Zeker weten?

Werken Tips & tricks

5 tips wat je kunt doen in je tussenjaar!

Laatste update: 22 februari 2023  ◦  22 februari 2021 door Foto van KILROY KILROY  ◦  4 minutes leestijd
Tussenjaar in het buitenland

Ga jij dit of volgend jaar een tussenjaar doen? Een tussenjaar is de perfecte gelegenheid om tot rust te komen en nieuwe avonturen te beleven. Ook in corona tijd kun je je voorbereiden op een te gek tussenjaar. En zorg dat je een plan B met alternatieven klaar hebt staan als er iets niet door kan gaan. Er zijn ontelbare mogelijkheden voor je tussenjaar, maar we hebben de vijf leukste voor je op een rijtje gezet!

Tip 1: Ga op reis!

Een tussenjaar is het perfecte moment om de wereld te gaan verkennen. Je hebt nu de tijd om je onder te dompelen in vreemde culturen, van de gebaande paden af te gaan en nieuwe bestemmingen te ontdekken. En wie weet kom je onderweg nog delen van jezelf tegen die je nog niet kende! Hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Om te beginnen kun je een bucketlist maken van landen die je zou willen bezoeken en dingen die je onderweg wilt meemaken. Heb jij bijvoorbeeld altijd al willen duiken, skydiven of ziplinen of heb je altijd al de Machu Picchu of Angkor Wat willen zien? Zet deze dingen dan bovenaan je lijstje. Laat je helpen door een reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen tijdens een tussenjaar, zoals KILROY. De Travel Specialisten van KILROY kunnen jouw droomreis met je samenstellen en je tips geven wat je onderweg absoluut niet wilt missen. 

Tip 2: Doe vrijwilligerswerk

Wil je tijdens je tussenjaar jouw skills inzetten om iets te betekenen voor je medemens, denk dan eens aan vrijwilligerswerk in het buitenland. Er zijn veel lokale organisaties die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Wat dacht je van het verzorgen van gepensioneerde olifanten in Thailand, maaltijden serveren bij een voedselbank in Portugal of sportlessen geven aan kinderen in Kaapstad? Je werkt vaak op afgelegen plekken en leert op die manier het land op een heel andere manier kennen. Als je vrijwilligerswerk in het buitenland doet, ontmoet je andere vrijwilligers van over de hele wereld en doe je dus connecties en nieuwe kennis op waar je later misschien weer wat aan hebt. 


Onze tip: Do your research en plan vooraf met welke organisatie je in zee wilt gaan, zodat niet alleen jij maar ook de lokale gemeenschap profiteert van jouw bijdrage.

Tip 3: In het buitenland werken

Als je tijdens je tussenjaar een extra zakcentje wilt verdienen is het mogelijk om in het buitenland te gaan werken. Er zijn een aantal landen buiten Europa die zogenaamde Working Holiday visa afgeven. Zo kun je tijdens je tussenjaar werken en reizen in onder andere Australië en Nieuw-Zeeland. Denk aan banen op boerderijen of in de sales of horeca. Omdat je tijdens het reizen geld verdiend, worden deze, over het algemeen dure, reisbestemmingen ineens een stuk aantrekkelijker.


Vanwege Covid kun je momenteel geen Working Holiday visum voor Australië en Nieuw-Zeeland krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om het iets dichter bij huis te zoeken en te gaan werken in Europa. Wil je dus op korte termijn vertrekken en wel een baan in het buitenland vinden? Check dan de vacatures van Yobbers eens voor Europese jobs.

Tussenjaar in het buitenland

Tip 4: Leer iets nieuws 

Een jaar niet studeren betekent niet dat je niets nieuws hoeft te leren. Gebruik je tussenjaar om een nieuwe skill te leren of om ergens nòg beter in te worden. Hoe tof is het bijvoorbeeld om op Bali een aantal weken te gaan surfen en vervolgens overal ter wereld een surfboard te kunnen huren om de golfen te bedwingen. Iets te spectaculair voor jou? Je kunt het ook wat relaxter aanpakken en naar Zuid-Amerika reizen om daar je Spaans op te krikken. Je kunt je vers opgedane kennis meteen toepassen, wanneer je verder over het continent reist. Een andere leuke optie is om te leren duiken bij een mariene project en zo je nieuwe onderwater skills meteen kunt inzetten voor natuurbehoud in zee. 

Het leuke aan een surf-, duik-, yoga- of talencursus in het buitenland is, dat je meteen andere reizigers zult ontmoeten met dezelfde interesses als jij. Hoe gezellig is dat?!

Tip 5: Ga Interrailen

Weer helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest is Interrail. Wil je tijdens je tussenjaar de absolute vrijheid van reizen ervaren? Urenlang naar buiten willen staren terwijl het wisselende Europese landschap aan je voorbij glijdt? Lange gesprekken met locals voeren onderweg naar je volgende bestemming? Dan is reizen met de trein echt iets voor jou! Er zijn verschillende Interrail-passen waarmee je door 33 Europese landen kunt reizen. Het avontuur ligt vaak dichterbij dan je denkt en de grenzen van Europa staan te springen om open te gaan. 

Nog een voordeel: Interrailen is super duurzaam, dus minder zorgen over je eco-voetafdruk.

 

Er zijn genoeg avonturen om je tussenjaar mee te vullen. Klaar om je tussenjaar te plannen of op zoek naar nog meer inspiratie? Zoek dan even contact met onze vrienden van KILROY, die graag samen met jou je perfecte tussenjaar samenstellen.


Wat vind je van deze blog?

werkvergunning vrijwilligerswerk doen vrijwilligerswerk werken en reizen reizen inspiratie

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in