Ervaren team
Persoonlijke begeleiding
Betrouwbare baankansen
5.000+ Yobbers

Wat voor invloed heeft de Brexit op het werken in de UK?

5 november 2018 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  4835 keer bekeken  ◦  3 minutes leestijd
Typische beelden van Engeland zoals de vlag, de rode telefooncel en de Big Ben

Je wilt gaan werken in het Verenigd Koninkrijk. Of misschien werk je al via ons in het Verenigd Koninkrijk! De landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Prachtige landen waar veel internationale mensen komen om te studeren, wonen en werken.

Ook veel Nederlanders wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk, mede omdat wij de Engelse taal goed beheersen! Maar je hebt vast wel gehoord van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk wil niet meer deel uitmaken van de Europese Unie. Maar hoe zit dat nou precies met de Brexit? Mag je nog (blijven) wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk? Wij begrijpen dat dit vraagtekens bij je kan oproepen.

 

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie definitief verlaten. Tussen de EU en het VK is een akkoord gesloten dat de belangrijkste scheidingsvoorwaarden regelt en dit akkoord vormt de opmaat voor de relatie tussen de EU en het VK na de Brexit. Maar wat betekent de Brexit nou voor Nederlanders die (willen) werken in het Verenigd Koninkrijk? We hebben voor jou alle feiten van nu op een rijtje gezet.

Instemming van de Brexit 

Op 29 december 2020 stemden de lidstaten van de Europese Unie in met het akkoord. Twee dagen later stemde ook het Britse parlement hiermee in. Dit betekent dat in 2021 alleen het Europese Parlement nog moet instemmen met het akkoord. Wanneer het niet lukt om tot een akkoord te komen over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK, dan vindt er een no deal-Brexit plaats. In het komende jaar zal er dus nog verder onderhandeld moeten worden over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. 

 

Nieuwe regelgeving gaat voorlopig al in

Maar, sinds 1 januari 2021 wordt het akkoord en de daarbij horende nieuwe regels al wel voorlopig toegepast. Echter, de regelgeving kan nog wel veranderen in het komende jaar. Dit is namelijk afhankelijk van de afspraken die de EU en het VK hierover maken. Het is dus van belang om op de hoogte te blijven van deze nieuwe regels, wanneer je van plan bent te werken, wonen of reizen naar het Verenigd Koninkrijk!

Wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk 

Wil je na 31 december 2020, na de zogenaamde overgangsperiode, in het Verenigd Koninkrijk verblijven? Dan dien je uiterlijk 30 juni 2021 een verblijfsvergunning te hebben aangevraagd bij de Britse overheid. Het is echter van belang dat je hierbij over een geldig paspoort bezit! Woonde je op of voor 31 december 2020 in het VK, maak je dan geen zorgen, want dan kun je nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken. Ben je een EU-burger en woon je meer dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je een verzoek indien voor een 'settled status'. Woon je minder dan 5 jaar in het VK? Dan kun je een 'pre-settled status' aanvragen. Na 5 jaar verblijf heb je de mogelijkheid om dit om te zetten in een permanente ‘settled status’. Voor korte verblijven van maximaal 6 maanden, heb je in 2021 geen visum nodig in het Verenigd Koninkrijk! 

 

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Ook voor reizigers geldt dus, dat er geen visum nodig is voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Echter betreft dit dus een maximum van 6 maanden. Ook belangrijk om te weten, is dat reizigers vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen. Je kunt dus dan niet meer met je ID-bewijs reizen! 

Hoe het in dit nieuwe jaar zal vergaan met het wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk, hangt af van de afspraken die beide partijen zullen maken over de toekomstige relatie. Het is nog niet bekend onder welke voorwaarden EU burgers in het VK kunnen wonen en werken na de overgangsperiode. Hier zal in de loop van 2021 meer duidelijkheid over komen. Keep you posted!


Wales Werken in de UK Engeland Brexit Verenigd Koninkrijk Werken in het buitenland Buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures