Sociale zekerheid tijdens het werken in het buitenland

23 juli 2021 door
Foto van Emma Kiewiet
Emma Kiewiet  ◦  222 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
header

Ben jij benieuwd hoe het precies zit met jouw sociale zekerheid wanneer je gaat werken in het buitenland? We snappen heel goed dat je een aantal vragen hebt over bijvoorbeeld verzekeringen, belastingen en uitkeringen. In deze blog vertellen wij jou uitgebreid waar je rekening moet houden!

Trustpilot 5 stars Review van Jules

Avontuur in Málaga dankzij Yobbers

Kort na mijn sollicitatie via Yobbers werd ik gebeld voor een gesprek. Martin van Yobbers heeft mij zeer goed geholpen bij het zoeken naar mogelijkheden. De opvolging was goed en duidelijk. Hij denkt met je mee en legt het proces goed uit. Er werd goed gekeken naar wat er mogelijk is aan de hand van mijn profiel en waar mijn interesses liggen. Er is dan ook een match gevonden met een baan in Málaga! Ik heb ontzettend veel zin in dit avontuur dat gaat komen dankzij de service van Yobbers. Mijn dank is groot en complimenten voor Martin! ..lees meer

24 juni 2021

Uitschrijven bij de gemeente

Allereerst beginnen we met een praktisch dingetje die je gelijk op je to-do lijst kan zetten, namelijk: het uitschrijven bij de gemeente in je thuisland. Je dient dit te regelen wanneer je, in een jaar tijd, langer dan 8 maanden gaat werken in het buitenland. Regel dit in de laatste 5 dagen voor vertrek!

De basics van sociale zekerheid in het buitenland

Wanneer jij in Nederland of België woont, ben jij ongetwijfeld goed verzekerd! Wanneer je naar het buitenland vertrekt, zullen er wat dingetjes veranderen wat betreft je sociale zekerheid en het betalen van belastingen. Dit is echter ook afhankelijk van jouw precieze situatie, de organisatie waarvoor en het land waarin je gaat werken. 

Wanneer je in het buitenland gaat werken val je in principe onder het socialezekerheidsstelsel van je gastland. Vaak helpt de werkgever in het buitenland jou bij het regelen van een aantal zaken omtrent jouw sociale zekerheid. Informeer dus goed bij je werkgever waar je hulp bij krijgt, en welke je zaken je eventueel zelf dient te regelen!

Zorgverzekering

Ga je langer dan 3 maanden wonen en werken in het buitenland? Dan is het niet mogelijk om jouw zorgverzekering in je thuisland aan te houden. Zet deze in dit geval dus stop, en regel een zorgverzekering in je nieuwe woonland. Informeer voor de zekerheid ook even bij je werkgever in het buitenland, want in sommige gevallen regelt de werkgever al een zorgverzekering voor je. Dat is weer mooi meegenomen! In deze blog lees je nog meer over zorgverzekeringen wanneer je verhuist naar het buitenland.

Pensioenopbouw

Tijdens het werken in het buitenland bouw jij (afhankelijk van de precieze situatie) vaak pensioen op in je nieuwe woonland. Is jouw pensioen inderdaad overgegaan in het buitenland en keer je na eent tijdje weer terug naar je thuisland? Dan is het vaak mogelijk om je opgebouwde pensioen gewoon mee ‘terug’ te nemen. Ook kan je ervoor kiezen om je ten allen tijde vrijwillig te verzekeren in je thuisland. Hierdoor blijf je gegarandeerd genoeg pensioen opbouwen. Wanneer je meer wilt weten over pensioenopbouw in het buitenland, raden we je aan om meer informatie op te vragen bij jouw pensioenfonds! 

Uitkeringen

Heb jij momenteel een uitkering en wil jij graag weten of je deze mee kunt nemen naar het buitenland? Begrijpelijk. Maar let goed op: de regelingen verschillen enorm per uitkering:

  • WW-uitkering: deze mag je maximaal 3 maanden meenemen naar het buitenland, waarbij je toestemming nodig hebt van de UWV
  • Ziektewet-uitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering: deze mag je altijd meenemen naar het buitenland, mits het land waarnaar je vertrekt een handhavingsverdrag met je thuisland heeft gesloten
  • WAJONG uitkering: deze mag je vaak niet meenemen naar het buitenland (lees hier de uitzonderingen)

Hopelijk is het voor jou inmiddels helemaal duidelijk hoe het zit met jouw sociale zekerheid in het buitenland. Wil jij nog meer weten over je sociale zekerheid in het buitenland? Dan raden we je aan om een kijkje te nemen op deze website.

 

Heb je hierna nog steeds een aantal specifieke vragen? Dan kun je hiervoor vaak terecht bij je werkgever in het buitenland. Ook staan wij natuurlijk altijd voor je klaar en mag je ons gerust een chat sturen via onze website!


Werken in het buitenland Wonen in het buitenland gezondheidszorg Zorgverzekering Verzekering Belasting

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures