Werken in Oostenrijk

Oostenrijk kenmerkt zich aan prachtige landschappen, hoge bergen en indrukwekkende steden. Ook is het zowel in de winter als in de zomer een heerlijke plek om te zijn. Pak je ski’s en bereid je voor op bergen, apfelstrudels en schnapps die op je liggen te wachten! Lees hier meer over Oostenrijk.
Trustpilot 5 stars Review van Camille

Overwinteren in Oostenrijk

Goede ervaring gehad met Grenzelooswerk! Ik vind de website heel overzichtelijk en er staan veel vacatures op. Voor het winterseizoen heb ik op meerdere vacatures gereageerd en volgende week vertrek ik naar Oostenrijk om daar 4 maanden in een chalet te gaan werken! ..lees meer

4 december 2019

Klimaat

Oostenrijk kent verschillende weertypes. Het land heeft zowel een hooggebergteklimaat in de hogere gedeelten als een landklimaat in de lagere gedeelten. Oostenrijk ligt niet aan zee en kent ook geen bijzonder grote meren. Hierdoor kan het weer van de een op de andere dag omslaan en is het vaak moeilijk te voorspellen. Ga jij tijdens het werken in Oostenrijk een wandeling in de bergen maken? Raadpleeg dan zeker even de weersvoorspelling voordat je vertrekt.

Oostenrijk

Gewoontes & gebruiken

Als jij wel fan bent van een borrel dan zit je tijdens het werken in Oostenrijk op de goede plek. Daar word je absoluut niet raar aangekeken als je bij de lunch een biertje neemt. De Oostenrijkers zelf zijn daar namelijk ook niet gek van. En gaan we het hebben over de Alpenlanden, dan mag Jodelen in het rijtje niet ontbreken. Dit begon als een manier om te communiceren over langere afstanden, tegenwoordig is het meer een soort zingen. In Oostenrijk zijn ze er in ieder geval dol op! Ten slotte hebben ze een speciale dag voor het afsluiten van de zomer: Almabtrieb. Het vee gaat compleet versierd met bloemen en linten weer terug op stal. De dieren lopen erg hoog op de bergen en daar is de kans om geraakt te  worden door bliksem veel hoger. Met Almabtrieb vieren ze dat het vee niks is overkomen!

Feestdagen

Net zoals Nederland kent Oostenrijk een aantal nationale feestdagen. Op 26 oktober is heel Oostenrijk vrij. Het is dan Nationalfeiertag. In 1955 verliet de laatste bezetter de Oostenrijkse grond en ging de neutraliteit in werking. Op deze dag zijn er allerlei interessante demonstraties en laat de landmacht zien wat ze allemaal in huis heeft. In een parade worden alle pantservoertuigen, helikopters en nog veel meer laten zien! Ga lekker de straat op op jouw vrije dag in Oostenrijk en geniet van de festiviteiten! Op 1 mei is het in Oostenrijk Staatsfeiertag, ofwel Staatsfeestdag. Deze dag is een beetje te vergelijken met de Dag van de Arbeid. Ook kennen ze in Oostenrijk Fasnacht, ofwel carnaval. Dit is een evenement voor de start van de vastentijd met allerlei versierde wagens, verklede mensen, muziek en dans. Ten slotte hebben ze in Oostenrijk ieder jaar, als de zomer van start gaat eind juni, de Zonnewendfesten. Dit stamt al uit de middeleeuwen. Zodra het donker wordt worden er allemaal vreugdevuren ontstoken. Een waar festijn en zeker iets wat je meegemaakt moet hebben wanneer je gaat werken in Oostenrijk!

Werken in Oostenrijk

Tijdsverschil & Geld

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Oostenrijk.

Aantal uren vliegen

Van Amsterdam naar Wenen is het 1 uur en 40 minuten vliegen

Van Amsterdam naar Graz is het 1 uur en 40 minuten vliegen

Van Amsterdam naar Salzburg is het met tussenstop 3,5 uur vliegen

Valuta

Sinds 2002 is ook in Oostenrijk de Euro ingevoerd als wettig betaalmiddel. Hiervoor was dit de Oostenrijkse schilling (ATS).

Toeristische steden/gebieden

Als jij een liefhebber bent van wintersport moet je zeker eens in Tirol geweest zijn. Een waar walhalla van schnitzels, schnapps en bier! Het is een drukbezochte vakantieregio en je kunt er goed skiën. Daarnaast kun je er mooi wandelen en genieten van de prachtige groene omgeving. We kennen allemaal Salzburg wel, de stad van Mozart. Maar ga ook eens een kijkje nemen in de omliggende deelstaat: Salzburgerland. Hoge bergen en diepe valleien zo ver het oog reikt! Je kunt hier evenals goed op wintersport. Als het je leuk lijkt om eens het iets modernere gedeelte van Oostenrijk te bekijken ga dan naar Linz. De stad heeft een voorliefde voor technologie en onderscheidt zich daarmee van de andere Oostenrijkse steden. Hiernaast kent Linz een rijke geschiedenis en bezit het eeuwenoude gebouwen. Net buiten de stad bezoek je Pöstlingberg, waar je een prachtig uitzicht hebt over Linz!

Je eerste Oostenrijks/Duitse woordjes!

  • Grüß Gott. - God begroete u. (typische Oostenrijkse begroeting)
  • Mogsch a Schnapsal? - Wil je een schnapps?
  • A Krügerl, a Halbe. - Halve liter bier.
  • Gemma moi aufm Berg? - Gaan we die berg op?
Nederland
Oostenrijk
Boodschappen
Aardappelen 1kg € 1,33 € 1,41
12 eieren € 2,31 € 2,96
1 Krop sla € 0,99 € 1,28
Huisvesting
Gemiddelde huurprijzen centrum (1-kamer appartement) € 989,12 € 718,54
Gemiddelde huurprijzen buiten centrum (1-kamer appartement) € 783,65 € 578,27
Recreatie
Huur tennisbaan € 18,20 € 17,93
Fitness abonnement € 28,72 € 29,12
Bioscoopticket € 11,00 € 10,00

Locaties in Oostenrijk