Vanaf nu zijn wij Grenzelooswerk Yobbers! 🎉
Lees meer!

Voorkom deze 10 fouten wanneer jij gaat verhuizen naar het buitenland!

26 april 2021 door
Foto van Emma Kiewiet
Emma Kiewiet  ◦  172 keer bekeken  ◦  4 minuten leestijd
Voorkom deze 10 fouten wanneer jij gaat verhuizen naar het buitenland!

Benieuwd naar de 10 meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze verhuizen naar het buitenland? Je leest ze in deze blog! Natuurlijk leggen wij jou ook gelijk uit hoe je deze situaties zoveel mogelijk kunt vermijden. Lees dus snel verder om de welbekende beginnersfouten te voorkomen wanneer jij gaat werken in het buitenland!

Trustpilot 5 stars Review van Michelle Plysier

Dankjewel voor de goede hulp en het…

Dankjewel voor de goede hulp en het snelle proces! Groetjes Michelle Plysier ..lees meer

18 december 2020

1. Je kent geen enkel basiszinnetje van de lokale taal

We geven toe dat het inderdaad niet altijd makkelijk is om de lokale bevolking te begrijpen. Maar het kan al enorm helpen als je enkele basiszinnen en veelgebruikte woorden kent. Zo kan jij makkelijk je favoriete drankje bestellen, chitchatten met collega’s en hoi zeggen tegen voorbijgangers. Dit maakt het integreren gelijk een stuk makkelijker wanneer jij gaat werken in het buitenland.

2. Je hebt je financiën niet goed geregeld voor vertrek

Denk er goed aan om voor vertrek je bank op de hoogte te stellen. Open bijvoorbeeld een nieuwe rekening in het buitenland en bespreek ook de opties voor een nieuwe pas of creditcard die beter aansluit op je nieuwe behoeften. Overweeg ook zeker om wat extra geld te sparen voor eventuele onvoorziene kosten! Hier lees je meer over het regelen van jouw financiën voor je gaat werken in het buitenland!

3. Je bent niet op de hoogte van eventuele cultuurverschillen

Als we naar een ander land verhuizen, beseffen we meestal dat het land heel anders is. Toch zijn we desondanks niet altijd bereid om op deze verschillen te reageren en ons hierop aan te passen. Bereid je dus goed voor en pak deze verschillen aan met beleid. Dit geldt ook zeker voor de bedrijfscultuur waar je in terecht komt wanneer je gaat werken in het buitenland. Let hierbij vooral op de planningen, hiërarchie, relaties tussen collega's, gewoontes en gebruiken. Voor je het weet pas jij er perfect tussen!

4. Je bent niet in balans

Een nieuwe baan in het buitenland, een nieuw land, nieuwe gewoontes; er komt heel veel op je af! Dit kan een disbalans veroorzaken, omdat al deze nieuwe dingen overweldigend zijn. Zorg dus voor het vinden van de juiste balans. Zo profiteer jij volop van alle nieuwe mogelijkheden, en zorg je tegelijkertijd voor genoeg me-time. Geniet van het ontmoeten van nieuwe mensen en plekken, maar neem dus ook de tijd om gewoon even te Netflixen of te Skypen met je familie!

5. Je gedraagt je als een toerist 

Je verblijft niet 3 dagen in de stad, maar je bent vanaf nu een échte inwoner. Na het bezoeken van de toeristische highlights ga jij dus op pad naar de leukste local spots! Ga dus voortaan naar je buurtmarkt en bezoek de favoriete barretjes van de échte locals. Vind je eigen weg in de stad door je eigen gewoontes te creëren: of het nu een favoriet restaurant is waar je elk weekend heen gaat of een vaste kapper, dit zorgt voor een écht thuisgevoel!

6. Je bent niet op de hoogte van het emigratie- / immigratiebeleid van het land 

We snappen dat je misschien veel zin hebt in het uitzoeken van allerlei administratieve zaken. Maar wanneer je voor een aantal maanden of zelfs jaren naar een ander land gaat, vergeet dan niet te informeren naar een visa of het inschrijven bij de gemeente. Voor sommige landen kan het lang duren om een ​​afspraak te maken, dus doe dit op tijd. Dit maakt je leven al snel een stuk minder stressvol!

7. Je hebt je nieuwe situatie als buitenlandse werknemer niet goed uitgezocht

Als je naar een nieuw land verhuist, veranderen er ook een aantal werk-gerelateerde zaken. Zorg ervoor dat je weet hoe de nieuwe belastingen werken, hoe het zit met vrije dagen, en hoe het arbeidsrecht in elkaar steekt. Zo ben jij perfect op de hoogte en kom jij niet voor verrassingen te staan tijdens het werken in het buitenland.

8. Je voelt de 'omgekeerde cultuurschok' niet

Als we in een nieuw land aankomen, vergelijken we dat land automatisch met ons eigen land van herkomst. Dit is heel natuurlijk en ook heel normaal. Maar echte integratie betekent ook dat wanneer je terugkeert naar je land van herkomst, je ook de negatieve punten erkent. Je bent pas een enorm succesvolle expat als je weet wat jouw drijfveren zijn!

9. Je bent vergeten je zorgverzekering goed uit te zoeken

Hoe werkt een verzekering? Hoe zit het met de ziektekostenverzekering? Al deze vragen zijn natuurlijk essentieel. Schrijf ze dus goed op voor jezelf en zoek alles tot in de puntjes uit. In deze blog vind jij alles wat je moet weten over zorgverzekeringen in het buitenland! Wanneer er iets misgaat tijdens het werken in het buitenland, ben jij erop voorbereid.

10. Je hebt je accommodatie niet goed gekozen

Bij het zoeken naar een geschikte woonruimte in het buitenland zijn er enkele fouten die je makkelijk kunt vermijden. Allereerst: doe je research! Sommige makelaars of websites rekenen erg hoge prijzen voor expats. Vergelijk dus goed alle prijzen van verschillende aanbieders. Onderzoek ook wat de beste wijken zijn om in te wonen. Zorg dat je komt te wonen in een sfeervolle en veilige wijk, en let ook goed op de bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Neem de tijd en zoek iets waar jij je thuis voelt!

Na het lezen van deze blog weet jij precies welke 10 fouten jij niet moet maken wanneer jij gaat verhuizen naar het buitenland! Houd deze punten dus goed in je achterhoofd wanneer jij gaat werken in het buitenland. Daarnaast informeren en begeleiden wij én de werkgever in het buitenland jou met het regelen van alle praktische zaken. No worries dus! 


Ben jij nog aan het overwegen om te gaan werken in het buitenland? Twijfel niet langer en ga gelijk op zoek naar de perfecte baan. Hier vind je al onze vacatures in het buitenland!

Gerelateerde vacatures