Zeker weten?

Wonen Wonen en werken in

Wonen en werken in ons leuke buurland Duitsland!

Laatste update: 14 februari 2023  ◦  16 november 2021 door Foto van Stan Stan  ◦  5 minutes leestijd
Wonen en werken in Duitsland

Duitsland... het land van de wereldberoemde kerstmarkten, de grote auto-industrie en de overheerlijke bratwurst. Vanuit Nederland is een uitstapje naar onze oosterburen zo gemaakt, maar Duitsland is ook een populaire bestemming als je wilt wonen en werken in het buitenland. Benieuwd waarom zoveel mensen gaan wonen en werken in Duitsland? Lees dan snel verder!

Het enorme Duitsland heeft veel te bieden. Zo kun je in de zomer vertoeven op het strand aan de Noordzee en in de winter de bergen afrazen in één van de vele skigebieden. In de Duitse steden kijk je ook je ogen uit en hoef jij je nooit te vervelen. Wat dacht je van een bezoekje aan het culturele Berlijn, de havenstad Hamburg of de gezellige stad Dresden, waar jaarlijks de oudste kerstmarkt van Duitsland plaatsvindt. Daarnaast is Duitsland ook één van de grootste machten van de Europese Unie en draait de economie op volle toeren. Genoeg reden waarom wonen en werken in Duitsland zeker het overwegen waard is!

Werken in Duitsland 

De economie is een geoliede machine waar veel sectoren van profiteren, zoals het toerisme, metaalkunde en de immense auto-industrie. In Duitsland worden er heel veel banen aangeboden. Het land heeft zelfs maar een werkloosheidspercentage van 3 procent! Ook veel internationals gaan het avontuur aan en gaan voor een langere periode werken in Duitsland. Er zijn veel mogelijkheden voor écht vakmanschap, waardoor je met een mbo-diploma veel kansen hebt. Laat je technische of commerciële skills zien voor de grote Duitse automerken of geef bijvoorbeeld skiles in de Duitse bergen!  Als je gaat werken in Duitsland is het, afhankelijk van de functie, wel belangrijk dat je redelijk tot goed Duits spreekt. Binnen internationale bedrijven is de voertaal vaak Engels. Verschillende opties, voor iedereen wat wils! 

 

Als je gaat werken in Duitsland ben je natuurlijk naast de kansen ook benieuwd naar de verdiensten. Zo zijn de salarissen in Duitsland nagenoeg in evenwicht met Nederland. Wel zijn er een aantal kosten die lager uitvallen als je gaat werken in Duitsland. Zo betaal je voor wegenbelasting en benzine veel minder dan in Nederland. Hierdoor kun je het gas wat vaker intrappen, zonder dat het pijn doet! De snelheden op de autobahn liggen namelijk ook wat hoger dan in Nederland. Je bespaard ook op veel andere kosten als je gaat wonen in Duitsland. Zo zijn levensmiddelen als eten en drank een stuk goedkoper en betaal je ook minder voor tabak. Pas wel op dat je hierdoor niet meer gaat consumeren! De Duitsers weten hier wel raad mee namelijk! Door het verschil van veel prijzen voel jij je met hetzelfde salaris een stuk rijker als je gaat werken in Duitsland! 

Wonen in Duitsland

Voor Nederlanders is de stap om in Duitsland te werken relatief klein, omdat het dicht in de buurt ligt. Zo voelt het voor sommigen toch fijn om dicht bij ‘huis’ te zijn. Vaak hebben wij Nederlanders al een goede basis van de Duitse taal, omdat we dit op school leren. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om in het Duitse leven te rollen. Ook qua voorzieningen is Duitsland vergelijkbaar met Nederland, dus het leven in Duitsland voelt al snel vertrouwd.

 

Als je gaat wonen in Duitsland merk je ook dat de kosten voor een fijne woonplek veel lager liggen dan in Nederland. Wil jij graag in een vrijstaand huis wonen, maar kun je dat nu nog niet betalen? Dan kun je beter gaan werken in Duitsland! De huizen in Duitsland zijn namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Dit geldt voor koopwoningen, maar ook zeker voor de huurprijzen van woningen. De wijken in Duitsland zijn vaak ook wat ruimer ingedeeld. Als je van ruimte houdt, is wonen in Duitsland echt wat voor jou! De kwaliteit van de huizen in Duitsland is over het algemeen uitstekend. Zo is er in Duitsland ook veel nieuwbouw. Het fijne is dat je goedkoper uit bent vergeleken met Nederland. Zo kun je dus eerder in je droomhuis gaan wonen!

 

Duitsland is een land met een grote historie! Dit is ook terug te zien in de steden. De steden zijn veelzijdig en een mix van geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Elke stad heeft zijn verhaal met veel verschillende bezienswaardigheden. Bekende steden als Munchen, Hamburg, Berlijn en Frankfurt zijn verdeeld over het land. Dus aan stedentrips geen gebrek als je gaat wonen en werken in Duitsland! De meest bezochte stad van Duitsland is natuurlijk Berlijn. De stad ademt cultuur en heeft veel geschiedenis. Berlijn heeft ook nog een hele andere kant... zo ben je hier op de juiste plek voor veel gave feesten. Een andere leuke stad om te bezoeken is de havenstad Hamburg! Bezoek hier bijvoorbeeld één van de wereldberoemde kerstmarkten of ga op zoek naar de muziek en cultuur in de stad. Hamburg is namelijk één van de bekendste musical steden in de wereld en er worden ook veel muziekoptredens gegeven. Zie jij jezelf straks al wonen in één van de adembenemende steden van Duitsland? 

Leven in Duitsland

Wie aan een Duits etentje denkt, denkt aan schnitzel en bier! Dat is ook niet zo gek, want een Duitser drinkt gemiddeld 20 liter bier meer per jaar vergeleken met een Nederlander. Dat zijn wel een aantal glazen! Duitsers houden dus echt van gezelligheid en lekker eten. Ze staan niet bekend om hun lichte maaltijden. Je zult eerder een heerlijk stuk vlees voorgeschoteld krijgen met een bord pommes of kartoffelsalad. Vanwege de grote porties kan een maaltijd in een restaurant zo boven de 1000 calorieën komen. Kijk dus uit dat je niet te veel geniet van dit lekkere eten als je gaat werken in Duitsland ! 

 

Wie van autorijden houdt, wil het liefste elke dag op de Duitse snelweg rijden. Snelwegen zonder snelheidslimiet klinkt bij veel mannen als muziek in de oren. Dit kan werkelijkheid worden als jij komt werken in Duitsland. De steden zijn goed te bereiken, alleen zijn de afstanden wel groot. De Duitse snelheid en de Duitse comfort maken het een stuk beter. Duitsers weten namelijk wel hoe ze auto’s moeten maken. Met grote merken als BMW, Mercedes en Porsche heeft Duitsland een mooi cv aan automerken. Hierdoor is de auto-industrie van Duitsland enorm en zijn er veel banen in te vinden. Lijkt jou dit ook wel wat? Bekijk dan eens deze vacature!

 

Klinkt werken in Duitsland als jouw nieuwe uitdaging? Houd onze vacatures dan vooral in de gaten en wie weet werk jij binnenkort al in Duitsland!


Wat vind je van deze blog?

werken in Duitsland wonen in Duitsland Duitsland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in