Alles wat je moet weten over een NIE-nummer in Spanje!

28 januari 2019 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  10870 keer bekeken  ◦  3 minutes leestijd
NIE-nummer in Spanje

Ga je binnenkort werken in Spanje? Superleuk! Grote kans dat jij je al bent voorbereiden op dit avontuur. Vergeet niet dat je bij aankomst ook een aantal zaken moet regelen, waaronder een NIE-nummer. We horen je al denken: Wat is een NIE-nummer? Waarom heb ik dit nodig? En waar kan ik dit aanvragen? Dat vertellen wij je allemaal in deze blog!

Wat is een NIE-nummer?

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht om te beschikken over een burgerservicenummer (BSN). In Spanje beschikt elke Spanjaard en ook elke buitenlander die gaat werken in Spanje over een Spaans fiscaal nummer, oftewel het NIE-nummer (Numero de Identification de Extranjeros).

Moet ik per se een NIE-nummer aanvragen? 

Ook als ik over een Europees paspoort en een Nederlands burgerservicenummer beschik? Het antwoord is: ja. Het beschikken over een NIE-nummer is wettelijk verplicht wanneer je langer dan drie maanden gaat wonen en werken in Spanje. Zonder NIE-nummer kun je niet legaal werken, geen salaris ontvangen, geen huis huren, geen Spaanse rekening openen, belasting betalen, een auto kopen in Spanje, of een mobiel abonnement afsluiten. Je vraagt je nu vast af wat het aanvragen van een NIE-nummer kost. Laten we je alvast geruststellen, de kosten vallen reuze mee! Het aanvragen van een NIE-nummer bedraagt slechts € 9,64.

Waar vraag ik mijn NIE-nummer aan wanneer ik ga werken in Spanje?

Een NIE-nummer aanvragen doe je bij een politiebureau in Spanje in de gemeente waar je aan het werk gaat. Daarvoor dien je van tevoren een afspraak te maken. Een afspraak plannen kun je maken via deze link

Deze website is echter wel in het Spaans! Speciaal voor jou hebben wij daarom een stappenplan opgesteld die je stap voor stap kunt volgen om zo zonder problemen een afspraak te maken.

Bekende Spaanse plekken en woorden

Stappenplan voor het aanvragen van een NIE-nummer

Stap 1: Klik op de provincie waar je gaat wonen, bijvoorbeeld Valencia, Barcelona of Torremolinos. 

Stap 2: Klik vervolgens op Aceptar om verder te gaan. 

Stap 3: Kies vervolgens voor Policia-Certificados Y Asignacion NIE en klik daarna op Aceptar

Stap 4: Vervolgens kom je op een pagina terecht die een opsomming geeft van alle documenten die je dient mee te nemen naar je afspraak. Klik vervolgens op Entrar.

Dit zijn de documenten die je mee dient te nemen naar je afspraak:

  • Bevestiging van de afspraak (dit zullen wij bespreken in de volgende stappen)
  • Paspoort of identiteitskaart (origineel en kopie)
  • Letter of intent (werkgeversverklaring)
  • Het formulier EX15 (Modelos generales) in tweevoud, dit formulier kun je hier vinden.

 

Stap 5. Klik op Entrar. 


Stap 6: Vink Pasaporte/Documento de identidad aan. In de balk er naast vul je je documentnummer in van je paspoort of identiteitsbewijs. Vervolgens vul je je voor- en achternaam in bij Nombre y apellidos, zoals die op je paspoort staat vermeld. Daarna klik je op Aceptar.

Stap 7: De volgende stap is om een afspraak te maken. Klik op Solicitar cita om een afspraak te maken. Selecteer een kantoor waar jij graag de afspraak wilt maken. Klik vervolgens op Siguiente. Daarna vul je de reden van je afspraak in, je e-mailadres en je telefoonnummer. Klik daarna op Siguiente

Stap 8: Selecteer jouw gewenste datum en klik op Siguiente. Vervolgens kom je op een pagina terecht waar je je afspraak moet bevestigen. Om je afspraak te bevestigen moet je het volgende aanvinken:

  • Estoy conforme con la informacion mostrada en pantalla
  • Deseo recibir un correo electronico con los datos de mi cita 

    Vervolgens klik je op Confirmar.
     

Nu kom je op een pagina uit met de bevestiging van je afspraak. Het is erg belangrijk dat jij deze pagina uitprint. Deze bevestiging dien je mee te nemen naar je afspraak.

Nu kan jouw avontuur in Spanje echt beginnen. Wij wensen je veel plezier met wonen en werken in Spanje!


NIE-nummer Spanje wonen in Spanje werken in Spanje

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures