Zeker weten?

Werken Solliciteren

#1 Het samenstellen van jouw cv

Laatste update: 12 februari 2024  ◦  7 april 2020 door Foto van Suzanne Suzanne  ◦  4872 keer bekeken  ◦  7 minutes leestijd
Curriculum Vitae voor werken in het buitenland blog header

Stap 1 in het sollicitatieproces: hoe schrijf je een goed cv en zorg je voor een goede eerste indruk bij de werkgever? Wij leggen het je graag uit!

Deze blog is onderdeel van de reeks Sollicitatiegids: het proces voor een baan in het buitenland! Heb jij ze allemaal al gelezen?

 

Elk cv bestaat uit een aantal basiselementen. Je persoonlijke informatie, werkervaring, gevolgde opleidingen, vaardigheden en talen zijn topics die absoluut niet mogen ontbreken. Het is belangrijk dat een potentiële werkgever een zo compleet mogelijk profiel ziet, zodat zij een goede eerste inschatting kunnen maken of je geschikt bent voor de baan. Daarnaast is het ook de eerste indruk die ze van jou als persoon krijgen! Wanneer jij aandacht hebt gestoken in het maken van jouw cv, zal dit terug reflecteren op jouw zorgvuldigheid en netheid.

 

Ook is het voor de recruiter in het buitenland relevant om te weten wat een sollicitant kenmerkt. Ben jij bijvoorbeeld een resultaatgericht, creatief of analytisch persoon? Door persoonlijke eigenschappen te beschrijven, weet een recruiter beter of die eigenschappen een aanvulling zijn binnen het team.

 

Tip: Vind je het lastig om een selectie te maken van eigenschappen die kenmerkend zijn voor jou? Vraag eens aan familie of vrienden hoe zij jou als persoon zien!

 

Aangezien bij iedere sollicitant de basiselementen hetzelfde zijn, wil je natuurlijk op een 

andere manier de aandacht wekken. Dit kan door middel van de lay-out. Zo leg je zelf de 

focus op punten die jij wilt dat eruit springen. Ook het kleurgebruik en lettertypen zorgen

ervoor dat een cv opvalt (en nee, dat is geen Comic Sans ;)). Online zijn er veel mogelijkheden om jouw curriculum vitae eenvoudig te laten shinen! Gebruik bijvoorbeeld het programma Canva voor het maken van jouw cv. Tip: kies niet meteen een template van de bovenste rij, je zal namelijk niet de enige zijn die deze gebruikt! 

 

Check onderstaande punten om ervoor te zorgen dat jouw cv zo compleet mogelijk is,

zodat jij uitstraalt dat je ready bent om te gaan werken in het buitenland!

Ben jij nog niet zo gevorderd in het designen van een cv of wil je graag dat dit je uit handen genomen wordt? Maak een profiel aan op onze website en klik op Mijn cv’s. Download het gratis cv template waarmee je snel en professioneel een cv maakt. Het werkt heel simpel: jij voegt je persoonlijke gegevens toe in de layout en je cv is klaar!

Contactgegevens/personalia

Onder het kopje ‘contactgegevens’ zijn de volgende onderdelen een must:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum 
  • Nationaliteit
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres

 

Heb jij nog andere relevante gegevens voor dit deel van het cv, zoals een rijbewijs of up-to-date LinkedIn profiel? Toevoegen maar!

Profiel

In jouw profiel schrijf je in twee à drie zinnen kort je ambities en vaardigheden op. Dit geeft

de recruiter een indruk wie je bent en wat je wilt bereiken. Dit is geen verplicht element, 

maar wel super relevant omdat het meer zegt over jou als persoon.

 

Voorbeeld: Na twee jaar met veel enthousiasme in de horeca te hebben gewerkt, ben ik toe 

aan een nieuwe stap binnen mijn passie om met klanten om te gaan. Met oog voor detail, goede luistervaardigheden en een goed humeur is het voor mij telkens weer een leuke uitdaging om klanten op een behulpzame en vriendelijke manier te woord te staan.

 

Zes tips voor het schrijven van een sterk cv!

Werkervaring

Een van de belangrijkste elementen op een cv, is jouw werkervaring. De recruiter wilt natuurlijk weten of jij relevante werkervaring hebt die van toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Vermeld per baan de basisinformatie: functietitel, werkgever en periode in maanden en jaren. Daarnaast licht je in een aantal steekwoorden toe wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren tijdens deze functie.

 

Tip: Benoem altijd jouw meest recente werkervaring bovenaan!

 

Dit ziet er als volgt uit:

 

Januari 2018 - januari 2020
Verkoopmedewerkster
Zara

  • Klanten voorzien van advies
  • Vragen beantwoorden
  • Voorraad op peil houden
  • Etalage inrichten
  • Producten afrekenen

 

Mocht je vrijwilligerswerk hebben gedaan, benoem dit dan ook zeker in jouw cv. Het wordt 

vaak gewaardeerd wanneer men iets terug doet voor de maatschappij. Ook stages kun je 

benoemen onder werkervaring.

 

Nog geen werkervaring
Heb je niet zoveel of nog geen werkervaring opgebouwd? Dan kun je interessante of 

relevante projecten benoemen die je op school hebt gedaan. Benoem jouw rol tijdens het

project en welke eigenschappen hierbij goed van pas kwamen!

Opleiding(en)

Ook voor opleidingen geldt: de meest recente opleiding bovenaan. Onder dit kopje 

vermeld je welke periode je een opleiding hebt gevolgd, de naam van het 

opleidingsinstituut en welke studie dit was. 

 

Dit komt er als volgt uit te zien:
 

September 2014 – juni 2018
Stenden Hogeschool Leeuwarden
HBO Leisure Management
Diploma behaald

 

Heb je een interessante minor, scriptie of extra studieactiviteiten gedaan? Zet deze er 

dan zeker bij!

Talenkennis & vaardigheden

Wanneer je gaat werken in het buitenland, werk je vaak in een internationale omgeving. Een pré is dus om te benoemen welke talen je spreekt en op welk niveau. Europese taalniveaus lopen op van A1/A2 (basisgebruiker) tot en met C1/C2 (vaardige gebruiker). Hierbij is het voor de werkgever vooral relevant op welk niveau jij de Engelse taal beheerst. Vaak zijn de trainingen voor jouw nieuwe functie namelijk in het Engels en is dit vaak ook de voertaal op de werkvloer zelf. In deze blog lees je ook waarom Engels zo'n belangrijke taal is!

 

Weet jij niet zeker wat jouw Engels niveau is? Er zijn online handige testen te vinden, zoals de test van Preply. Is jouw niveau wat lager dan gehoopt? Bekijk dan hier onze tips

 

Onder vaardigheden beschrijf je wat relevante vaardigheden zijn die jij beheerst, bijvoorbeeld Excel, Indesign, leidinggeven, organiseren, etc.

 

Tip: Pas je cv aan per sollicitatie! Bekijk goed welke eigenschappen of ervaring worden gevraagd in de vacature en check of dit duidelijk genoeg naar voren komt in jouw CV. De profielschets kun je hier bijvoorbeeld goed voor gebruiken. Heb je vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland, maar staat dit helemaal onderaan? Zorg dat dit opvalt zodat de recruiter snel ziet dat jij al ervaring hebt met werken in het buitenland!

 

Zo voorkom jij deze 10 veel voorkomende fouten in jouw cv!

Checklist

Jij weet nu precies hoe je met jouw cv een fantastische eerste indruk achterlaat bij de werkgever! Het is bijna tijd om het document te verzenden naar de recruiters van Yobbers. Nog snel even een laatste check, zodat je de puntjes op de i kunt zetten:

  • Je hebt je persoonsgegevens, werkervaring, gevolgde opleidingen, talenkennis en vaardigheden bondig uitgewerkt
  • Een representatieve foto is toegevoegd aan jouw cv. De recruiter zal jouw naam beter onthouden wanneer ze er een gezicht bij hebben! 
  • Je hebt de spelling en grammatica gecheckt
  • Het document ziet er overzichtelijk uit en heeft een logische volgorde
  • Je hebt je cv aangepast op de vacature
  • De lengte is één á twee pagina’s
  • Je cv is als PDF-bestand opgeslagen - belangrijk, anders kan de indeling verspringen wanneer iemand anders het bestand opent! Daarnaast komt een PDF ook het meest professioneel over. 

 

Kun jij bovenstaande punten uit de checklist afvinken? Dan ben je goed om te gaan! In onze volgende blog lees je hoe jij je kunt voorbereiden op stap 2: het interview met een Yobbers recruiter

Hoe vind je een baan in het buitenland

Wat vind je van deze blog?

cv werken in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in