Zeker weten?

Wonen Visa en meer

Werken in de EU: houd rekening met deze punten!

Laatste update: 8 januari 2024  ◦  15 mei 2020 door Foto van Gast Gast  ◦  2 minutes leestijd
Werken in de EU!

Dankzij de Europese Unie en het Verdrag van Schengen is het voor Nederlanders heel eenvoudig om te werken in andere EU-landen. Sterker nog EU-landen mogen in principe geen barrières opwerpen aan elkaars inwoners om voor werk de grens over te steken. Dat betekent dat je als Nederlander in beginsel evenveel recht hebt om in een willekeurig ander EU-land te werken als de inwoners van dat land zelf. Uiteraard zal het nog steeds zo zijn dat de meeste werkgevers in zo’n land moedertaalsprekers zoeken. Maar voor bepaalde functies is men juist op zoek naar buitenlandse werknemers, al dan niet met een specifieke achtergrond.

Waar kun je werken?

In alle lidstaten van de EU plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Die laatste drie landen zijn geen lid van de EU, maar zitten wel in de Europese Economische Ruimte (EER). Voor het werken in die landen komt dat op hetzelfde neer als binnen de EU werken.

Hoe is werken binnen de EU geregeld?

Binnen de hele EER gelden algemene afspraken over werk en sociale zekerheid. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van gelijke kansen en een eerlijke beloning. Daarbij moet je wel in gedachte houden dat dit richtinggevende principes zijn en geen harde wetten. Met andere woorden: het is nog steeds aan elke afzonderlijke lidstaat om sociale zekerheid en eerlijke beloning in wetten te vatten en toe te zien op de naleving daarvan. Merk ook op dat wat precies een ‘eerlijke beloning’ is per land kan verschillen. In principe is het salarisniveau in het buitenland afgestemd op het plaatselijke levenspeil, wat in veel landen een lager salaris betekent dan in Nederland. Verwacht dus niet je spaargeld te spekken. Dat is overigens niet overal zo. In bijvoorbeeld Duitsland, België en Denemarken is het makkelijk om een gelijkwaardig salaris te verdienen, terwijl de salarissen in Noorwegen tot wel anderhalf keer hoger liggen dan hier (wel geldt hetzelfde voor levensonderhoud).

Verzekeringen en documenten

Onderdeel van de afspraken over werk binnen de EU en de EER zijn ook de erkenning van diploma’s en kwalificaties, verzekeringen, rijbewijzen en andere officiële documenten. Dat wil zeggen dat, zodra je binnen de EU de grens overgaat, al je verzekeringen nog steeds van toepassing zijn. Dat is echter niet onbeperkt. In principe is het de bedoeling dat, wanneer je je ergens voor langere tijd vestigt, je overstapt op lokale verzekeringen en een eventueel voertuig overschrijft. Het doorlopen van verzekeringen is vooral bedoeld voor toeristen en om emigranten de tijd te gunnen hun zaken lokaal op orde te brengen. Hou er ook rekening mee dat een Nederlandse zorgverzekering medische kosten in het buitenland vergoedt tot het prijsniveau van die zorg in Nederland. Dat zal in de meeste landen geen problemen opleveren, maar voor sommige landen is het verstandig een aanvullend pakket af te sluiten. Bij vakanties kan een (aanvullende) reisverzekering eventueel in die behoefte voorzien.


Wat vind je van deze blog?

werkvergunning EU-burgerschap Europa werken in Europa leven in Europa

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in