Het financiële gedeelte van werken in het buitenland!

10 januari 2020 door
Foto van Myrthe de Groot
Myrthe de Groot  ◦  1424 keer bekeken  ◦  3 minutes leestijd
Werken in het buitenland

Werken in het buitenland is natuurlijk spannend, want er komen veel dingen bij kijken. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent voordat je die kant op gaat. Wij van Grenzelooswerk zullen je hier uiteraard bij helpen, maar het kan nooit kwaad om van te voren al te weten waar je aan toe bent. Lees snel verder en kom er achter met welke financiële zaken je rekening moet houden wanneer je het avontuur in het buitenland aan gaat.

Trustpilot 5 stars Review van Elisa

Geen spijt!

Ik solliciteerde op meerdere vacatures en kreeg al snel telefoon van grenzelooswerken. Hierin vroegen ze naar welke vacature mij het meeste lag, we kwamen dan uit bij de vacature in Portugal. Voor ik het wist maakte ik testen en werd ik gecontacteerd door de firma in kwestie. Ondertussen ondersteunde grenzelooswerken mij nog door contact op te nemen via Whatssap. Héél vriendelijk en erg behulpzaam! Het proces verliep erg goed, ik heb er zeker geen spijt van! Een aanrader! ..lees meer

26 augustus 2020

Jouw salaris in het buitenland

Wanneer je gaat werken in het buitenland zul je kunnen merken dat het salaris in het buitenland over het algemeen lager ligt dan het salaris in Nederland. Maar hier staat natuurlijk ook iets tegenover. De kosten van levensonderhoud liggen namelijk ook lager dan in Nederland. Je salaris zal dus veel meer waard zijn waardoor jij rijkelijk kunt leven! Ook de belastingen zijn vaak lager, waardoor er minder afgetrokken wordt van je bruto inkomen. Daarnaast is Nederland één van de duurste landen van Europa. Je zult dus wanneer jij gaat werken in Spanje of Hongarije veel goedkoper uit zijn. 

Voor alle vacatures op onze website geven wij een bruto salaris indicatie.
Het netto salaris is per land en per werkgever verschillend, omdat dit van verschillende zaken afhankelijk is. De werkgever kan je daarom het beste vertellen wat het netto salaris zal zijn voor jouw specifieke functie.

De overheidsvoorzieningen verschillen per land

Wanneer je gaat werken in het buitenland moet je er rekening mee houden dat je niet zelf kunt bepalen welk land voor jouw sociale zekerheid zorgt. Vaak is dit het gastland en niet het land waar je vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan het pensioen, de ANW en de AOW: deze sociale voorzieningen gelden specifiek voor Nederland. Opbouw van het pensioen verdwijnt als je gaat werken in het buitenland. Soms zijn er in het gastland bepaalde voorzieningen waar je gebruik van kunt maken, maar zoek dit wel eerst goed uit. Een voorbeeld is de Superannuation (het pensioen in Australië) en de Medicare (het zorgverzekering systeem in Australië) waar niet alleen de inwoners van het land maar ook reizigers die wonen en werken in Australië gebruik van kunnen maken. Ook niet alle landen hebben afspraken met Nederland over vergoeding van de ziektekosten. De landen binnen de EU overigens wel!

Muntgeld in hand

En hoe zit het met je vermogen en de belastingen?

Voor de Belastingdienst is het in eerste instantie belangrijk dat ze weten of jij vertrekt naar het buitenland en ook van plan bent om daar te blijven. Geef dit op tijd door. Zo kan er vastgesteld worden waar je belasting moet betalen. Als je in het buitenland woont en geld verdient zal niet al het vermogen wat je hebt belast worden door de Belastingdienst. Alleen het deel wat direct in verband staat met Nederland wordt dan belast. De rest betaal je altijd in het land waar je woont. Dit kan soms nog al eens schelen! In Hongarije kennen ze bijvoorbeeld geen waterschapsbelasting en de gemeentebelasting per jaar is maar een paar tientjes.

Hoe laat jij je huis achter?

Op het moment dat je naar het buitenland gaat is er een kans dat je nog beschikt over een eigen woning of huurhuis. Tenzij je bij je ouders woont natuurlijk. Onze ervaring is dat anderen er voor kiezen om de huur op te zeggen of tijdelijk onder te verhuren. Uit eigen ervaring weten we dat om een unieke levenservaring te beleven dit absoluut de moeite waard is!

Er zijn natuurlijk nog meer zaken waar je rekening mee zult moeten houden, maar dit is al een flinke basis. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en het thuisfront netjes achterlaat. Dan kan er weinig mis gaan en kun jij optimaal genieten van je avontuur in het buitenland!


Belasting Geld financieel Werken in het buitenland Wonen in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures