor een bezoek is een negatieve coronatest vereist. In andere deelstaten zijn deze regels alweer veel minder streng en zijn bijvoorbeeld terrassen weer open. De 1,5 meter regel geldt ook nog steeds! In Duitsland is er momenteel een testplicht. Dit betekent dat je je binnen 48 uur voor aankomst moet testen. In afgesloten publieke ruimtes is een medisch mondkapje (categorie FFP-2) verplicht. 

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk! De kleurcode in Griekenland is momenteel gedeeltelijk geel en oranje. Om het aantal besmettingen tegen te gaan, geldt momenteel nog een avondklok tussen 00.30 uur en 05.00 uur in heel Griekenland. Gelukkig mag je voor een (nieuwe) baan wel naar dit prachtige land afreizen, maar houd rekening met extra maatregelen. Zo ben je verplicht om 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form formulier in te vullen. Dit kun je eenvoudig online doen. Daarnaast moet je over een geboortecertificaat beschikken en een negatieve coronatest (maximaal 72 uur oud) of een vaccinatiebewijs (minstens 14 dagen oud). Ben jij de afgelopen 9 maanden besmet geweest met corona en kan jij dit aantonen? Dan hoef je geen test te doen. Verder is de regel dat je in openbare ruimtes een mondkapje draagt. Je riskeert een boete van €300,- als je je hier niet aan houdt. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden de regel. Ook goed nieuws: musea, terrassen en buitenbioscopen zijn weer open!

Portugal

Op dit moment geldt voor heel Portugal een geel reisadvies. Dit betekent dat het nog steeds mogelijk is om aan de slag te gaan in het prachtige Portugal! Er is goed nieuws voor Portugal, want de regering heeft aangekondigd de lockdown stap voor stap te versoepelen. Dit betekent dat niet-essentiële winkels hun diensten met maatregelen hervatten. Kappers en manicures zijn weer open, net als als musea, monumenten, paleizen en winkels. Het is ook weer mogelijk om met max. 10 personen naar het terras te gaan en van het zonnetje genieten of binnen in een restaurant met max. 6 personen! Bioscopen, theaters en concertzalen zijn ook weer geopend, nog wel tijdelijk met openingstijden. Ook alle sporten mogen weer beoefend worden. Het gaat dus steeds beter in Portugal! Voorlopig moet je bij aankomst nog wel een negatieve coronatest kunnen aantonen (niet ouder dan 72 uur). Vul voorafgaand aan je reis ook het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid. Het dragen van een mondkapje is buitenhuis verplicht. Tot slot; houd je aan de 2 meter afstand regel!

Malta

Goed nieuws: het reisadvies naar Malta is nu geel! Dit betekent dat jij met een gerust hart kan gaan werken op Malta. Er zijn nog wel een aantal maatregelen van kracht om verspreiding van het virus stabiel te houden. Bereid je reis dus goed voor. Bij aankomst op Malta moet je een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Beschik je niet over deze test, dan moet je je bij aankomst verplicht laten testen óf verplicht 14 dagen in thuis-quarantaine. Vergeet dus geen afspraak te maken in Nederland voor een PCR-test! Inmiddels zijn ook in Malta de restaurants weer open tot middernacht, maar wel met beperkte capaciteit. Dit geldt ook voor sportscholen. Musea, bioscopen en theaters zijn ook beperkt open. Vergeet niet: zowel binnen als buiten is het dragen van een mondkapje op Malta verplicht en de de social distancing regel is hier 2 meter!

Bulgarije

Wil jij binnenkort gaan werken in Bulgarije? Dat is nog steeds mogelijk. Op dit moment is de kleurcode voor Bulgarije oranje. De maatregelen in Bulgarije zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, het openbaar vervoer en drukke gebieden. Daarnaast is de regel om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Bij aankomst in Bulgarije heb je een negatieve PCR-test nodig (max. 72 uur oud). Heb je deze niet, dan moet je 10 dagen in quarantaine. Kan je na aankomst binnen 24 uur alsnog een negatieve test aantonen, dan wordt de quarantaineplicht opgeheven. Je kan je laten vaccineren in Bulgarije (eerste en/of tweede prik, vaccin mag jij zelf kiezen) en de werkgever zal jou hierbij helpen. De sportscholen in Bulgarije zijn open en ook restaurants, bars, bioscopen en musea hebben hun deuren weer geopend (tot 50% van de capaciteit).

Ierland

Momenteel staat Ierland op geel en daarom kan jij nog steeds starten aan jouw baan in Ierland! Het is wel de bedoeling dat je een Locator Passenger Form invult en een negatieve uitslag van de PCR-test laat zien, deze mag maximaal 72 uur oud zijn. Hiernaast geldt een quarantaine plicht in Ierland. Zodra jij aankomt in Ierland, moet je 14 dagen verplicht in quarantaine. Gelukkig mag je na 5 dagen alweer de deur uit als je een negatieve PCR-uitslag kan laten zien! In openbare ruimtes moet je een mondkapje dragen. Verder zijn de corona maatregelen in Ierland te vergelijken met die in Nederland op dit moment.

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Debby De Haan Ik heb interesse in vrijwilligerswerk in thailand, is dat nog steeds mogelijk in deze periode?
Suzanne Meinsma Hi Debby, Dit is altijd in overleg met de werkgever. Samen met de werkgever kun je kijken naar een verantwoorde en veilige startdatum.
Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures