Zeker weten?

Werken Tips & tricks

Een baan vinden in het buitenland via social media

Laatste update: 1 augustus 2022  ◦  16 juni 2021 door
L
Loes  ◦  3 minutes leestijd
.

Heb je ambities om in het buitenland aan de slag te gaan? Dan staat er een enorm avontuur op je te wachten. Een nieuwe cultuur, een andere taal en een bijzondere uitbreiding van je cv. Enorm leuke plannen, en een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet! Maar een baan vinden in het buitenland kan lastig zijn. Hoe kun je social media inzetten om jouw droombaan vanuit Nederland te vinden? CVSter.nl geeft een aantal tips.

5 Trustpilot-sterren Review van

100% blij met alle ondersteuning…

100% blij met alle ondersteuning tijdens het proces van A tot Z! Speciaal bedankje voor Martin die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. ..lees meer

16 april 2021

Aanwezigheid op social media

De invloed van social media is enorm. Het is zien en gezien worden. Wanneer we het over sollicitaties hebben, zullen bedrijven ook zeker jou 'bekijken' voordat ze met je in contact komen. Heb je geen profiel op bijvoorbeeld LinkedIn, Instagram of Facebook, dan is het lastig voor een bedrijf om een beeld van jou te krijgen. Wil je goed in beeld komen, dan kun je in veel gevallen eigenlijk niet zonder een profiel op social media.

Vacatures zoeken op social media

Wanneer je op zoek bent naar een baan in het buitenland, kunnen social media daarbij helpen. Er staan buiten vacatures op banensites om ook ontzettend veel vacatures op bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter. 

 

Wanneer je op LinkedIn je profiel hebt aangemaakt en aangevuld met jouw werkervaring, krijg je zelfs voor jou relevante functies te zien. Bovendien kun je op LinkedIn meteen zien wie er nog meer werken bij een bepaald bedrijf. Wellicht ken je iemand die er werkt, of kent een medewerker iemand die jij ook kent. 

 

Op Twitter helpt zoeken naar #jobalert of #hiring met bepaalde zoekwoorden die passen bij wat je zoekt in een baan of werkrichting. Hoe beter je weet wat je wilt, des te preciezer kun je zoeken wat bij je past via Twitter. 

Online netwerken

Heb je al een idee in welk land je specifiek aan de slag wil? Dan zijn er enorm veel groepen op social media (zoals LinkedIn en Facebook) waarin je ervaringsdeskundigen kunt vinden of waarin vacatures worden gedeeld. 

 

Denk bijvoorbeeld aan groepen voor expats. Zij werken al voor bepaalde bedrijven in het buitenland en kunnen je wellicht helpen bij het vinden van een baan bij het bedrijf waar zij voor werken. Social media kun je dus gebruiken om te netwerken. Doe hier vooral je voordeel mee!

Let op met wat je deelt

Niet geheel onbelangrijk: is te letten op wat je deelt via jouw social media profielen. Zeker buitenlandse bedrijven zullen zich bij het selecteren van kandidaten eerst richten op mensen met een profiel op social media. Let dan ook goed op op wat je openbaar zet. 

 

Die foto met in iedere hand een cocktail of een foto met aan elke arm een schaars geklede dame zal niet direct hoge ogen gooien bij een mogelijke opdrachtgever. Let ook op het geven van controversiële meningen in groepen of op nieuwsberichten. Wat je plaatst, gebruikt je potentiële werkgever om een profiel van je op te bouwen.

Een anderstalig cv maken

Een cv maken voor een sollicitatie in het buitenland? Pas dan je cv aan op de eisen die in het betreffende land worden gesteld. Probeer je cv in de taal van dat land te maken, bijvoorbeeld met behulp van cv voorbeelden. Lukt dat niet, stel je cv dan in ieder geval in het Engels op.

Geen face-to-face gesprek

Een eerste gesprek met een mogelijke werkgever in het buitenland zal doorgaans eerst online plaatsvinden, bijvoorbeeld via Skype of FaceTime. Let hierbij ook op je houding en uitstraling. Test vooraf bijvoorbeeld even hoe je in beeld bent en wat er op de achtergrond voor anderen te zien is. Een boekenkast kan bijvoorbeeld een mooie, neutrale achtergrond zijn. 

 

Bij een face-to-face gesprek is lichaamstaal veel belangrijker dan bij een videogesprek. Hier kun je bij een videogesprek vrijwel niets mee overbrengen, dus laat nu nog meer dan anders zien waarom jij die baan verdient.

Na het lezen van deze tips weet jij exact hoe je social media kan inzetten bij het vinden van een baan in het buitenland. Op zoek naar meer sollicitatietips of heb je hulp nodig bij het maken van een goed CV? Op CVSter.nl vind jij precies wat je zoekt.


Wat vind je van deze blog?

social media

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in