Zeker weten?

Wonen Social life

6x december in het buitenland!

Laatste update: 2 maart 2024  ◦  24 oktober 2021 door Foto van Isabel Isabel  ◦  5 minutes leestijd
Feestdagen in het buitenland

‘ho, ho, ho Merry Christmas!’ De decembermaand nadert en de voorbereidingen voor de feestdagen zijn in volle gang. De radio draait overuren, de kerstlichtjes worden opgehangen, kerstbomen worden gekocht en natuurlijk moet er bedacht worden wat er dit jaar op het menu staat! Maar hoe wordt er kerst gevierd in het buitenland? In deze blog laten wij jou kennis maken met het kerstfeest en de tradities in het buitenland!

Portugal

De voorbereidingen voor kerst beginnen in Portugal al eerder dan in Nederland. Kerst wordt groots gevierd in Portugal en is enorm belangrijk voor de Portugezen. De versiering rond de huizen bestaat uit: kerststallen, kerstbomen en verschillende soorten kerstverlichting. Kerst is voor de Portugezen echt een moment van samenzijn met familie en vrienden. De festiviteiten beginnen op kerstavond. De hele familie komt bij elkaar om het traditionele gerecht Balcalhau (stokvis met gekookte aardappelen en kool) te eten. Dit moment samen wordt de Consoada genoemd. Na het diner vertrekt de familie naar de kerk voor de Missa do Galo. Na deze mis is het tijd voor de kerstcadeaus! In tegenstelling tot Nederland heeft Portugal maar één kerstdag. Maak zelf mee hoe is om kerst te vieren in het buitenland en ga wonen en werken in Portugal. Check hier onze vacatures in Portugal! 

Ierland

De kerstperiode begint in Ierland al op 8 december en eindigt pas in het nieuwe jaar op 6 januari. Kerst in Ierland staat in het teken van het samenzijn met familie en net zoals in veel andere landen, in het teken van verschillende tradities. De Ieren starten al vroeg met inkopen doen. Het is rond deze periode enorm druk in de supermarkten en de winkels. Over het algemeen starten Ieren op tijd met het voorbereiden voor de kerstmenu’s. Rond de feestdagen is vooral een Dublin in een super gezellige stad. Kijk eens tussen onze vacatures in Dublin en maak het zelf mee als jij gaat wonen en werken in Dublin. Maar niet alleen in Dublin gebeurd van alles, in Leopardstown vinden traditioneel de paardenraces plaats. Je kunt hier een wedstrijd bekijken en wedden op een paard. De hele belevenis van de paardenraces wordt in Ierland gezien als een soort kerstfestival. Een echte aanrader tijdens jouw kerst in het buitenland. Duizenden mensen genieten van de sfeer, van de muziek en het lekkere eten! Op kerstochtend worden de cadeaus uitgepakt en vindt er een Iers ontbijt plaats. Een nieuwe traditie in Ierland is de kerstduik. Op kerstochtend in de plaats Sandycove verzamelen honderden mensen zich om een duik te nemen in de ijskoude Ierse zee: brrr! ❄️ Op eerste kerstdag schuift de hele familie aan voor het kerstdiner, waar door de Ieren flink mee uitgepakt wordt. Er staat allerlei lekkers op tafel, smullen maar!

Amerika

Iedereen kent wel dat traditionele beeld van kerst uit alle zoetsappige kerstfilms. Een goed gevulde kerstboom met cadeaus, sokken aan de open haard, een kersttrui en natuurlijk een kalkoen op tafel! Weken voordat het kerst is zijn de Amerikanen al druk bezig met de voorbereidingen voor de grote dag in december. De Amerikanen zijn gek op versiering en doen er dan ook alles aan om het mooist versierde huis van de straat te hebben! De Amerikanen vieren naast kerst ook Thanksgiving op de vierde donderdag van november. De dag na Thanksgiving is het Black Friday, de drukste vrijdag van het jaar voor alle winkeliers ook in Nederland. Uitgebreid dineren mag natuurlijk tijdens deze twee feestdagen niet ontbreken. De tafel staat vol met lekkernijen als kalkoen, eend en een goed stuk pumpkin pie. Super leuk om een keer kerst te vieren in Amerika!

Griekenland

Net als in Ierland begint ook Griekenland al vroeg met de voorbereidingen voor kerst. De straten worden begin december versierd met lichtjes, in de winkeletalages staan de kerstbomen en in sommige etalages staat zelfs de kerstman te pronken. In het Grieks heet kerstmis Christoúyenna, wat ‘geboorte van Christus’ betekent. Een andere Griekse traditie is het langs de deuren gaan op kerstavond. Kinderen gaan al zingend langs de deuren met goede wensen. Ze zingen dan "kálanda" en vaak begeleiden ze zichzelf op de triangel. Ze worden beloond met snoepjes, gedroogd fruit en in sommige gevallen wat geld. Op eerste kerstdag wordt in Griekenland niet alleen kerst gevierd, maar het is ook de religieuze naamdag van iedereen die Christos of Christina heet of een naam heeft die daarvan is afgeleid. Kerst-shoppen in Griekenland is ook een echte must! De straten zijn druk en vol met mensen die cadeautjes voor hun familie en vrienden willen kopen. De cadeautjes worden pas gegeven op oudejaarsavond, het kerstwinkelen duurt dus na kerst dus nog wel even! De winkels zijn prachtig versierd en de sfeer in de steden en dorpen is super gezellig. Wanneer je met kerst in Griekenland bent kun je verschillende festivals mee maken. In de grote steden zoals Athene, Thessaloniki, Patras en Heraklion worden verschillende concerten, theatervoorstellingen en culturele evenementen georganiseerd. Neem eens een kijkje tussen onze vacatures in Griekenland en vier kerst in het buitenland!

Spanje

Feliz Navidad! Ook in Spanje wordt uitgebreid aandacht besteed aan kerst. In Spanje hebben ze tijdens kerst een aantal tradities die wij hier niet kennen. Super leuk om dus een keer kerst mee te maken in Spanje! Kijk hier eens tussen onze vacatures en vier kerst in Spanje! Overal in Spanje is het hebben van een kerststal super belangrijk, deze wordt per stad anders ingericht. Soms zelf met échte acteurs en dieren! Iets anders waar de Spanjaarden vlak voor kerst naar uitkijken is de trekking van de Spaanse Loterij, ook wel bekend als ‘El Gordo’. De hele dag worden de reacties van de winnaars op tv uitgezonden. In Spanje is vooral kerstavond belangrijk. Er wordt deze avond uitgebreid gedineerd met een glaasje cava. Na het diner vertrekken de families net als in Portugal naar de kerk voor de nachtmis. Op eerst kerstdag wordt er uitgebreid geluncht en pakt iedereen zijn cadeaus uit.

Frankrijk

Elk land heeft zo zijn eigen kersttradities, Frankrijk natuurlijk ook! Kerst of beter gezegd Noël in het Frans, is een traditioneel familiefeest. In de woonkamer van de Fransen staat net als in Nederland een versierde kerstboom met lichtjes, kerstballen, slingers en een ster als piek. Onder de kerstboom vind je in Frankrijk vaak een kerststal. Uiteraard is er ook kerstmuziek en worden de kerstliedjes luidkeels meegezongen. Zo heeft Jingle Bells ook een Franse versie: Vive le vent. Omdat Frankrijk van oudsher een katholiek land is, gaan veel mensen op kerstavond eerst naar de avondmis. Na de mis op kerstavond is het tijd voor het kerstdiner. De Fransen houden van lang tafelen en blijven soms wel tot middernacht zitten! In Frankrijk staan de meest traditionele kerstgerechten op tafel. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm, oesters, kreeft, coquilles, ganzenlever, kalkoen met kastanjes, kaas en als echte afsluiter een bûche. Het Franse kerstdiner heeft vaak minstens vijf gangen, maar soms worden er wel acht gangen geserveerd. Op eerste kerstdag tussen de middag vindt er nog een grote lunch plaats. Ook in Frankrijk worden er op kerstochtend cadeaus uitgepakt.


Wat vind je van deze blog?

kerst

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in