Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
6.000+ Yobbers
Werken Tips & tricks

8 tips voor vrijwilligerswerk in het buitenland!

8 mei 2020 door
Foto van Maaike
Maaike  ◦  2186 keer bekeken  ◦  4 minutes leestijd
Werken in het buitenland

Nu we momenteel niet kunnen reizen en aan huis ‘gekluisterd’ zitten, kunnen we alvast inspiratie opdoen voor onze volgende avonturen! Help jij graag de wereld een stukje mooier te maken met vrijwilligerswerk in het buitenland? Wat dacht je van lesgeven op een basisschool in Ghana, baby aapjes in Zuid-Afrika de fles geven of rolstoelgebruikers de vakantie van hun leven geven? Eén ding is zeker, vrijwilligerswerk in het buitenland is na deze periode extra hard nodig! Ben jij de volgende vrijwilliger die een onvergetelijk avontuur tegemoet gaat in het buitenland? Lees dan snel deze 8 tips die we speciaal voor jou hebben verzameld!

Trustpilot 5 stars Review van D.S

Hele duidelijke en snelle communicatie

Hele duidelijke en snelle communicatie met Grenzelooswerk. Ze besteden ook tijd aan je om te vragen over updates etc. Voor vragen staan ze ook altijd voor je klaar. Binnen 1,5 week ben ik aangenomen voor een baan in Lissabon! Lisa, super bedankt voor alles! Je bent een topper :) ..lees meer

12 maart 2021

1. Just go for it!

A journey of a thousand miles must begin with a single step… Hoe vaak hoor je het wel niet dat mensen er al jaren van dromen om te gaan wonen en werken in het buitenland, maar daar blijft het dan ook wel bij: dromen. En dat is toch eigenlijk heel jammer! De wereld is te mooi om maar één plek te zien. Vrijwilligerswerk in het buitenland is een unieke ervaring die iedereen meegemaakt zou moeten hebben! Maar hoe doe je dit nou? Zet die eerste stap en ga ervoor. Stap uit je comfort zone, gooi al die angsten weg en zet die eerste stap. Probeer natuurlijk niet alles gelijk in één keer te regelen, maar doe het stap voor stap en leef je droom! 

2. Weet wat je wil maar keep an open mind!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in het buitenland? Dan is het fijn om te weten wat je wilt om het bekende begrip ‘keuzestress’ te voorkomen. Begin bijvoorbeeld te bedenken in wat voor land jij graag vrijwilligerswerk zou willen doen. Is dit een warme bestemming of heb je de voorkeur voor een kouder klimaat? En wat voor soort vrijwilligerswerk wil je graag gaan doen? Praat er bijvoorbeeld ook met je familie en vrienden over. Zij kennen jou het beste en kunnen je hiermee goed helpen, zodat jij een stuk gericht gaat zoeken. Natuurlijk is het wel belangrijk om jezelf niet helemaal vast te klampen aan één bepaald idee. Hou tijdens het zoeken naar jouw droomjob voor vrijwilligerswerk in het buitenland wel nog een beetje een open mind. Soms vind je veel leukere ideeën dan dat je eerst misschien in gedachten had. 

3. Zorg ervoor dat je CV up to date is

Heb jij bij ons een leuke vacature voor vrijwilligerswerk in het buitenland gevonden? Leuk! Zodra jij een profiel aanmaakt en deze voor minimaal 70% hebt ingevuld kun je vrijblijvend solliciteren op de vacatures. Hier kun je bijvoorbeeld ook je CV uploaden. Lees voor tips ook onze blog over het samenstellen van je cv. Huh, moet ik dan solliciteren voor vrijwilligerswerk in het buitenland? Yes, via onze website. Je toekomstige werkgever wil natuurlijk wel een beetje weten wie jij bent. Zodra je hebt gesolliciteerd krijgt de werkgever hier een bericht van en ontvang je zo snel mogelijk een reactie.

4. Bereid jezelf goed voor

Heb jij het verlossende bericht gekregen en ben je aangenomen? Gefeliciteerd!! Nu kan het voorbereiden op jouw avontuur als vrijwilliger in het buitenland beginnen. Wat dacht je van een vliegticket, handige schoenen of een verzekering? En vergeet belangrijke vaccinaties en een verplicht visum niet! Bereid je reis goed voor met handige checklists voor vrijwilligerswerk in het buitenland via bijvoorbeeld Spotting Wildlife. Hoe beter jij van tevoren overal aan gedacht hebt, hoe relaxter jij op avontuur gaat! Lees je ook alvast in over de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk gaat doen, het klimaat van het land en de cultuurverschillen. Zo sta je straks voor geen verrassingen en weet je wat je kunt verwachten!

5. Geef jezelf de tijd om te wennen

Vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland is een nieuwe en vaak ook spannende uitdaging. De eerste weken van aankomst kunnen dan ook erg wennen zijn. Een nieuw land, nieuwe mensen en een onbekende omgeving. Maar vergeet niet dat dit ook juist ontzettend leuk is! Je leert nieuwe vrienden maken, je ontdekt een andere cultuur en je leert jezelf kennen. Geef jezelf de tijd om te wennen en sta open voor nieuwe dingen! Zorg van tevoren dat je een realistische verwachting hebt. Je nieuwe omgeving zal waarschijnlijk niet precies hetzelfde als thuis zijn en dat is helemaal niet erg. Zodra jij een open minded en flexibele houding hebt, wen je sneller.

6. Houd je vrienden en familie op de hoogte van jouw avontuur in het buitenland

Zodra jij vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, is het leuk om jouw vrienden en familie op de hoogte te houden van al jouw avonturen! Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk via Polarsteps! Met deze handige app kunnen zij jouw gave avontuur stap voor stap volgen. Zelf kun je het met jouw geweldige foto’s en eventuele teksten helemaal af maken! Superleuk voor je ouders en vrienden, maar ook later voor jezelf om terug te zien!

7. Ontmoet mensen en maak internationale vriendschappen in het buitenland

Hoe leuk is het om vrijwilligerswerk te doen en tegelijk veel nieuwe vrienden in het buitenland te maken? Natuurlijk leer je tijdens je vrijwilligerswerk vanzelf nieuwe mensen kennen en maak je internationale vrienden. Ook is het mogelijk om online ontzettend veel nieuwe mensen te leren kennen in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan reis communities, social mediagroepen of specifieke forums. Er zijn genoeg mogelijkheden!

8. Zet het op je CV

Vergeet niet na je periode van vrijwilligerswerk in het buitenland je ervaring op je CV te zetten! Dit geeft je curriculum vitae tegenwoordig namelijk een enorme boost. Dit laat namelijk zien dat jij het belangrijk vindt om een verschil in de wereld te maken en dat je je inzet voor anderen in de samenleving.

Begint het al te kriebelen om de stap naar vrijwilligerswerk in het buitenland te zetten? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen! Laat in de reacties weten waar jij vrijwilligerswerk hebt gedaan of wilt gaan doen!


Wat vind je van deze blog?

Vrijwilligerswerk in het buitenland Tips Vrijwilligerswerk Vrijwilliger vrienden maken in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures