Vanaf nu zijn wij Grenzelooswerk Yobbers! 🎉
Lees meer!

Werken in Suriname

Suriname is maar een klein land in Zuid-Amerika, maar ondanks dat biedt het een enorme diversiteit aan prachtige uitgestrekte tropische regenwouden, groene jungles, indrukwekkende rivieren en valleien. Het beschikt ook zoals alle andere landen over een bruisende hoofdstad!

Ontvang updates

Mis de laatste vacatures in Suriname niet!

Op dit moment zijn er geen vacatures in Suriname. Blijf op de hoogte van de laatste vacatures. Zodra er een nieuwe vacature online komt ontvang je gelijk een melding!

Trustpilot 5 stars Review van Ricardo

Ik werd snel en vriendelijk geholpen

Ik werd snel en vriendelijk geholpen. Ze waren erg betrokken bij het proces. Dit via allerlei maniera als mail, telefoon en chat. ..lees meer

7 november 2019

Klimaat 
Werken in Suriname is een echte aanrader als je houdt van warm weer. Suriname heeft namelijk een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat de temperaturen altijd rond de dertig graden liggen! Suriname kent vier seizoenen. Er is een korte regentijd van december tot eind januari, gevolgd door een korte droge tijd van begin februari tot eind april. De lange regentijd is van eind april tot half augustus. Maar niet getreurd! Want wanneer het regenseizoen begint, zal het over het algemeen vooral in de nachten hard gaan regenen. Overdag is het dan normaal gesproken droog! Wil je het liefste geen regen zien? Dan kun je het beste kiezen om te gaan wonen en werken in Suriname in de maanden augustus tot december. In deze tijd is de kans erg klein dat je regen zal zien!

Werken in Suriname

Gewoontes & gebruiken

Wanneer je van plan bent om te gaan werken in Suriname, is het leuk om te weten dat Nederlands nog steeds de officiële voertaal is. Naast het Nederlands, spreken er ook veel mensen Surinaams. Dit wordt ook wel Sranantongo genoemd. Over het algemeen is het in Suriname gebruikelijk om je netjes te kleden als je op bezoek gaat of een huiselijk feestje hebt. Kijk er niet vreemd van op als er allerlei schoenen voor de deur staan als je aan het werk bent in Suriname! Het is namelijk normaal om schoenen uit te trekken voordat je een huis betreedt. Wanneer je aan het werk bent in Suriname is het gebruikelijk om iemand te begroeten door een hand te geven. Zeer goede vrienden geven elkaar een ‘Brasa’, dat is Surinaams voor omhelzing. Wanneer je iemand begroet tijdens het werken in Suriname vraag je altijd hoe het met diegene gaat! Surinamers reageren daar vaak op met ‘rustig’. Daarmee bedoelen ze te zeggen dat het goed of oké gaat! Ook is het tijdens het werken in Suriname goed om te weten dat je iedereen met u of meneer/mevrouw aanspreekt.

Feestdagen 

Er komen ontzettend veel feestdagen overeen met de Nederlandse feestdagen. Voorbeelden zijn de Kerstdagen, Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag en Eerste en Tweede Paasdag. Dit komt doordat Suriname tot 1975 bij Nederland hoorde. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere feestdagen die alleen Suriname kent, zoals Holi Phagwa. Dit is een Hindoeïstisch feest dat rond maart plaatsvindt. Het is een combinatie tussen het lentefeest, het nieuwjaarsfeest en de overwinning van het goede op het kwade. Op deze kleurrijke manier (er wordt namelijk met kleurpoeder gegooid!) wordt het nieuwe jaar ingeluid. In de maand juli vindt het Keti Koti plaats. Dit is een Nationale feestdag waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd, ook wel ‘Dag der Vrijheden’ genoemd. Dit mag je niet missen wanneer jij gaat wonen in Suriname! Er is nog een feestdag die niet vergeten mag worden, dat is Owru Yari. Owru Yari is wat Oud & Nieuw in Nederland is. Het grote verschil: Owru Yari wordt juist overdag gevierd! Vanaf een uur of 11:00 verzamelt iedereen zich in de binnenstad van Paramaribo en zorgt Pagara voor het startsein van het feest.

Suriname - Grenzelooswerk

Tijdsverschil

Hou er rekening mee tijdens het werken in Suriname dat het in onze zomertijd 5 uren vroeger is en in de wintertijd 4 uren.

Aantal uren vliegen

Er is een rechtstreekse vlucht beschikbaar tussen Amsterdam en Suriname. Deze vlucht landt op Paramaribo en duurt  ongeveer 9,5 uur. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een tussenstop, duurt de vlucht ongeveer dit 11 à 15 uur.

Valuta

Sinds 1 januari 2004 heeft Suriname een verandering doorgemaakt, door de Surinaamse gulden in te leveren voor de Surinaamse dollar. Er kan hierdoor alleen betaald worden met de Surinaamse dollar. De officiële afkorting van deze munteenheid is SRG.

Toeristische steden/gebieden
Er is een grote diversiteit aan kleine dorpen en kleinere steden in Suriname. Grotere steden dan de hoofdstad Paramaribo zijn er niet. Tijdens het werken in Suriname zou je binnen één dag tijd alle kleine plaatsen en dorpjes kunnen bekijken!

Je eerste Surinaamse woordjes!

  • Fa yoe neng? - Hoe heet je?
  • Pe Joe e tan? - Waar woon je?
  • Joe wani dringi wan sani? - Wil je iets drinken?
Nederland
Suriname
Boodschappen
Aardappelen 1kg € 1,33 € 1,49
12 eieren € 2,31 € 1,83
1 Krop sla € 0,99 € 2,08
Huisvesting
Gemiddelde huurprijzen centrum (1-kamer appartement) € 989,12 € 195,67
Gemiddelde huurprijzen buiten centrum (1-kamer appartement) € 783,65 € 156,55
Recreatie
Huur tennisbaan € 18,20 € 5,06
Fitness abonnement € 28,72 € 15,21
Bioscoopticket € 11,00 € 3,33

Locaties in Suriname