Zeker weten?

Wonen Visa en meer

Visumaanvraag Suriname

Laatste update: 17 februari 2023  ◦  15 oktober 2018 door Foto van Gillian Gillian  ◦  6018 keer bekeken  ◦  2 minutes leestijd
De witte stranden en heldere wateren van Suriname

Je wilt gaan werken op Suriname! Er moet wel wat voorwerk gedaan worden. Lees meer over de stappen die nodig zijn om het visum te bemachtigen.

Let’s start
Laten we beginnen! Ten eerste moet de MKV aanvraag ruim drie maanden vóór de geplande vertrekdatum ingediend worden. Deze aanvraag bestaat uit de volgende drie punten: Een volledig ingevuld MKV aanvraagformulier, de gevraagde documenten en de betaling van de administratiekosten. Nu je dit weet, is de volgende stap om het aanvraagformulier in te vullen en de juiste documenten te verzamelen. Er zijn onderaan de pagina links toegevoegd met de informatie die je nodig hebt om de MKV aanvraag te vervullen. De stappen die nodig zijn om het visum te bemachtigen, worden daarin zorgvuldig behandeld.

Alles verzameld?
Nu je alle documenten hebt verzameld, wordt het tijd om de MKV aanvraag in te dienen. Doe voor de zekerheid nog een dubbelcheck, want op het consulaat kunnen ze vrij streng zijn. De MKV aanvraag kun je zowel persoonlijk afleveren als opsturen. Wil je het persoonlijk afleveren? Let dan op de openingstijden. Ga je de aanvraag opsturen? Lees dan goed de post procedure. Je zult tijdens het inleveren van MKV-aanvraag administratiekosten moeten betalen (10 euro). Het is mogelijk om op verschillende manieren te betalen. Zo kun je op het consulaat betalen met pin of cash. Daarnaast kan het geld ook worden overgemaakt naar het bankrekeningnummer van het consulaat.

Tropisch beeld met water en boten

Op het consulaat
Oké, nu liggen alle documenten netjes drie maanden voor vertrek op het consulaat. Wat er nu gebeurt, is dat het consulaat de documenten doorstuurt naar de autoriteiten in Paramaribo. Hierna ontvang jij per post een bevestigingsbrief met referentienummer. Met dat referentienummer kun je op de website van het consulaat (onder het kopje verleende vergunningen) controleren of de aanvraag is goedgekeurd. Dit zal ongeveer na drie maanden zijn.

MKV Goedgekeurd!
De MKV aanvraag is goedgekeurd! Dit is alleen nog niet einde van het MKV ‘’avontuur’’. Je bent nu namelijk in aanmerking gekomen voor een KV-visum. Dit is slechts een inreisvisum. Het KV-visum dien je aan te vragen op het consulaat. Terwijl je (even) wacht kan het ook weer dezelfde dag worden opgehaald. Daarnaast ontvang je een aanmeldingsbrief. Met deze brief zal je binnen twee weken op de afdeling Vreemdelingenzaken in Paramaribo moeten verschijnen. Daar worden afspraken met je gemaakt over de verdere loop van je verblijfsvergunning. Na dit gesprek ben je klaar om te gaan werken in Suriname!

 

Uitzondering! Surinaamse roots?

Heb jij de Nederlandse nationaliteit maar ben je van Surinaamse afkomst? En wil je voor een bepaalde periode gaan wonen en werken in Suriname? Goed nieuws! Dan hoef jij geen visum aan te vragen. Je mag namelijk het document ‘personen van Surinaamse afkomst’ (PSA) aanvragen. Het PSA document is op 21 januari 2014 ingevoerd. Met dit document kunnen personen met de Surinaamse afkomst zich makkelijker vestigen in Suriname.

Tropische hutten op het water

Wat vind je van deze blog?

visa

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in