Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
6.000+ Yobbers
Werken Tips & tricks

5 dingen die je nog niet wist over werken in het buitenland!

18 mei 2022 door
Foto van Cheyenne
Cheyenne  ◦  207 keer bekeken  ◦  5 minutes leestijd
Vliegtuig vleugel

Wil jij graag gaan werken in het buitenland, maar wil jij niet voor ongemakkelijke situaties komen te staan of bepaalde dingen vergeten? In deze blog lees precies wat jij nog moet weten voordat je vertrekt!

1. Je kan terecht komen in gênante situaties 

De gebruiken in een ander land ken je vaak niet en dit is ook niet het eerste wat in je opkomt  als je gaat werken in het buitenland. Toch kan het erg handig zijn om te weten hoe je je wel en niet kan gedragen volgens de lokale gebruiken. De Nederlandse directheid is bijvoorbeeld iets dat niet overal respectvol ervaren wordt. In Nederland is het normaal om meteen ter zake te komen en duidelijk te zijn, maar in sommige landen wordt dit als erg onbeschoft en bot ervaren. Neem dus de tijd als je een meeting hebt en houd rekening met de culturele verschillen. Gelijk tot het punt komen gaat in ieder geval vaak niet werken! Daarnaast zijn handgebaren ook erg belangrijk. Niet alle handgebaren betekenen hetzelfde in elk land. Lees je goed in en ontdek de lokale cultuur wanneer je gaat werken in het buitenland! Welke lokale cultuur ga jij binnenkort ontdekken? Is het Spanje, Griekenland, Portugal of een van onze andere bestemmingen? Bekijk gauw alle vacatures om te zien welke culturen jij kunt gaan ontdekken! 

 2. Je gaat nieuwe comfortzones creëren 

Als je nieuwe dingen wilt leren en grenzen wilt verleggen, is het nodig om uit je comfort zone te stappen. Door uit je comfortzone te stappen krijg je het gevoel dat je echt leeft! Je voelt angst, spanning, enthousiasme en veel meer. Niemand houdt ervan om in een oncomfortabele situatie te zitten, maar soms is dit precies wat je nodig hebt. Als je de oncomfortabele situatie weet te accepteren zal deze situatie al snel veranderen naar een comfortabele situatie. De stap om te gaan werken in het buitenland is vaak een grote stap uit je comfortzone. Gelukkig zitten er ook heel veel positieve kanten aan. Nieuwe vrienden maken, internationale werkervaring, vaak lekker weer en nog veel meer. Maar ook tijdens het werken in het buitenland zal jij vaak opnieuw uit je comfortzone moeten stappen. Je leert veel nieuwe dingen zoals de cultuur, gebruiken, hiërarchie binnen het bedrijf etc. Zodra je deze nieuwe dingen accepteert en uitzoekt wordt het weer minder oncomfortabel voor je. Op deze manier groei jij telkens verder als persoon en ontwikkel je jezelf steeds een stukje verder. 

Kaartlezen in Lissabon

3. De verschillende culturen

Als je gaat werken in het buitenland via Yobbers, dan kom je vaak terecht bij een Nederlands bedrijf. Hier werk je dan ook vaak met veel Nederlanders. Ga na het werk lekker op pad en maak je internationale vrienden! Hoe handig als je dan al wat weet van de manier van omgang van de verschillende culturen! Hieronder lees je wat leuke weetjes per cultuur.. 
 

Duitsland

Wist je dat:

 • Duitsers van loyaliteit houden en relaties dan ook vaak voor lange tijd behouden
 • in Duitsland gemiddeld ruim 20 liter per persoon per jaar méér bier dan in Nederland wordt gedronken? 
   

Frankrijk 

Wist je dat:

 • Fransen erg trots zijn op hun eigen taal? Leer dus een paar woordjes Frans om indruk te maken!
 • een normale werkweek in Frankrijk bestaat uit 35 uur?

 

Italië 

Wist je dat:

 • Italianen graag altijd samen eten? Dit is wel zo gezellig toch!
 • 4 miljoen Italianen werken in het buitenland?

 

Spanje 

Wist je dat:

 • de Spanjaarden na werk op het strand van het lekkere weer genieten?
 • de Spanjaarden zeker niet vroeg naar bed gaan? De feestjes gaan dan ook vaak tot na middernacht door!

 

Engeland 

Wist je dat:

 • de Britten erg vriendelijk en open zijn, maar privé zaken houden ze voor zichzelf
 • de Britten heel erg houden van thee met melk? Probeer het ook eens!
Werkend team

4. Netwerken voor vertrek naar het buitenland

Als jij gaat werken in het buitenland ben je meestal volledig op jezelf aangewezen op de bestemming. Wist je dat het heel handig is om alvast van tevoren te gaan netwerken? Het kan namelijk nog wel eens handig zijn om van te voren al wat contacten te hebben. Maar hoe doe je dit? Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om dit al vanuit huis te doen! Facebook is bijvoorbeeld erg nuttig. Zoek op Facebook naar verschillende groepen waar mensen in zitten die net zoals jou naar jouw bestemming zijn verhuisd of gaan verhuizen om hier te gaan werken. Dit kunnen internationale groepen zijn, maar er zijn zelfs groepen speciaal voor Nederlanders. Hier kan je alvast voordat je avontuur in het buitenland begint mensen leren kennen. Ook kan je je nieuwe werkgever vragen naar wie je nieuwe collega’s worden. Vaak kom je samen te werken met mensen die net zoals jou naar het buitenland zijn verhuisd. Zorg er dus voor dat je op de verschillende platformen zoals LinkedIn en Facebook actief bezig bent met het juiste netwerk opbouwen. Zo kan jouw avontuur in het buitenland goed van start gaan! 

5. Time flies when you’re having fun 

Als je gaat werken in het buitenland, dan doe je dit natuurlijk ook om het land verder te ontdekken. Jouw nieuwe thuis went al snel. Geniet in de ochtend tijdens het wandelen naar werk van het heerlijke weer en doe na je werk gezellig een drankje met je collega’s. In het weekend neem je misschien tijd om te rusten en zo is je week zo voorbij. Je wilt natuurlijk voorkomen dat als je weer terug thuis komt in Nederland je eigenlijk niet zoveel van het land of de bestemming hebt gezien. Om dit te voorkomen kan je het beste van te voren alvast een bucket list maken. Verzamel een lijstje van plekken en hotspots die echt niet wilt missen in het land of in de stad. Yobbers heeft voor de meeste bestemmingen al vele hotspots voor je op een rijtje gezet, zodat jij niks mist! Check hier de blogs. Welke bestemming ga jij verder ontdekken? 

Verschillende bestemmingen

Nu ben jij helemaal klaargestoomd om te gaan werken in het buitenland! Dus waar wacht je nog op? Check onze vacatures in het buitenland en wie weet vind jij al snel jouw nieuwe baan en nieuwe thuis!


Wat vind je van deze blog?

Werken in het buitenland Tips

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures